Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

UЕ va ajuta Moldova să-şi dezvolte mediul de afaceri mic şi mijlociu - Dirk Schuebel

9 feb. 2013,, 08:33   Economie
7165 4
Foto : gov.md
Uniunea Europeană va ajuta Moldova să-şi dezvolte mediul de afaceri mic şi mijlociu. Despre aceasta a anunţat vineri în cadrul conferinţei "Împreună creăm viitorul acasă", în cadrul căreia au fost făcute totalurile pentru anul 2012 a Programului de atrage a investiţiilor străine de peste hotare PARE 1+1, şeful Misiunii UE în Moldova Dirk Schuebel.

Potrivit Agenţiei "INFOTAG", oficialul a menţionat că "pentru realizarea programului PARE 1+1 UE va aloca 4,5 mil. de euro.

"Banii sînt alocaţi prin intermediul programului de susţinere bugetară pentru dezvoltarea economiei în localităţile rurale. Iniţial, volumul asistenţei bugetare a constituit 42 mil. de euro, iar ulterior UE a mai alocat încă 14 mil. de euro", a spus Schuebel

Şeful Misiunii UE în Moldova a menţionat importanţa businessului mic şi mijlociu pentru dezvoltarea economiei ţării şi a anunţat că datorită susţinerii UE, sînt oferite mai multe posibilităţi de dezvoltare a businessului mic şi mijlociu.

"Moldova trebuie să folosească şansă, care i se oferă", a spus sursa citată, precizînd că priveşte cu optimism posibilitatea "creării unui viitor împreună acasă - în Moldova".

Vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a menţionat în cadrul conferinţei, că cu ajutorul programului pilot PARE 1+1 Moldova a înregistrat timp de doi ani rezultate bune, fapt care a creat premise pentru continuarea programului pentru încă trei ani pînă în 2015.

"Noi intenţionăm, să majorăm termenii de acordare a susţinerii în cadrul acestui program. Este important să acordăm susţinere nu doar pentru deschiderea afacerilor, dar şi pentru dezvoltarea acestora. Totodată, trebuie să înăsprim cerinţele referitoare la calitatea proiectelor investiţionale şi influenţa lor asupra dezvoltării sociale şi economice a regiunii. Prioritate trebuie să aibă inovaţiile", a spus ministrul.

Unul din beneficiarii programului, directorul fermei de creştere a melcilor Helix Vilen Cebotari a menţionat importanţa şi rolul statului în dezvoltarea afacerii.

"Statul trebuie să fie o locomotivă şi un generator de idei, dar nu doar să tundă lîna de pe oi. Statul trebuie să se gîndească nu doar cum să obţină cît mai multe de la popor, dar şi să ofere ceva în schimb", a menţionat fermierul.

Notă informativă: Programul a fost lansat oficial în luna noiembrie 2010 şi este destinat lucrătorilor migranţi sau rudelor de gradul întîi ale acestora, care doresc să investească în iniţierea sau extinderea unei afaceri în Republica Moldova.

Programul are drept scop facilitarea accesului la finanţare al migranţilor şi reintegrarea acestora în societate, contribuind şi la stimularea transferurilor băneşti pe căi oficiale, introducerea practicilor bune din statele gazdă ale migranţilor, fiind creată o pîrghie pentru introducerea inovaţiilor. Programul este desfăşurat în baza regulii "1+1", care prevede că fiecare leu investit din remitenţe va fi suplinit cu un leu din cadrul Programului. Suma maximă a finanţării constituie 200 mii lei. Banii din cadrul Programului "PARE 1+1" sînt oferiţi drept grant nerambursabil. În cadrul Programului, au fost încheiate 124 contracte de finanţare nerambursabilă cu antreprenori. Suma alocată în perioada 2011-2012 a constituit 22,5 mil. lei. Totodată, investiţiile atrase în proiectele respective au depăşit suma de 76 mil. lei. Astfel, s-a constatat, că fiecare leu alocat din acest program, atrage circa trei lei investiţii în economia naţională. Pentru anul 2013, este prevăzută alocarea a 32 mil. lei pentru implementarea acestui program, ceea ce este cu 50% mai mult decît suma alocată pentru anul trecut.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?