X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

REGINA Beatrix a Olandei a ABDICAT ieri în favoarea fiului ei cei mare

29 ian. 2013,, 10:00   Externe
3131 0
Foto: evz.ro
Regina Beatrix a Olandei și-a anunțat aseară, într-o declaraţie radio-televizată,că abdică în favoarea fiului său cel mai mare, prinţul Willem-Alexander.

Într-un scurt discurs la televiziune,imediat după anunţarea renunţării la tron de către regină, în favoarea fiului său, premierul Mark Rutte a adus un omagiu suveranei.

"Vreau să-mi exprim respectul şi admiraţia pentru serviciile extraordinare ale Reginei Beatrix aduse ţării noastre. De la încoronarea sa, în 1980, a fost trup şi suflet pentru societatea olandeză", a spus prim-ministrul.

Cu Willem-Alxander pe tron, Olanda este foarte probabil să reînvie dezbaterile referitoare la rolul monarhiei şi costurile mari ale menţinerii Casei regale, în special în condiţiile de austeritate prin care trece populaţia, comentează Reuters. "Există o discuţie în derulare, referitoare la rolul Casei Regale într-o societate modernă şi această discuţie trebuie să continue", a declarat Diederik Samsom, liderul Partidului Laburits, care face parte din coaliţia de guvernămînt, condusă de Mark Rutte.

Regina a condus de multe ori misiuni economice în afara ţării, ultima oară în Singapore, şi a fost implicată în promovarea vînzărilor de armament în Orientul Mijlociu.

Monarhie constituţională, Olanda a redus implicarea Casei Regale în viaţa politică, un rol perceput, de multă vreme, ca fiind unul formal, nu o asumare de putere.

În trecut, regina lua parte la formarea coaliţiilor de guvernare, numind un mediator politic, ceea ce ridica semne de întrebare asupra influenţării din culise a procesului democratic. Rolul i-a fost eliminat înainte de ultimele alegeri, din septembrie 2012.

Se spune că Regina Beatrix nu îl susţine pe politicianul anti-imigraţie şi eurosceptic Geert Wilders, ea vorbind, în diverse discursuri, ldespre nevoia de toleranţă şi multiculturalism, comentarii percepute ca o critică la adresa viziunii anti-islamice a lui Wilders.

Regina Beatrix a anunţat că fiul ei, Prinţul Willem-Alexander(45 de ani), va deveni rege în 30 aprilie, potrivit Reuters.

Ea a spus că responsabilitatea de a fi monarh nu a fost una prea mare, dar acum "este momentul să-mi depun coroana".

Regina consideră că fiul ei este pregătit să preia acest rol. "A sosit vremea ca tronul să fie ocupat de noua generaţie", a spus Regina, la capătul unei domnii de 33 de ani.

Willem-Alexander este căsătorit cu Prinţesa Maxma Zorrigueta, fost bancher de investiţii din Argentina, şi au împreună trei copii. Decenii la rînd au existat zvonuri legate de el, cum că ar fi un mare băutor de bere, că a făcut parte din fraternităţi, iar comentariile sale directe, fără menajamente, au supărat jurnaliştii şi politicienii. Willem-Alexander este pilot şi expert în managementul resurselor de apă. El va deveni primul Rege al Olandei, după Willem alIII-lea, care a murit în 1890.

Serviciul de presă al Casei Regale a anunţat, cu puţin timp în urmă, că suverana se va adresa naţiunii de la ora locală 19.00 (ora 20.00, ora României), potirvit agenţiilor internaţionale de presă.

Regina Beatrix va împlini 75 de ani, miercuri, 31 ianuarie. În 1980, ea a devenit cel de-al şaselea monarh al Casei de Orania (care se află la conducerea Regartului Ţărilor de Jos din secolul al XIX-lea), după abdicarea mamei sale, regina Iuliana, la finalul unei domnii de 31 de ani.

Casa Regală a anunţat că discursul a fost deja înregistrat, la Palatul Regal de la periferia oraşului Haga, dar a refuzat să comenteze asupra conţinutului său.

Premierul Mark Rutte se va adresa naţiunii, imediat după discursul reginei, a anunţat biroului prim-ministrului.

Abdicarea sa nu va provoca o criză constituţională, spun analiştii, pentru că, potrivit legislaţiei olandeze, monarhul are puţine puteri în stat, iar rolul său este considerat mai mult ceremonial.

Regina a rămas activă în ultimii ani ai domniei sale, în ciuda vîrstei, dar a fost şi martora unor evenimente traumatizante. În 2009, un potenţial atacator a ucis opt oameni, cînd a intrat cu maşina în mulţimea de spectatori care o urmărea pe Regină şi pe alţi membri ai familiei regale, cu ocazia unei parade de Ziua Naţională.

Iar în martie 2012, cel de-al doilea fiu al său, Prinţul Johan Friso, a fost victima unei avalanşe, în urma căruia a rămas în comă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?