Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Robotul Da Vinci din nou în funcţiune

27 ian. 2013,, 10:00   Externe
4012 0
Foto : comp-life.info
După doi ani de pauză de activitate, robotul Da Vinci, aflat la Spitalul de Urgenţă Floreasca, a fost repus în funcţiune.

În zilele de luni şi marţi, aici s-au făcut operaţii cu ajutorul robotului Da Vinci pentru trei cazuri, două de prostată şi o intervenţie pe suprarenală. În acest moment, intervenţiile robotice la Spitalul Floreasca se vor face nu numai pentru chirurgia cardiovasculară, ci şi pentru urologie, ginecologie şi chirurgie, în general.

Intervenţiile au fost făcute împreună cu doi specialişti din străinătate, un medic din Belgia şi un altul din Grecia.

În viitor se intenţionează să se continue acest fel de intervenţii pentru aria lărgită de specialităţi, în principal se doreşte să se facă circa intervenţii pe lună, cu contribuţia pacientului, deci o co - plată de 3.000 de euro. Acest lucru însă nu este stabilit, pînă în acest moment operaţiile s-au făcut gratis şi în perioada următoare intervenţiile vor continua să se facă gratis.

Dr. Şerban Brădişteanu, cel care a realizat primele intervenţii cu robotul Da Vinci, a subliniat că sîntem probabil prima ţară din Europa de Est care a început intervenţiile prin acest sistem.

În ceea ce priveşte tehnica, el a precizat că aceasta constă într-o consolă unde lucrează chirurgul, robotul propriu-zis şi sistemul de vizualizare în spaţiu tridimensional. El a menţionat avantajele acestei intervenţii, în primul rînd că se pot face intervenţii la distanţă şi pacientul este mai puţin agresat, nu se pierde sînge şi operaţia se face foarte rapid, iar spitalizarea este redusă.

Robotul dispune de trei braţe, o cameră şi două braţe care lucrează. Numărul braţelor poate fi adăugat şi mărit. Pe un ecran de televiziune se urmăreşte ce este înăuntrul zonei în care se face intervenţia.

În ceea ce priveşte pacienţii care se pretează pentru astfel de intervenţii, aceştia trebuie stabiliţi dinainte, dacă în cazul lor se poate face o astfel de intervenţie sau nu. La spital există liste de aşteptare deschise pentru cei care doresc să facă astfel de intervenţii.

Dr. Şerban Brădişteanu a subliniat că din punct de vedere urologic este de recomandat ca în cazul cancerului de prostată să fie folosit acest tip de intervenţie, pentru că zona are vascularizaţie mare, inervaţie mare şi nu mai este afectată fertilitatea, iar a doua zi se poate pleca acasă.

În cazul în care în timpul unei intervenţii robotice apar anumite complicaţii, se poate trece imediat la intervenţia clasică.

În ceea ce priveşte faptul că timp de doi ani de zile robotul n-a funcţionat, dr. Brădişteanu a explicat că au fost nişte probleme legate de service care nu puteau fi rezolvate decît treptat.

Dr. Şerban Brădişteanu a subliniat că echipa care trebuie să facă astfel de intervenţii trebuie să fie foarte bine pregătită şi este bine ca înainte să aibă o pregătire în chirurgie generală şi un stadiu în chirurgia endoscopică. Acest tip de intervenţii, a mai adăugat realizatorul primului transplant cardiac din Romînia, este foarte bine utilizat în domeniul ginecologiei, urologiei şi în alte domenii din chirurgia generală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?