Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Mai mulți meteoriți au fost scoși la vînzare

24 feb. 2022,, 06:00   Ştiinţă şi IT
3102 0

Meteoriţii au devenit obiecte atît de apreciate de colecţionari, încît cuşca dărăpănată a unui cîine care a supravieţuit după ce a fost lovită de o rocă venită din spaţiul îndepărtat ar putea fi vîndută cu 300.000 de dolari la o licitaţie organizată de casa Christie's la New York, iar un fragment desprins din scoarţa planetei Marte şi care s-a prăbuşit apoi pe Terra ar putea atinge preţul de vînzare de 800.000 de dolari.

Ofertele ating niveluri tot mai mari pentru loturile puse în vînzare în cadrul licitaţiei "Deep Impact: Martian, Lunar and other Rare Meteorites", într-o perioadă în care spaţiul a devenit noul domeniu de explorare, odată cu lansarea primului zbor al companiei SpaceX cu echipaj în întregime privat şi cu premiera în cinematografe a producţiei "Don't Look Up", un film nominalizat la Oscar despre o cometă care se îndreaptă spre Pămînt.

Această licitaţie online, care cuprinde 66 de loturi şi care se va încheia miercuri, include "meteoriţi conţinînd cea mai veche materie pe care omenirea poate să o atingă", au precizat reprezentanţii casei Christie's într-un comunicat.

Printre obiectele scoase la vînzare se află "roci care au fost propulsate în spaţiu în urma impacturilor unor meteoriţi mari cu Luna şi cu Marte", a declarat astrofizicianul Neil DeGrasse Tyson. "Acele roci au scăpat atracţiei gravitaţionale, au călătorit prin spaţiu, iar unele dintre ele au căzut aici, pe Pămînt", a adăugat el.

Specialiştii se aşteaptă ca cel mai mare preţ să fie obţinut de al treilea meteorit marţian ca mărime care a căzut pe Terra. Însă cel mai ciudat dintre obiectele propuse la vînzare în cadrul acestei licitaţii, care a început pe 9 februarie, este cuşca unui cîine.

Rezidentul ei, Roky, un ciobănesc german, se afla în cuşcă şi a scăpat ca prin minune atunci cînd un meteorit a trecut prin acoperişul "casei" sale în aprilie 2019 în Aguas Zarcas, o localitate din Costa Rica.

"O gaură de 17,7 centimetri marchează locul prin care meteoritul a spart acoperişul cuştii", au precizat reprezentanţii casei Christie's.

"Cîinele a fost aproape să fie omorît de meteorit. Din fericire, a scăpat", a spus Darryl Pitt, curator al Macovich Collection of Meteorites şi consultant pentru această licitaţie.

O vacă lovită de un meteorit în Venezuela în 1972 nu a fost însă la fel de norocoasă. Animalul a fost ucis, iar proprietarul său a fost nevoit să îl tranşeze şi să îi vîndă carnea.

Pînă acum, oamenii au fost scutiţi de astfel de incidente. Şi, deşi prăbuşirile spectaculoase ale meteoriţilor pe Pămînt pot fi înspăimîntătoare, aceste obiecte cosmice au devenit "mărfuri" apreciate într-o industrie cunoscută şi sub numele de comerţ cu meteoriţi, a precizat Neil DeGrasse Tyson.

"Poţi să-ţi trăieşti întreaga viaţă fără să atingi vreodată un meteorit, dar există persoane care şi-au devotat întreaga carieră descoperirii lor în natură, iar aceste persoane sînt adeseori interesate de astfel de vînzări, organizate fie de comercianţi, fie de case de licitaţii", a adăugat el.

"Aşadar, dacă vrei o bucată din Univers, alta decît cele de pe Terra, trebuie să ştii că astfel de obiecte sînt disponibile", a mai spus astrofizicianul.

Neil DeGrasse Tyson nu crede că o penurie de obiecte venite din spaţiul îndepărtat se va produce în prezent sau în viitorul apropiat.

"Probabil că există mult mai multe tone de meteoriţi lunari şi marţieni împrăştiaţi pe Pămînt decît există în prezent în colecţiile noastre. Într-un fel, Universul vine la noi", a adăugat astrofizicianul american.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?