Vocea ei a cucerit inimile a milioane de oameni(FOTO, VIDEO)

Vocea ei a cucerit inimile a milioane de oameni(FOTO, VIDEO)

Istoria de astăzi își are rădăcinile la Nisporeni, unde a crescut o voce care duce faima Republicii Moldova pe întreg mapamondul.


Diana Axentii este soprana care a încîntat milioane de oameni din țări precum Olanda, Anglia, Belgia, Franţa şi chiar Statele Unite ale Americii.


Soprana a reușit să atingă succese visate de mulți alți artiști din țara noastră, însă puțini știu că în spatele succeselor înregistrate stau ani de muncă și ore de canto.


Cele mai frumoase amintiri ale copilăriei îi sînt legate de orășelul Nisporeni. De cînd se ține minte, și-a dorit să cînte.


„Chiar și la grădiniță mama îmi spunea căcîntam mai tare decît toți, numai glasul meu se auzea în timpul matineelor”, a mărturisit soprana într-un interviu oferit pentru proiectul „Moldovenii care scriu istorie”.De la fata care cînta cel mai tare la gradiniță, pînă la una dintre cele mai apreciate soprane din lume a fost o cale lungăși grea, în care adesea a luptat cu oboseala, însă nu a încetat niciodată să viseze și să se înscrie la concursurile care au ajutat-o să își facă cunoscută nu doar vocea, dar și numele.


„Fără îndoială, munca și capacitatea de analiză m-au ajutat să reușesc. Iar un alt rol important în viața mea l-a jucat vioara. De la 7 ani am început săstudiez acest instrument, iar pentru mine el avea o însemnătate foarte mare. Orele de canto au fost mereu pe planul doi. Însă viața m-a făcut să realizez că trebuie să aleg o singură cale și să o fac foarte bine, pentru că era foarte obositor să le combin pe ambele”, a povestit Diana Axentii.Soprana a absolvit conservatorul din Chișinău, însă, după cum recunoaște chiar ea, studiile sînt doar o picătură din tot ce trebuie să facă un artist pentru a atinge culmile succesului.


„Desigur,pînă la nivelul la care am ajuns astăzi,sînt foarte multe etape de parcurs. Printre ele s-a numărat și conservatorul din Lyon, foarte multe lecții private cu maeștri precumGraceBumbry, BrigitteFassbander, Edith Mathis, Thomas Quastof, Margaret Honig și alții. Însă un rol aparte l-au jucat și concursurile internaționale, studiourile de tineri cîntărețide operă din Lyon și din Paris, academia de vară de la Aix en Provence și din Verbier, Elveția etc.”, a menționat soprana.Însă, fără îndoială, cel mai importantconcurs pentru Diana Axentiia fost „Regina Elisabeth”din Bruxelles.


„Acest concurs mi-a dat un premiu, un renume, un agent impresar, o prietenă fidelă, și anume doamna la care am locuit în timpul concursului. Acum mă urmează la toate spectacolele și concertele mele. Îmi este aproape de 14 ani. Iar datorită carierei pe care am construit-o în timp, mi-am cunoscut și soțul, alături de care sînt fericită”, a povestit emoționată protagonista noastră de astăzi.Deși a muncit din greu pentru ca să obțină ceea ce are acum, soprana recunoaște că crede în destin.


„Eu cred în destin și pot să spun că el a decis pentru mine... Cînd eram în Moldova, am cunoscut două persoane importante în viața mea, și anumepe Dominique Gazuy, fostăambasadoarea Franței la Chișinău, și pe George Diener, directorul Alianței Franceze din Moldova, pentru care am cîntatde nenumărate ori la recepțiile pe care le organizau. Ei mi-au spus că, dacă reușesc să trec de un concurs de admitere la un conservator din Franța, îmi vor oferi o bursă de studii. Iar acest lucru m-a ambiționat să merg în Franța și să trec de acel concurs”, a povestit soprana.Ea recunoaște că, deși o macină un dor de casă, deocamdată viitorul îi este legat de țări străine.


„Din păcate, teatrul nostru rămîne încă foarte conservativ, cu un repertoriu foarte restrîns. Eu vîd o perspectiva mult mai mare în Europa, dar, bineînțeles, că acest lucru nu durează veșnic, cariera unui cîntăreț depinde de forma lui fizică și psihică. Mi-ar plăcea să revin la sfîrșitulcarierei și să încep o altă carieră în pedagogie, ca să pot transmite tot ceea ce am acumulat de-a lungul experienței mele”, a mărturisit Diana Axentii.Deși are în palmares numeroase premii, dar și evoluții pe scene cunoscute din lume, totuși își dorește să ajungă și pe scena Covent Garden din Londra.


Soprana a oferit un sfat pentru tinerele talente, și anume să muncească și,pînă la 30 de ani, săparticipe la toate concursurile importante din lume.„Viața noastră profesionalăse decide în mare parte anume pîna la acea vîrstă, apoi se culeg roadele. Cu perseverență, muncă și stabilitate în muncă, dar și cunoștințe bune de limbaengleză, italiană și germană, poți reuși”, a conchis Diana Axentii. 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load