X 
Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4066

Japonia va spori investițiile în Moldova

11 apr. 2018,, 13:20   Economie
2962 0

Japonia este dispusă să majoreze investițiile în Republica Moldova și să realizeze în țara noastră noi proiecte investiționale.

Acest lucru a fost menționat de către ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, în timpul unei întrevederi cu ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, în cadrul căreia părțile au discutat oportunitățile de investiții în țara noastră, relatează NOI.md.

Potrivit comunicatului ministerului de resort, în cadrul discuțiilor, ministrul a menționat că cooperarea bilaterală dintre Republica Moldova și Japonia este în ascensiune și a salutat intenția companiilor japoneze de a investi în țara noastră.

Printre sectoarele prioritare, Chiril Gaburici a subliniat agricultura, care este un domeniu important al economiei noastre, precum și oportunitățile investiționale oferite de zonele economice libere atît pentru rezidenți, cît și pentru potențiali investitori.

Referindu-se la facilitățile fiscale acordate zonelor economice libere, el a accentuat scutirea de TVA pentru mărfuri și servicii livrate în interiorul ZEL, scutirea de plata impozitului pe venit pentru o anumită perioadă de timp, scutirea de 50 la sută din cota impozitului stabilită în Republica Moldova pentru venitul obținut din exportul mărfurilor (serviciilor) originare din ZEL în afara teritoriului țării etc. „Încurajăm lansarea proiectelor reciproc avantajoase în condiții privilegiate pentru investitorii japonezi prin explorarea oportunităților celor șapte zone economice libere din țara noastră, parcurilor industriale și parcului IT din Republica Moldova, care oferă condiții atractive pentru investitori străini”, a notat ministrul Economiei și Infrastructurii.


Totodată, Chiril Gaburici a apreciat ajutorul tehnic, în valoare de 37,2 milioane de dolari, oferit de Guvernul Japoniei prin intermediul Proiectului de asistență pentru fermierii neprivilegiați 2KR. În cadrul proiectului, pentru țara noastră au fost achiziționate și importate circa 7580 de unități de tehnică agricolă nouă, de care au beneficiat peste 3500 de oameni și cu ajutorul căreia se lucrează aproximativ 40 la sută din terenul arabil. Ministrul Economiei și Infrastructurii a mai subliniat importanța implementării proiectelor privind utilizarea eficientă a combustibilului solid din biomasă.

La rîndul său, ambasadorul Japoniei a apreciat rezultatele înregistrate de Moldova în ultima perioadă, accentuînd reformele guvernamentale implementate, precum și deschiderea unor noi zone economice libere. De asemenea, a menționat că, grație facilităților oferite de ZEL și realizării cu succes a reformelor, a fost asigurată siguranța investițională și astfel companiile nipone care activizează pe teritoriul țării au deschis alte întreprinderi în mai multe regiuni ale Moldovei.

Masanobu Yoshii a reamintit despre fabrica de producție a cablajului electric pentru automobile a companiei nipone Sumitomo, deschisă recent la Strășeni, cu o investiție de 30 de milioane de euro și 2500 de locuri de muncă. Pe lîngă aceasta, o altă companie, Fujikura, a investit 20 de milioane de euro și a creat peste o mie locuri de muncă, precum și a deschis a doua fabrică în sudul țării cu alte o mie de locuri de muncă. Ambasadorul Japoniei a specificat că, astfel, Japonia este interesată să investească în continuare în Moldova, atît în sectorul agricol, cu tehnologii avansate și echipamente moderne, cît și în alte domenii prioritare ale țării noastre.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?