X 
Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Ulianovschi spune de ce au plecat, de fapt, doi mari investitori străini din R. Moldova

20 iun. 12:53   Politică
3116 0

Fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi, a declarat că plecarea celor doi mari investitori străini din țară nu este cauzată de războiul din Ucraina, dar de lipsa de oportunități oferite de autoritățile de la Chișinău.

În cadrul podcastului „Bandstage”, Ulianovschi a explicat că, în urma discuțiilor cu reprezentanții acestor companii, aceștia au menționat taxele prea mari și barierele artificiale create special pentru ei drept principalele motive pentru retragere. Ulianovschi a criticat lipsa de viziune și competență a autorităților, subliniind că investitorii nu au beneficiat de sprijin adecvat.

„Cu investitorii nu se lucrează așa, lor trebuie să le oferi facilități, faci un pas înainte, ca într-un dans de tango. Deși Moldova are avantaje logistice și de costuri, fiscalitatea ridicată și controalele nejustificate au descurajat companiile străine,” a spus el.

Ulianovschi a enumerat criteriile esențiale pentru un climat investițional sănătos: costurile și taxele, stabilitatea guvernului și reforma justiției. El a criticat reformele actuale din justiție, afirmând că integritatea și imparțialitatea sunt încă probleme majore. „Investitorii trebuie să aibă garanții că, în caz de litigiu comercial, instanțele vor fi corecte și neinfluențate de guvern,” a explicat el.

Pentru a atrage și menține investitorii străini, Ulianovschi a propus simplificarea sistemului fiscal și crearea unui regim facilitat pentru investitori. El a subliniat necesitatea reducerii taxelor și generarea de locuri de muncă pentru a face Moldova mai atractivă pentru afaceri.


„Noi trebuie să micșorăm aceste taxe pentru a atrage investitorii: veniți, noi vă oferim un regim facilitat fiscal, investiți, iar cu timpul noi vom majora pentru că noi, ca stat, avem nevoie să valorificăm banii lor,” a spus fostul ministru.

Amintim, doi mari investitori în Republica Moldova, compania japoneză Fujikura și cea germană Coroplast din Căușeni, urmează să-și închidă activitatea, deoarece contractele în baza cărora fabricau cablaje pentru mașini au expirat, iar altele noi nu au fost încheiate, din varii motive, a declarat directoarea Agenției de Investiții, Natalia Bejan.

14
1
0
3
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?