X 
Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4075

Prețurile mondiale ale petrolului cresc pentru a doua zi consecutiv

2 noi. 2022,, 11:15   Economie
2296 0

Prețurile petrolului au crescut cu peste 1% miercuri, 2 noiembrie, după ce datele au arătat o scădere neașteptată a stocurilor de țiței din SUA.

Acestea arată că cererea se menține în ciuda creșterii puternice a ratelor dobînzilor care împiedică creșterea globală, relatează RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Contractele futures pe Brent au crescut cu 1,2%, pînă la 95,78 dolari pe baril, în timp ce contractele futures din SUA West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 1,4%, pînă la 89,63 dolari pe baril.

Ambele contracte de referință au crescut cu aproximativ 2% în sesiunea anterioară din cauza slăbirii dolarului american.

Datele Institutului American de Petrol au arătat că stocurile de țiței pentru săptămîna încheiată pe 28 octombrie au scăzut cu aproximativ 6,5 milioane de barili.


„Pe lîngă o extragere a stocurilor din SUA mai mare decît se aștepta, optimismul din jurul știrilor neconfirmate despre ieșirea Chinei din politica țării de zero COVID a susținut și impulsul ascendent al petrolului”, a declarat Tina Teng, analist la CMC Markets.

Dolarul american a scăzut de la un maxim aproape săptămînal față de omologii săi majori, iar comercianții au fost în avans înaintea viitoarei decizii a Rezervei Federale privind rata dobînzii de miercuri. Un dolar mai slab face petrolul mai ieftin pentru deținătorii altor valute și reflectă de obicei o mai mare apetit pentru risc în rîndul investitorilor.

Politica Chinei privind COVID-19 a fost un factor cheie în limitarea prețului petrolului, deoarece blocajele repetate au încetinit creșterea și au redus cererea de petrol în a doua economie din lume.

Embargoul Uniunii Europene asupra petrolului rusesc, care va începe pe 5 decembrie, ar putea duce, de asemenea, la creșterea prețurilor. Interdicția, care a fost o reacție la invazia Ucrainei de către Rusia, va fi urmată în februarie de o oprire a importurilor de produse petroliere.

„Embargoul UE este acum punctul central al pieței. Întrucît complexul petrolier poate pierde între 1 milion și 3 milioane de barili pe zi, prețul petrolului ar putea crește atunci cînd embargoul va intra în vigoare”, a declarat Stephen Innes, managing partner al SPI.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?