X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

De ce se scumpește din nou petrolul?

1 noi. 2022,, 11:45   Economie
2121 0

Prețurile petrolului au crescut marți, 1 noiembrie, după ce au scăzut în sesiunea precedentă.

Un dolar american mai slab a compensat extinderea restricțiilor COVID-19 în China, ceea ce a stîrnit îngrijorări cu privire la încetinirea cererii de combustibil pentru al doilea consumator de petrol din lume, relatează RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Țițeiul Brent pentru livrare în ianuarie a crescut cu 0,8%, pînă la 93,54 dolari pe baril. US West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 0,7%, la 87,11 dolari pe baril, după ce a scăzut cu 1,6% în sesiunea precedentă.

Brent și WTI au încheiat luna octombrie mai sus, cu primul cîștig lunar din mai, după ce Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi, inclusiv Rusia, au declarat că vor reduce producția cu 2 milioane bpd.

„Prețurile petrolului au redus pierderile timpurii, pe măsură ce dolarul american s-a slăbit și piețele majore de acțiuni globale au crescut astăzi în Asia, înainte de decizia Rezervei Federale a SUA privind rata dobînzii la sfîrșitul acestei săptămîni”, a declarat Tina Teng, analist la CMC Markets.


Dolarul american s-a retras marți de la un maxim săptămînal față de un coș de valute importante, în timp ce comercianții au analizat mesajul pe care îl va da Fed la întîlnirea de politică de miercuri.

Un dolar mai slab face petrolul mai ieftin pentru deținătorii altor valute și reflectă de obicei o mai mare apetit pentru risc în rîndul investitorilor.

„Reducerile viitoare ale producției de petrol OPEC+ și datele record ale exporturilor de petrol din Statele Unite oferă, de asemenea, un sprijin fundamental pentru prețul petrolului”, a spus Teng.

OPEC și-a ridicat previziunile pe termen mediu și lung pentru cererea globală de petrol, spunînd că sînt necesare investiții de 12,1 trilioane de dolari pentru a satisface această cerere, în ciuda trecerii la surse regenerabile.

Restricțiile stricte din cauza pandemiei au dus la o scădere a activității de producție din China în octombrie și la o reducere a importurilor din Japonia și Coreea de Sud.

Stephen Innes, managing partner la SPI Asset Management, a declarat că „piața a digerat cea mai recentă rundă de blocări din China”.

„Cu cît ne îndreptăm mai departe în noiembrie, cu atît ne apropiem de intrarea în vigoare a embargoului UE asupra petrolului din Rusia, care va avea un impact semnificativ asupra livrărilor din Rusia și, în consecință, asupra livrărilor globale”, a spus Innes.

Cu toate acestea, dacă urmăriți prețurile petrolului, producția de petrol din SUA a crescut la aproape 12 milioane bpd în august, cea mai mare de la începutul pandemiei de COVID-19, chiar dacă companiile de șist au declarat că nu se așteptau la o creștere a producției în lunile imediat următoare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?