X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cum se dezvoltă comerțul dintre Moldova și Belarus

19 noi. 2022,, 09:45   Economie
2144 0

Schimbul comercial dintre Moldova și Belarus a fost întotdeauna reciproc avantajos, avînd în vedere complementaritatea economiilor celor două țări.

Despre acest lucru într-un interviu pentru site-ul Noi.md a declarat Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Belarus la Chișinău, Anatolii Kalinin.

El a menționat că în apogeul său, comerțul bilateral dintre țările noastre a depășit 400 milioane de dolari SUA. Era în anii 2014-2015, Moldova livra atunci în Belarus cea mai mare parte a exporturilor sale de vin, din cauza restricțiilor de pe alte piețe. Iar Belarus exporta în Moldova volume semnificative de produse petroliere.

Conform totalurilor anului trecut, ne-am apropiat din nou de această cifră, schimbul de mărfuri a ajuns la un sfert de miliard de dolari SUA.

”Comerțul între țările noastre mereu a fost reciproc avantajos. Dacă vorbim despre structura exporturilor, Belarus exportă în Moldova cca 500 de articole comerciale. În special, mărfuri industriale și de construcție, chimie petrolieră, industria ușoară și cea alimentară. Multe mărfuri belaruse se bucură de o cerere binemeritată din partea consumatorilor moldoveni. Printre cele mai cunoscute branduri belaruse în Moldova putem numi tractoarele «Беларус», troleibuzele «Белкоммунмаш», mărfurile pentru doamne «Милавица» și «Conte», produsele cosmetice, tricotajele, produsele piscicole «Санта Бремор», zahărul, precum și o gamă largă de produse lactate și din carne”, a menționat diplomatul belarus.


El a menționat că, reieșind din complementaritatea economiilor noastre și tradițiile existente, din Moldova în Belarus este livrată o gamă largă de vin, coniac și produse din fructe și legume.

”Astfel, în prezent, 90 % din vinurile importate de Belarus au origini moldovenești. Cea mai mare întreprindere de producere a vinurilor spumante din Belarus – ОАО «Минский завод игристых вин» și fabrica de vin «Аmbassador» folosesc doar materia primă livrată de Moldova. În acest an și-a exprimat dorința de a-și livra produsele pe piața belarusă ÎS «Combinatul de vinuri de calitate «Mileștii Mici». Mai multe distilerii mari din Belarus îmbuteliază produse de coniac moldovenesc. Moldova livrează pe piața belarusă cca 10% din exporturile de fructe: struguri, mere, cireșe, prune, piersici.

Anatolii Kalinin a subliniat că permanent, Belarus importă din Moldova porumb și semințe de floarea soarelui. Consumatorii belaruși apreciază medicamentele moldovenești, covoarele, ghipsul, produsele Uzinei metalurgice din Moldova, precum și recipientele din sticlă, etc. Toate aceste mărfuri tradiționale și-au găsit cumpărătorul, se bucură de respect și încredere și în Belarus, și în Moldova.

Ambasadorul Belarusului în Moldova a atras atenția și asupra faptului că de mult timp părțile dezvoltă activ cooperarea reciprocă. În Moldova activează 4 întreprinderi de asamblare a tehnicii belaruse: 1- de asamblare a troleibuzelor «Белкоммунмаш» și 3- de asamblare a tractoarelor belaruse de diferită capacitate.

El a menționat cu satisfacție, că anul trecut a fost deschis la Comrat o nouă întreprindere de asamblare a tractoarelor Uzinei de tractoare din Minsk, de capacitate medie și mare.

”În general, e de menționat că noi colaborăm îndeaproape cu Găgăuzia, și găsim înțelegere în cazul multor proiecte. Așa, am convenit să organizăm la Comrat întreprinderi de asamblare a autobuzelor și electrobuzelor «МАЗ». Este un proiect complex, care necesită studii serioase și timp”, a menționat diplomatul belarus..

Potrivit lui, s-a creat o interacțiune frumoasă și la nivelul afacerilor. În Moldova activează peste 60 de reprezentanțe, subiecți ai SCI și distribuitori ai întreprinderilor belaruse, în Belarus -18 întreprinderi cu capital moldovenesc, inclusiv 8 mixte și 10 străine. În cea mai mare parte, ele-s angajate în producerea de vin și coniac, a produselor din fructe și legume.

”Îmi face plăcere să menționez, că circulația capitalului belarus-moldovenesc nu se supune nici unei conjuncturi politice. Una dintre cele mai mari întreprinderi mixte – «Кодру», care se află la Gomel, produce din materia primă livrată de Moldova produse finite, pe care le livrează nu numai pe piața din Belarus, ci și în alte țări. Cooperarea trainică în sfera afacerilor vorbește despre aceea, că avem relații trainice, de lungă durată, construite pe o cooperare reciproc avantajoasă”, a subliniat Anatolii Kalinin.

4
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?