X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Ambasadorul Republicii Belarus în Moldova: Sper sincer, că avem în față vremuri mai bune

18 noi. 2022,, 14:03   Interviuri
9195 0

În acest an Republica Moldova marchează 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice cu Republica Belarus. Dar popoarele noastre au relații de prietenie mult mai profunde și îndelungate. Cu ce mărfuri poate Moldova să intereseze cumpărătorul belarus? Cum le-a reușit belarușilor nu numai să păstreze, dar și să dezvolte potențialul industrial, moștenit de la URSS? Cu ce trăiește comunitatea belarusă în Moldova? La acestea și multe alte întrebări pentru site-ul Noi.md răspunde Anatolii Calinin, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Belarus la Chișinău.

Întrevederi la cel mai înalt nivel și diplomație populară

Moldova și Belarus întotdeauna au avut relații apropiate, deosebit de prietenoase – și în domeniul comercial-economic, și în cel umanitar. Pe 19 noiembrie, 2022 va fi marcată a 30-a aniversare a relațiilor diplomatice dintre țările noastre. Ce aspecte importante în relațiile bilaterale dintre țările noastre le-ați putea menționa?

În acest an marcăm jubileul relațiilor noastre diplomatice.

Pe 19 noiembrie,1992 a fost semnat principalul acord între cele două state - Protocolul privind stabilirea relațiilor diplomatice între Republica Belarus și Republica Moldova. Prin semnarea lui, Belarus și Moldova și-au exprimat interesul reciproc pentru consolidarea bunei vecinătăți, a înțelegerii reciproce și a cooperării celor două state.


Peste o lună doar, la 21 decembrie, 1992 țările noastre au încheiat Tratatul de bază interstatal cuprinzător privind relațiile de prietenie și cooperare.

În septembrie, 1993 la Minsk a fost deschisă Ambasada Republicii Moldova, la Chișinău misiunea diplomatică belarusă a fost instituită în mai, 1995. Primul Ambasador al Belarusului suveran a fost Nicolai Fiodorovoci Grinev, și putem spune că de atunci cronica cooperării noastre a căpătat ritm și dinamică.

Primului Ambasador nu i-a fost ușor să stabilească contactele politice și economice, să cunoască și să extindă colaborarea comercial-economică.

Între belaruși și moldoveni demult existau relații apropiate – familiale, prietenești, culturale, iar prezența ambasadei în țara gazdă deschide uși nu numai pentru activitatea creativă sistemică și multilaterală între șefii de stat, guvernele, parlamentele țărilor noastre, dar contribuie și la dezvoltarea schimbului de mărfuri.

Belarus și Moldova au semnat un șir de acte privind cooperarea

Astăzi cadrul contractual și legal moldo-belarus include cca 90 de tratate internaționale, care cuprind toate sferele de colaborare. Mai bine de jumătate din ele o constituie acordurile interdepartamentale, care stabilesc mecanismele directe de interacțiune în direcții concrete.

Tratatele internaționale dintre Belarus și Moldova reglementează așa direcții, ca: economie, comerț, transporturi, impozitare, investiții, educație, turism, migrația muncii și protecția socială, alte relații reciproce.

În a.2004 Acordul interguvernamental Belarus-Moldova a stabilit regimul fără vize pentru călătoriile reciproce ale cetățenilor din țările noastre. A fost un pas important, care permite cetățenilor ambelor state să se afle în țară, să-și viziteze rudele, să efectueze călătorii de afaceri sau turistice. Credem că este unul dintre cele mai importante acorduri, la care au ajuns țările noastre.

În a.2012 a fost semnat Acordul de cooperare a parlamentelor celor două țări, în ambele parlamente au fost create grupuri de prietenie. Cu regularitate, au fost efectuate vizite bilaterale la nivelul guvernului și al parlamentului.

Dar cea mai mare importanță o au vizitele la cel mai înalt nivel, cel al șefilor de stat. Președintele Republicii Belarus Alexandr Lucașenco a vizitat Moldova de trei ori – în anii 1995, 2014 și 2018, Președinții Moldovei, la fel, au vizitat Belarusul în mod repetat, din a. 2000 încoace – de șase ori.

În plus, colaborarea noastră se dezvoltă la nivelul contactelor regionale și a legăturilor de fraternitate. Această diplomație populară este un factor important al cooperării bilaterale comercial-economice și al extinderii relațiilor umanitare.

Relații de fraternitate au fost stabilite între marile orașe și formațiuni administrative ale celor două țări: Minsk – cu Chișinău și Tiraspol, Vitebsk, Polotsk, Orsha, Rechitsa – cu Bălți, regiunile Moghiliov, Gomel și Minsk – cu Gagauzia, or.Jodino – cu municipalitatea Hîncești.

Anul trecut am deschis o nouă pagină a colaborării interregionale. Reprezentanții Orheiului moldovenesc și ai orașului belarus Puhovichi s-au reunit pe platforma belarusă. Pentru delegația din Moldova a fost pregătit un amplu program de cunoaștere, cu vizitarea unui șir de întreprinderi. Au fost organizate întrevederi cu parlamentarii din Belarus, precum și la Ambasada Moldovei, la fel și cu diaspora moldovenească. Asemenea vizite prezintă interes pentru ambele părți, ele ne completează și ne îmbogățesc reciproc.

Comerț reciproc avantajos

Cum apreciați nivelul cooperării comercial-economice dintre Moldova și Belarus? Avem spre ce aspira?

Desigur, predecesorii noștri au muncit mult în această direcție. Au existat perioade în care comerțul se desfășura fără careva restricții sau complicații, atunci cooperarea comercial-economică a atins cel mai înalt nivel. În apogeul său, comerțul bilateral dintre țările noastre a depășit 400 milioane de dolari SUA. Era în anii 2014 – 2015, Moldova livra atunci în Belarus cea mai mare parte a exporturilor sale de vin, din cauza restricțiilor de pe alte piețe. Iar Belarus exporta în Moldova volume semnificative de produse petroliere.

Conform totalurilor anului trecut, ne-am apropiat din nou de această cifră, schimbul de mărfuri a ajuns la un sfert de miliard de dolari SUA.

Solid…

Da, pentru țările noastre este un aport important în dezvoltarea cooperării noastre economice. Totuși, mai avem spre ce aspira.

Țin să subliniez, că între țările noastre comerțul mereu a fost reciproc avantajos. Dacă vorbim despre structura exporturilor, Belarus exportă în Moldova cca 500 de articole comerciale. În special, mărfuri industriale și de construcție, chimie petrolieră, industria ușoară și cea alimentară. Multe mărfuri belaruse se bucură de o cerere binemeritată din partea consumatorilor moldoveni. Printre cele mai cunoscute branduri belaruse în Moldova putem numi tractoarele «Беларус», troleibuzele «Белкоммунмаш», mărfurile pentru doamne «Милавица» și «Conte», produsele cosmetice, tricotajele, produsele piscicole «Санта Бремор», zahărul, precum și o gamă largă de produse lactate și din carne.

Cumpărătorul moldovean cunoaște bine mărfurile belaruse. Dar țara noastră ce mărfuri livrează Belarusului?

Reieșind din complementaritatea economiilor noastre și tradițiile existente, din Moldova în Belarus este livrată o gamă largă de vin, coniac și produse din fructe și legume.

În prezent, 90 % din vinurile importate de Belarus au origini moldovenești. Cea mai mare întreprindere de producere a vinurilor spumante din Belarus – ОАО «Минский завод игристых вин» și fabrica de vin «Аmbassador» folosesc doar materia primă livrată de Moldova. În acest an și-a exprimat dorința de a-și livra produsele pe piața belarusă ÎS «Combinatul de vinuri de calitate «Mileștii Mici». Mai multe distilerii mari din Belarus îmbuteliază produse de coniac moldovenesc. Moldova livrează pe piața belarusă cca 10% din exporturile de fructe: struguri, mere, cireșe, prune, piersici…

Permanent, Belarus importă din Moldova porumb și semințe de floarea soarelui. Consumatorii belaruși apreciază medicamentele moldovenești, covoarele, ghipsul, produsele Uzinei metalurgice din Moldova, precum și recipientele din sticlă, etc. Toate aceste mărfuri tradiționale și-au găsit cumpărătorul, se bucură de respect și încredere și în Belarus, și în Moldova.

Țin să accentuez încă un aspect. De mult timp, dezvoltăm activ cooperarea reciprocă. În Moldova activează 4 întreprinderi de asamblare a tehnicii belaruse: 1- de asamblare a troleibuzelor «Белкоммунмаш» și 3- de asamblare a tractoarelor belaruse de diferită capacitate. Menționez cu satisfacție, că anul trecut am deschis la Comrat o nouă întreprindere de asamblare a tractoarelor Uzinei de tractoare din Minsk, de capacitate medie și mare. În general, e de menționat că noi colaborăm îndeaproape cu Găgăuzia, și găsim înțelegere în cazul multor proiecte. Așa, am convenit să organizăm la Comrat întreprinderi de asamblare a autobuzelor și electrobuzelor «МАЗ». Este un proiect complex, care necesită studii serioase și timp.

Anterior, se discuta organizarea în Moldova a unei ferme de lapte-marfă în baza tehnologiilor belaruse, precum și realizarea unor proiecte comune de construire a drumurilor cu atragerea creditelor avantajoase belaruse pentru realizarea acestora. Deocamdată aceste direcții promițătoare de cooperare se află la etapa elaborării, ne-am dori să vedem mai multă inițiativă a părții moldovenești.

Preconizam și organizarea întreprinderilor de asamblare a ascensoarelor «Могилевлифтмаш» și a combinelor «Гомсельмаш». Cu regret, actuala situație din regiune nu permite, deocamdată, realizarea rapidă a acestor proiecte. Totuși, cooperarea industrială capătă rotații, și noi ne dorim extinderea ei.

Avem o interacțiune frumoasă la nivelul afacerilor. În Moldova activează peste 60 de reprezentanțe, subiecți ai SCI și distribuitori ai întreprinderilor belaruse, în Belarus -18 întreprinderi cu capital moldovenesc, inclusiv 8 mixte și 10 străine. În cea mai mare parte, ele-s angajate în producerea de vin și coniac, a produselor din fructe și legume. Îmi face plăcere să menționez, că circulația capitalului belarus-moldovenesc nu se supune nici unei conjuncturi politice. Una dintre cele mai mari întreprinderi mixte – «Кодру», care se află la Gomel, produce din materia primă livrată de Moldova produse finite, pe care le livrează nu numai pe piața din Belarus, ci și în alte țări.

Cooperarea trainică în sfera afacerilor vorbește despre aceea, că avem relații trainice, de lungă durată, construite pe o cooperare reciproc avantajoasă.

Anatolii Nicolaevici, ați vorbit despre succesele și perspectivele destul de optimiste ale cooperării comercial-economice. Dar există și dificultăți în realizarea proiectelor comune în acest domeniu?

Dacă e să vorbim despre dificultăți, ele poartă un caracter extern, în fond. Anul acesta ne-am ciocnit cu presiunea sancțiunilor și dificultățile de livrare a mărfurilor și produselor pe piețele noastre, ceea ce desigur a afectat cooperarea noastră comercial-economică.

Odată cu închiderea tranzitului pe teritoriul Ucrainei, itinerarul livrării mărfurilor belaruse în Moldova s-a dublat, iar costul transportării a crescut cu 400%. Creșterea costurilor de transport, precum și restricțiile de tranzit ale unor țări afectează livrările reciproce ale mărfurilor belaruse și moldovenești. În rezultat, suferă consumatorul final, nevoit să cumpere mărfuri mai scumpe din alte țări ale lumii.

Din cauza interdicțiilor administrative ale UE, un șir de mărfuri belaruse (motorina, benzina, carnea de pasăre, metalele, produsele forestiere ș.a. ) nu mai ajung pe piața moldovenească.

Dar eu sper că avem de a face cu dificultăți temporare, pe care le vom depăși, și în anii imediat următori vom aduce cooperarea comercial-economică dintre Moldova și Belarus la un nou nivel al parteneriatului strategic.

Por spune cu fermitate, că și Moldova este interesată să continue cooperarea reciproc avantajoasă cu Belarus. Noi suntem deschiși pentru a continua interacțiunea constructivă cu Moldova și contăm pe o reacție analogă a părții moldovenești.

«Noi nu avem oligarhi»

După destrămarea Uniunii Sovietice, țara Dvs. a reușit, spre deosebire de multe alte țări post-sovietice, nu doar să păstreze, ci și să-și dezvolte industria și economia în general. Se explică prin rolul înalt al statului în administrarea economiei, sau prin alți factori? Cum credeți, care-i specificul modelului belarus de dezvoltare ?

Dacă e să vorbim despre dezvoltarea și formarea țării noastre, trebuie să începem de la sistemul de stat. Republica Belarus este un stat unitar, garantul Constituției Republicii Belarus, a drepturilor și libertăților omului și cetățeanului. E de menționat, că în țara noastră a fost creat un model propriu al unui sistem politic echitabil. Acest model diferă de cel din alte țări, dar este calea noastră de dezvoltare. Avem un stat suveran independent și avem dreptul să ne alegem calea.

Dacă e să vorbim despre particularitățile modelului de dezvoltare a țării, destul de tinere din punct de vedere al istoriei – Belarusul independent și suveran, voi încerca să evaluez pe scurt principalele momente.

Unu. Înainte de toate, trebuie să ținem cont de amplasarea geografică a Belarusului, care se află la intersecția căilor comerciale și de transport de la nord la sud și din vest la est. Europa de Vest și de Est, Asia, Asia Centrală, Rusia. Și în antichitate, marele drum al mătăsii trecea prin țara noastră.

Grație acestui factor geografic și natural, în decursul a două cincinale Belarus a creat condiții atrăgătoare pentru circulația mărfurilor. În toate direcțiile au fost construite autostrăzi moderne și căi ferate de mare viteză, care permit transportarea rapidă, prin țara noastră, a încărcăturilor din Europa spre Asia și din Asia spre Europa. Anul trecut doar transportările din China au fost de 15 perechi de trenuri zilnic. Asta ne vorbește despre volumul și potențialul colosal al căilor noastre de transport.

În plus, noi am creat în țară un sistem logistic internațional de procesare și deservire a încărcăturilor. A fost realizat cel mai mare proiect din Europa – Parcul industrial Belarus-China «Большой камень», unde pe un teritoriu enorm, alături de Aeroportul Național, au fost construite întreprinderi moderne cu tehnologii avansate, creat cel mai mare centru logistic din Europa. În perspectivă, pe acest teren vor activa și locui cca 40 mii de persoane. Se mai construiește un important nod feroviar și aviatic, care va funcționa împreună cu acest teren.

Pentru dezvoltarea inovațională,partenerii noștri din China au adus pe piața noastră multe întreprinderi moderne, de nivelul tehnologic trei și patru, care permit să producem mărfuri competitive și moderne.

Doi. În Republica Belarus a fost păstrat modelul economiei planificate, noi am dezvoltat economia de ramură, fiecare ramură are propriul potențial. Am păstrat toate întreprinderile rămase de la URSS. Vă asigur, că ele funcționează cu succes, fiind modernizate reușit.

Evident, în fruntea producerii se află industria constructoare de mașini, agricultura, industriile minieră și petrochimică, metalurgia, industria ușoară. «Cireașa de pe tort» este Parcul tehnologiilor avansate (IT-parc). Este un proiect tehnologic modern, realizat pe parcursul unui deceniu. Azi el funcționează, în fond, pentru export: SUA, țările UE, Marea Britanie, India etc. Acest IT-parc aduce anual țării 3,5 mlrd. de dolari. Acest ritm sporește an de an, geografia se extinde, apar noi produse și proiecte software.

Parcul tehnologiilor avansate – analogul belarus al Silicon Valley

În general, despre calitatea și competitivitatea produselor belaruse vorbește indicele exporturilor – anul trecut el a fost de 62 %. Mărfuri , echipamente, materiale moderne de înaltă tehnologie, competitive. Astfel, avem în țară destule locuri de muncă, dar și valută, care asigură soluționarea altor probleme economice.

Trebuie să menționăm, că în Belarus 82% din bunuri aparțin businessului privat, și doar 11% - statului, ceea ce arată că mediului de afaceri i-au fost create condiții egale .

Voi menționa și nivelul înalt al serviciilor prestate: transporturile, comerțul cu amănuntul, serviciile medicale și de educație. În Belarus s-au dezvoltat bine serviciile turistice și de educație. Instituțiile medicale belaruse, dotate cu echipamente și tehnologii avansate, prestează servicii chirurgicale, stomatologice, de transplant, etc. – toate la nivel mondial.

Trei. Nu putem să nu menționăm modelul social de dezvoltare a țării noastre. Republica Belarus este un stat social. Politica noastră socială diferă de cea care există în multe alte țări. Ea este mult mai aproape de cetățeni și a păstrat, cred eu, tot ce era bun în Uniunea Sovietică.

Cea mai importantă sarcină este protejarea socială a tuturor păturilor societății. În structura cheltuielilor bugetului consolidat pentru a. 2022 cheltuielile sociale au cota cea mai mare – mai bine de 44%. Cea mai mare parte a lor este prevăzută pentru sfera educației, sănătății, politica socială, cultura fizică. De aceea cetățenii noștri beneficiază în continuare de asistență medicală gratuită și modernă, au posibilitatea să capete studii superioare din contul bugetului, să achite serviciile comunale la tarife mai mici ca prețul lor de cost.

Pe fundalul recentelor evenimente cu majorarea prețurilor în rezultatul sancțiunilor, producătorii interni și comercianții au început să majoreze prețurile. A intervenit șeful statului, guvernul, și au fost stabilite prețuri echitabile. Așa administrăm noi inflația internă.

Nivelul salarizării medii la noi este în limitele sumei de 600 dolari, puterea de cumpărare e destul de acceptabilă pentru cetățeni. În Belarus șomajul este puțin peste 5%. Anual, crește numărul apartamentelor construite, în anul curent vor fi construite peste 53 mii de apartamente pentru cetățenii de diferite categorii. Anual, se dau în exploatare spitale, policlinici, instituții școlare și preșcolare, alte unități sociale.

Belarus atrage prin natura sa, cultura originală și ordinea europeană. La noi pădurile ocupă 43%, bazinele acvatice - 6 %, terenurile agricole – 40%. Acest echilibru natural formează un mediu natural minunat – iată încă o confirmare a faptului că «Belarus este o țară pentru viață ».

Numeroșii oaspeți ai Belarusului confirmă, că avem o țară frumoasă, îngrijită, bogată. Voi menționa, că anul trecut angajații unei întreprinderi agricole din Găgăuzia – mai bine de 20 de persoane - au mers colectiv la odihnă în una dintre stațiunile noastre de sănătate.

Iazurile curate – mîndria republicii

În Republica Belarus de o atenție sporită se bucură oamenii în etate, veteranii de război și invalizii, persoanele aflate în dificultate. Noi am trecut la sistemul de asistență țintită, și el este justificat.

În Belarus există o repartizare echitabilă a mijloacelor obținute și a resurselor naturale. În societate practic nu există confruntări, oligarhi, conflicte interne între numeroasele confesiuni, este menținută ordinea de drept și asigurată securitatea cetățenilor. Poporul prețuiește ceea ce au obținut tații și buneii noștri, pentru belaruși «independența» și «suveranitatea» nu-s vorbe goale. Societatea respectă valorile familiei și tradițiile, mentalitatea unui belarus se deosebește prin disciplină și organizare. Cel care ne-a vizitat țara măcar o dată, poate aprecia gradul de ospitalitate, hărnicie, atitudine respectuoasă și atentă față de oaspeți.

Nu mîndrim cu succesele modelului economic din țara noastră. Mulți ne recomandă, ne propun diverse alte modele, dar Belarus și-a ales calea de dezvoltare economică și reieșind din timpul și situația din lume, ne convingem încă odată, că mergem pe calea corectă.

Cum trăiesc compatrioții

În Moldova există o diasporă belarusă, puțin numeroasă, dar totuși destul de activă. Ambasada interacționează cu ea?

Conform statisticii oficiale, în Moldova trăiesc cca 2500 de reprezentanți ai diasporei belaruse.

Cei mai activi dintre ei, care doresc să păstreze și să reprezinte cultura belarusă, tradițiile naționale, au fondat organizații obștești. Ambasada Belarusului întotdeauna a menținut relații bune cu compatrioții stabiliți în Moldova. Colaborăm frumos cu Centrul belarus de cultură în Moldova și cu comunitatea belarusă din Republica Moldova. Există uniuni ale belarușilor la Chișinău, Bălți, în Găgăuzia. Au fost create societăți ale culturii belaruse în Transnistria, la Tiraspol, Bender, Rîbnița și Grigoriopol.

Întrevederea ambasadorului RB cu reprezentanții diasporei belaruse în Moldova

Ne place să menționăm, că ele prietenesc înde ele, participă în comun la evenimentele organizate. Ambasada salută această prietenie și încearcă să o sprijine. Aici de ajută mult Consiliul coordonator al comunităților belaruse din Republica Moldova și conducătoarea lui Ana Babin, ajutorul nostru activ. În fiecare an, elaborăm împreună un plan de cooperare cu comunitatea. Pentru anul curent avem un plan mare, care din păcate nu a putut fi realizat pe deplin. Să zicem, a fost planificată o călătorie turistică a reprezentanților comunității la Minsk, Brest, Khatyn, am plănuit și însănătoșirea copiilor în renumita tabără belarusă «Зубренок» de pe malul lacului Naroh, era prevăzut un schimb cu detașamente studențești, cum se practica altă dată. Din cauza situației geopolitice în regiune aceste proiecte au fost lăsate pentru viitor, noi neapărat le vom realiza. Acum însă încercăm să organizăm evenimente în măsura posibilităților.

Festivalul etnocultural republican, ospitaliera «Беларуская хата»

În anul curent am avut mai mult de zece evenimente diverse, organizate împreună cu comunitatea. Unul dintre cele mai ample a fost «Беларуская хата» în cadrul Festivalului republican al naționalităților «Unitate prin diversitate» , desfășurat în septembrie în parcul central. Anual, organizăm la Ambasadă matinee pentru copiii din comunitățile belaruse, și multe alte evenimente. În activitatea cu belarușii din Moldova Ambasada interacționează activ cu Agenția relații interetnice, unde au loc diverse evenimente. Unul dintre cele mai recente a fost aniversarea 140 de la nașterea clasicilor literaturii belaruse Yanka Kupala și Yarub Kolos, pe 3 noiembrie. În incinta Agenției relații interetnice a fost vernisată expoziția «Янка Купала в диалоге культур» și spectacolul «Примаки» pe motivele operelor scriitorului, în montarea colectivului teatral de amatori «Ранак» al comunității belaruse. Pe 18 noiembrie, curent, la muzeul A.S.Pușkin din Chișinău s-a deschis expoziția consacrată lui Yanka Kupala.

Trebuie menționată munca sistemică a Centrului belarus de cultură din Chișinău. Pe parcursul ultimilor ani, aici funcționează permanent cercuri: în zilele de odihnă Nadejda Koroli, soția diplomatului nostru, oferă lecții de limbă belarusă și istorie a Belarusului, pictorul emerit din Moldova Veaceslav Ignatenco, originar din Belarus, conduce un atelier de creație a copiilor, Dmitrii Nikitin conduce studioul muzical pentru copii «Зорачка», Tamara Kalinina este conducător artistic al colectivului teatral «Ранак». Cu efortul redactorului Ghenadii Zenikovici, la Teleradio-Moldova iese lunar emisiunea în limba belarusă «Беларуская крыница». La Centrul belarus de cultură din Moldova este preconizată deschiderea unui muzeu al participantului la Marele Război pentru apărarea Patriei, reputatul om de stat din Moldova belarusul Vladimir Victorovici Voițehovici, care a participat la două parade ale Victoriei pe Piața Roșie din Moscova. Tot acolo preconizăm deschiderea muzeului etnografic.

În cadrul cooperării culturale, Ambasada menține relații cu bibliotecile din Moldova, anual transmite bibliotecilor din Chișinău literatură belarusă. La Biblioteca națională a Moldovei și la Biblioteca pentru copii în numele lui Ion Creangă au avut loc evenimente organizate de Ambasadă împreună cu comunitatea. Mai preconizăm să organizăm expoziții tematice în Găgăuzia, la Tiraspol și în alte regiuni ale Moldovei.

La Ministerul afacerilor externe al Republicii Belarus a fost creat Consiliul consultativ pentru treburile belarușilor de peste hotare, care unește belaruși din întreaga lume. La ședințele lui anuale întotdeauna participă activ și reprezentanta comunității belaruse din Moldova A.Babin. Ambasada apreciază lucrul cu comunitatea belarusă din Moldova ca pe o direcție importantă a activității sale.

În Republica Belarus anul 2022 este declarat «Anul memoriei istorice» și compatrioții din Moldova urmăresc cu interes evenimentele organizate în cadrul lui. Spre exemplu, onorarea veteranilor marelui Război pentru apărarea Patriei, sărbătorirea Zilei Victoriei și a Zilei Independenței Republicii Belarus.

Ambasada și diaspora belarusă s-au angajat să mențină în ordinea cuvenită mai multe locuri de înhumare ale participanților la MRAP. Au fost identificate numele a mai bine de 90 de belaruși, căzuți în luptele pentru eliberarea Moldovei. În luna octombrie, osemintele ofițerului nostru Fiodor Sotvorennîi, găsite pe locul luptelor din timpul Marelui Război pentru apărarea Patriei, au fost transmise nepotului acestuia și re-înhumate cu onoruri în patrie, în or. Hotimsk.

«Rămînem prieteni devotați»

Anatolii Nicolaevici, nu pot să nu Vă întreb, în contextul unui eveniment recent. În parlamentul Moldovei a fost creat un grup de prietenie cu «opoziția democratică belarusă», din care fac parte deputații partidului aflat la guvernare. Ce impact va avea el asupra relațiilor moldo-belaruse?

Sincer vorbind, nu vreau să comentez acest incident neprietenos și neplăcut. Cred că acest lucru a fost făcut la indicația și sub presiunea occidentului colectiv. Chestiunea a fost inclusă pe ordinea de zi neprogramat, și a fost susținută doar de majoritatea prooccidentală. Noi înțelegem, că cetățenii Moldovei, cu care avem relații prietenești istorice, și mulți deputați împărtășesc neliniștea noastră. Pe canale oficiale, partea belarusă a adus la cunoștința Chișinăului aprecierea acțiunilor neprietenoase ale unor deputați din parlamentul moldovenesc. Am certitudinea, că majoritatea absolută a moldovenilor condamnă acest gest neprietenos. Anul trecut, președinta de atunci a parlamentului Zinaida Greceanîi a condus delegația deputaților moldoveni la Minsk, unde a fost semnată Declarația comună privind cooperarea dintre parlamentele celor două țări, în cadrul căreia noi ne continuăm activitatea.

Mai vreau să menționez, că în cadrul cooperării interparlamentare moldo-belaruse își continua activitatea grupurile de prietenie create anterior, și reprezentanții lor doresc să continue cooperarea reciproc avantajoasă.

Și ultima întrebare. Urările Dvs. pentru poporul moldovenesc?

Moldova este o țară unică, cu tradiții bogate și o cultură originală, cu sărbători naționale și festivaluri care se desfășoară spectaculos și devin memorabile pentru unicitatea lor.

Ne leagă rădăcini istorice profunde, avem foarte multe în comun – dorința de a trăi în pace și înțelegere, de a dezvolta multilateral relațiile frățești și de prietenie spre binele țărilor și popoarelor noastre, de a dezvolta cooperarea economică.

Vreau să doresc poporului moldovenesc prosperare, stabilitate, pace, păstrarea tradițiilor istorice și a moștenirii culturale, care este bogăția țării voastre.

În ciuda tuturor dificultăților, Belarus este în continuare un partener economic și un prieten de nădejde al Moldovei. Sper sincer, că avem în față vremuri mai bune.

A intervievat Svetlana Derevscicova

5
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?