Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

UE a aprobat acordarea asistenței macrofinanciare pentru zece țări inclusiv RM

6 mai. 2020,, 13:44   Economie
2989 0

Ambasadorii statelor membre UE au aprobat astăzi propunerea Comisiei Europene de a furniza Republicii Moldova o asistență macrofinanciară de 100 de milioane de euro, parte a unui pachet financiar de pînă la 3 miliarde de euro direcționat către zece parteneri vizați de politica de extindere și de vecinătate, pentru a-i ajuta să facă față consecințelor economice ale pandemiei de COVID-19.

”Țările implicate în procesul de aderare și cele vizate de politica de vecinătate sînt partenerii noștri cei mai apropiați. Acum mai mult ca niciodată, este absolut esențial să rămînem uniți și să dăm dovadă de solidaritate în abordarea impactului economic și social al acestei crize mondiale”, a precizat ministrul de finanțe al Croației, țara care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, transmite caleaeuropeana.ro.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, asistența financiară va fi acordată sub formă de împrumuturi în condiții foarte avantajoase și va fi alocată după cum urmează:

Albania: 180 de milioane de euro

Bosnia și Herțegovina: 250 de milioane de euro


Georgia: 150 de milioane de euro

Iordania: 200 de milioane de euro

Kosovo: 100 de milioane de euro

Moldova: 100 de milioane de euro

Muntenegru: 60 de milioane de euro

Macedonia de Nord: 160 de milioane de euro

Tunisia: 600 de milioane de euro

Ucraina: 1200 de milioane de euro.

Asistența UE va ajuta acești parteneri să își acopere nevoile imediate de finanțare, care au crescut ca urmare a pandemiei de COVID-19.

Alături de sprijinul din partea Fondului Monetar Internațional, fondurile vor contribui la consolidarea stabilității macroeconomice și la crearea unei marje care să permită alocarea de resurse pentru protejarea cetățenilor și pentru atenuarea consecințelor socioeconomice negative ale pandemiei cauzate de coronavirus.

Fondurile vor fi disponibile timp de douăsprezece luni și vor fi vărsate în două tranșe. Împrumuturile au o scadență medie de maximum 15 ani. Asistența va face obiectul unui memorandum de înțelegere (MoU), asupra căruia urmează să se convină între fiecare dintre parteneri și Comisie.

Textul va trebui să fie adoptat de Parlamentul European și de Consiliu înainte de a putea intra în vigoare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?