X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Datoria R. Moldova pentru gazele naturale, discutată la Parlament

14 apr. 2021,, 09:12   Economie
2381 2

Comisia de control al finanțelor publice a desfășurat audierea publică în problema protejării intereselor statului în calitate de acționar al SA ”Moldovagaz”.

Potrivit informației prezentate de Vadim Ceban, în prezent datoriile malului drept al Nistrului pentru gazele naturale livrate de concernul ”Gazprom” constituie cca 715 milioane de dolari cu penalități, care revin în principal întreprinderilor termoelectrice. Există un mecanism de stingere a datoriilor și posibilități de lichidare a acestora într-o perioadă foarte scurtă, a menționat Vadim Ceban.

În ce privește partea stîngă a Nistrului, datoria respectivă constituie aproape 6,8 miliarde de dolari, care aparține în special SRL ”Tiraspoltransgaz”. Potrivit lui Vadim Ceban, există un proiect de acord intre acționari care oferă soluții în problema datoriei respective, însă nu poate fi abordat în lipsa unui Guvern plenipotențiar în Republica Moldova.

”Este o platformă de discuție la nivel de acționari și noi sîntem gata sa acordăm tot suportul necesar pentru a aborda acest subiect. Foarte mult va depinde, inclusiv, de aceea cum va fi reglementată problema transnistreană”, a accentuat președintele Consiliului de Administrație al SA ”Moldovagaz”.

Președintele Comisiei de control al finanțelor publice Igor Munteanu a remarcat deschiderea administrației SA ”Moldovagaz” pentru a discuta subiectul datoriilor consumatorilor din Republica Moldova, inclusiv celor de pe malul stîng al Nistrului.


”Problema acestei sume uriașe trebuie să fie tratată cu maximă vigilență, rezolvarea acesteia necesită un efort consistent nu doar al acționarilor SA ”Moldovagaz”, ci și al autorităților statului”, a specificat deputatul.

Potrivit președintelui Comisiei, soluția trebuie să fie echitabilă față de cetățenii Republicii Moldova și legală sub aspectul obligațiilor întreprinderilor față de statul în care sînt înregistrate.

La ședință au mai fost discutate subiecte, precum administrarea acțiunilor statului în cadrul SA ”Moldovagaz”, tarifele pentru gazele naturale, sursele alternative de aprovizionare cu gaze naturale a Republicii Moldova, precum și perspectiva alinierii țării noastre la Pachetul Energetic III al Uniunii Europene.

La audieri au participat membrii Comisiei, președintele Consiliului de Administrație al SA ”Moldovagaz” Vadim Ceban, reprezentanți ai conducerii Agenției Proprietății Publice (APP), Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE), reprezentanți ai Ministerului Economiei și Infrastructurii, Biroului Politici de Reintegrare, ai comunității academice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?