Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Igor Dodon: Noi nu o vom împiedica pe Maia Sandu să-și asume întreaga răspundere

11 dec. 2020,, 18:00   Interviuri
32068 18

Ieri Curtea Constituțională a confirmat rezultatele alegerilor președintelui Moldovei, în care a învins Maia Sandu. Dar pînă la inaugurarea ei, președinte în acțiune rămîne Igor Dodon. Se pare că el nu intenționează să plece din politică. Recent, în emisia postului TV N4, el a relatat despre aceea cum vede sutiația politică din țară, cînd ar putea avea loc alegerile parlamentare anticipate și ce îi dorește Maiei Sandu.

Domnule presedinte, bună seara și bine ați venit la noi la emisiune. Pîna pe 23 decembrie inclusiv Dumneavoastră veți fi șef al statului, dimeneața 24 decembrie la fel veți fi șef al statului, pînă ce doamna Maia Sandu nu va depune juramîntul. Dumneavoastră ați fost invitat la ceremonia de depunere a juramîntului și dacă da, veți merge la ea?

În primul rind, inaugurarea noului presedinte ales, pe care eu l-am felicitat de fapt, și am spus că sînt gata să pun la dispozitie tot ce ține de transferul normal al împuternicirilor, trebuie să aibă loc dupa data de 23 decembrie. Pentru că atunci expiră mandatul președintelui actual. Sînt anumite cutume diplomatice protocolare, care presupun anumiți pași. Colegii din administrația prezidențială sînt în discuție ultimele două săptămîni cu echipa Maiei Sandu. Acolo se vorbeste cîte persoane, din start erau vre-o 50, acum toți 101 deputați, plus corpul diplomatic înca 50 de persone, numărul se schimbă în fiecare zi. E stabilit devizul de cheltueli, adica cît costa inaugurarea Maiei Sandu, este de cîteva ori mai mult decît a costat inaugurarea mea 4 ani în urmă. Și multe alte lucruri. În cea ce ține am fost invitat sau nu. Protocolul presupune, că foștii președinți ai tării se invită la inaugurarea noului presedinte. Daca Maia Sandu va decide altfel, decizia îi aparține ei. Eu cînd am intrat în funcție, apropo, acolo pe Iorga, atunci cînd încrederea în instituția prezidentială era vre-o 3-4%, am invitat toți președinții. Am avut discuții protocolare cu ei de vreo 5 minute, apoi a fost transmis stindardul, care se transmite întotdeauna de fostul președinte, mi-a urat succese domnul Timofte și a iesit din cladire. Așa trebuie să fie. Cum va proceda Maia Sandu, nu se știe. Eu ca persoană responsabilă consider, că trebuie să mergem conform acestor cutume. Evident că inaugurarea va avea loc nu la Iorga, ci în Președenție, care are încrederea populației undeva la 40-50%, nu președintele - instituția prezidențială. Eu am putut creste încrederea oamenilor în instituția prezidențială. Și sper că și peste 4 ani, cît va fi noul președinte în funcție, tot așa va funcționa noua clădire frumoasă și raitingul tot va rămîne la 40-50%. Și eu îi doresc succese în acest sens.

Ați spus că inaugurarea doamnei Sandu va costa de cîteva ori mai mult. De ce așa? Și cît a costat inauguraea Dvs.?

Nu vreau să revin cu detalii. Lasă să fie așa. Poate prețurile au crescut. Inflația.


Domnule președinte, la președenția Partidului Socialist cînd reveniți?

Congresul va avea loc pe data de 30 decembrie. Imediat după ce ies din funcția de președinte al tării, mă restabilesc în funcția de membru a partidului, și după facem congres și votăm.

D-stra sînteti sigur că veți fi votat ca președinte al Partidului Socialist?

Eu cred că probabilitatea e foarte mare și la sigur voi fi reales președinte al partidului.

Sînt vorbe, că niște omuleți vor scindarea fracțiunii dupa ce ați pierdut prezidențialele. Este vorba despre grupurile Ceban, Batrincea și altele?

Eu îmi amintesc anul 2014, cînd fracțiunea socialiștilor a intrat prima data în parlament. Eram 25 de deputați, cea mai mare fracțiune. Atunci tot, Filat statea în sală și spunea, că peste o saptămînă nu va ramîne nimeni din noi. Au trecut 6 ani și noi sîntem și mai mulți. Vreau să vă spun că tot ce s-a întîmplat în ultimul timp din contra, a unit Partidul Socialistilor. Acum echipa partidului e consolidată și sigură in cea ce face și unde trebuie să ajungă. Așa și plecarea domnului Gatcan, a fost o provocare pentru partid. Pe urmă a venit inapoi, dar totusi. Noi am rămas consolidați.

Domnul Gațcan este incă protejat de SPPS?

Eu nu știu. Mă ocup cu alte chestii. Vedeti, SPPS rămîne dupa instituția prezidențiala, eu am insistat la aceasta. Proiectul de lege privind trecerea SPPS sub controlul parlamentului sau a guvernului a fost înregistrat chiar și de deputații blocului ACUM. Eu sînt împotrivă.

Dar înțelegeti că Gațcan imediat va pierde paza de stat, după ce Maia Sandu va deveni președintă?

Acolo sînt mai multe instituții: procuratura, ambasadorul SUA și etc.

Cu ambasadorul SUA v-ați văzut? A fost înainte sau după luarea deciziei că SPPS să rămîna la președinție.

Nu vreau să vin cu detalii. Dar am avut întrevedere.

Duminică am avut un protest în Piața Marii Adunări Naționale. S-a adunat multă lume. Era un protest riscant, dar și voi, socialiștii, ați făcut protest pe timp de pandemie. Nu vă îngrijorează că atîta lume este împotriva Dvs.?

Eu mă uitam la protest și vedeam un dejavu. Anul trecut tot era aceasta, aproximativ aceleași fețe: Filip, Candu, Diacov numai că s-au adăugat acolo Maia Sandu, Usatîi și alții. Și atunci și acum, îmi pun o întrebare: da care a fost sensul acestui protest? Doamna Maia Sandu a învins la prezidințiale, nimeni nu i-a făcut niciun obstacol ca să devină în funcție. Nu sunt de acord cu niște legi, păi asta se discută în parlament și se atacă la Curtea Constituțională. Și ei au atacat la Curtea Constituțională. Vreți alegeri anticipate parlamentare, bine. Discutăm asta detaliat. Și noi vrem alegeri anticipate. Și colegii mei au venit în parlament și au spus "Haideți să discutăm cum să venim la aceasta?" Dar această propunere a fost respinsă. Atunci care a fost sensul acestui protest? Și ce avem acum? 5.000 de oameni au participat în stradă la protest, în condiții de pandemie. Protestul la care va referiti, pe care l-am organizat noi cu niște sute de oameni la distanță, nici nu se pune cu acei 5.000 de oameni, pe care i-au adus ei. Știți ce spun medicii? O rudă de a mea chiar atunci era în spital și a spus: "Băi, dar ei chiar au minte, cei care au organizat chestia asta? Noi luptăm pentru fiecare om, pentru fiecare pat. Și 5.000 de oameni ei scot în stradă, asta e unu. Doi, ei au iesit în stradă și strigau "jos hoții". Cine striga? Candu? Filip? Chirtoacă, după ce a făcut în Chișinău? Deci, hotul strigă ține hoțul? Trei, ce urmează după aceasta? Ți-ai făcut nagîtul, și mai departe? Dar cu 5 mii de oameni înțelegem toți ce-i asta. Eu pot scoate 10 mii, am capacitate, credeți-mă, dar nu voi face asta, fiindcă eu nu vreau să pun oamenii la bătaie în condiții de pandemie. Și acum, care este finalitatea acestui miting, ce mai departe? Dacă de spus despre aceea că au ieșit împotriva mea, anul trecut au ieșit și mai mulți împotriva mea, i-a adus Plahotniuc. Dar eu am fost ferm și am rămas până la capăt. Deci, în această situație tot: ferm, calm, responsabil. Maia Sandu a învins, bine, dar aici este încă un lucru important. Dacă ea crede că a devenit președintele tarii, dar responsabilitatea pentru tot ce este rămâne pe guvernul Dodon-Chicu, noi nu permitem asta. După 23 decembrie toată responsabilitatea îi revine doamnei Maia Sandu.

Dar dupa 23 decembrie guvernul Ion Chicu demisioneaza sau nu?

Guvernul Chicu are responsabilitate față de oameni. Noi trebuie să aprobăm bugetul, politica fiscală și alte legi. Cea ce constă de demiterea guvernului. Vreți? Atunci înregistrați moțiunea de cenzură, demiteți guvernul. Dar să stiți, că tot ce se va întîmpla în țară pe urmă va fi pe responsabilitatea noului președinte. Eu am putut să organizez două guverne în condiții foarte dificile, să vedem cum o va face doamna Sandu. Trebuie să demonstreze ce poate face pentru cetățeni, noi îi vom oferi toate conditiile.

Domnule Președinte, din 23 decembrie, 2016 toată responsabilitatea pentru conducere în tară era pe Dvs.?

Nu.

Atunci de ce ea trebuie sa fie pe Maia Sandu?

In primul rînd noi nu ne ținem de guvernare. Doi, noi sîntem pentru alegerile anticipate parlamentare, ceea ce nu se accepta 4 ani în urmă. Trei, comparativ cu ce a fost 4 ani în urmă, noi nu avem de gînd să blocăm președintele nici într-o formă. Va trebui să discute cu fracțiunile parlamentare ca să aibă voturi pentru a demite guvernul, și să găsească voturi pentru a numi alt guvern.

Cea mai ușoară cale spre anticipate este ca guvernul Ion Chicu să demisioneze și președintele Maia Sandu să propună alt guvern. De ce nu?

Să intelegeți, că acum totul în parlament depinde de doua fracțiuni - PAS și PSRM. Cum ei o să voteze, asa și va fi. Fiindcă toți acești Candu, Diacov și alții nu vor intra în parlament, precis. PAS și PSRM vor fi vreo 52 de deputati. Cu ei și trebuie să discute președintele.

În emisiunea "Președintele răspunde" ați spus că dacă Maia Sandu nu vrea să discute cu Dvs.,îl veți trimite pe domnul Batrincea. PAS și Sandu au spus că nu vor să se vadă cu nimeni, că nu au ce discuta. Dumneavoastră ce vreți? Să discutați cu ea în doi? Dumneavoastră o blocați, o șantajați astfel.

Noi acum vorbim despre alegerile anticipate. Soluția pentru oamenii responsabili, care au legimitate în fața cetățenilor, este de a ajunge la un consens cum vom merge la alegerile anticipate. Orice altă cale este imprivizibilă. Deci, dupa inaugurare toata responsabilitatea, repet încă odată, va reveni presedintelui nou. Cum o să-și asume, așa o să meargă înainte. Noi nu o să încurcăm.

Bine. Altfel. Doamna Maia Sandu a spus, ca dacă în două zile Ion Chicu nu demisionează, PAS inițiază moțiunea de cenzură.

Și de ce nu au făcut-o pînă acum? Dacă ați văzut că guvernul nu demisionează, de ce nu ați inițat moțiunea de cenzură? Fiindcă ei nu vor demisia guvernului.

Și totusi, dacă initiațiva ajunge în parlament, PSRM o votează?

Cum PSRM poate să voteze împotriva guvernului pe care l-a instalat? Dar eu nu cred că va fi moțiunea de cenzură. Pentru că ei nu vor demiterea guvernului Chicu. Ei vor ca Maia Sandu să devină președinte și să facă declarații tari, și pe urmă să spună că acolo nu e așa și aici nu e așa, astfel să deie vina pe guvern, să puna pe el responsabilitatea. Ei nu sînt în capacitate să-și asume responsabilitatea, ei sa tem de asta și de atîta nu vor demisia guvernului.

Incă o dată. Toți vrem anticipate. Cînd ele vor avea loc, dacă vor avea? Maia Sandu spune că în martie, dacă azi demisionează Ion Chicu, Dvs. ce spuneți?

Eu consider, ca acest parlament nu corespunde rezultatelor alegerilor din anul trecut și trebuie dizolvat. Cînd vor fi alegerile anticipate? Nicio șansă să fie în martie, acuș vă spun cum se calculează data alegerilor anticipate. A semna decretul pentru asta, Sandu poate dupa 23 decembrie, și după asta trebuie să treaca minim 60 de zile, dar CEC-ul nu reușește în acest timp, trebuie vreo 80 de zile. Decretul se semnează în baza avizului Curții Constitutionale - încă măcar 5 zile. Pentru ca decretul să fie semnat, trebuie să faci măcar 2 încercări în 45 de zile. Total sînt 130 de zile. Să spunem încă, că nimeni nu va lucra normal după 24 decembrie, fiindca sînt sărbători. Așa că socotiți 130 de zile, adică 4 luni și 10 zile, undeva dupa 9-10 ianuarie. Se primeste, nu mai devreme de 16 mai minim, și pîna prin octombrie-noiembrie. Și o să vedeți că așa și va fi. Alegerile anticipate vor fi, dacă vor fi totuși, în perioada mai-iunie - noiembrie.

Așa, spuneți că alegerile anticipate vor fi în toamna anului care vine. Da în baza la ce vor fi? Trebuie un motiv.

Sînt 2 motive constitutionale. Primul: timp de 3 luni nu se fac ședințe parlamentare. Sau al doilea: se inițializează moțiunea de cenzură, se votează cu 51 de deputați și asta e. Sau își dă guvernul demisia.

Bine. Vom vedea ce pași va face PAS săptămîna viitoare pentru demisia guvernului. Dar ce-i cu alianța asta a voastră cu Ilan Șor?

Nu e nici o alianță și nu poate fi, eu deja am spus despre asta . Fiindca în luna iunie a anului trecut PAS cu DA și cu Shor au votat împotriva mea și împotriva moțiunii de cenzură pentru demisia Guvernului. Lor nu li s-a primit nimic, fiindcă nu le-au ajuns vreo 4-5 voturi.

Noi sîntem aparte, nu-i nici o coaliție. Noi avem pachetul nostru de legi, cu el și mergem. In special, am avut proiectul de lege privind lustrația și curățarea autorităților statului de influența oligarhică, care trebuia votat încă în vara anului trecut. Dar nu s-a votat, fiindcă nu avem nicio coaliție. Dacă era, atunci erau toate votate, fiindcă putea fi majoritate în parlament.

Cu Ilan Sor ați discutat despre proiectele voastre?

Nu. Categoric nu.

Unde este locul lui Ilan Sor pentru ceea ce a făcut cu miliardul?

Poziția mea nu s-a schimbat.Toți cei care au făcut furturi în țară, inclusiv și cu miliardul, trebuie puși în fața legii.

El a furat miliardul?

Este procuratura, care a spus foarte clar cine sînt beneficiarii . Și gata. Eu văd că el nu se teme de alegerile anticipate. Nu au probleme cu asta.

Atunci, domnule președinte, PSRM are probleme cu alegerile anticipate, nu-i așa?

O să vedem. Să înțelegeți, că acum situația este foarte dificilă. Doamnă președintă o să trebuiască să răspundă pentru tot ceea ce a spus și împotriva Transnistriei, și împotriva Federației Ruse.

Tot ce a spus Maia Sandu spuneți și dumneavoastră.

Nu, ceea ce spune ea poate să aducă la destabilizarea situației în țară. Și eu vreau să spun, că cetățenii Republicii Moldova vor avea de suferit în următoarele luni sau ani. Cu regret spun asta. Eu nu doresc acest lucru și sînt de acord să dau tot ajutorul necesar . Trebuie de stopat toate declarațiile astea, că Doamne ferește să ajungem la o stare mai fierbinte în ceea ce privește conflictul din Transnistria . Fiindcă tot ce spune ea, poziția ei este aceeași și poziția NATO. Și dacă scopul Maiei Sandu este destabilizarea în țară, lucrul acesta este o problemă. Și acum Renato Usatîi, care o susține pe doamna președintă, trebuie să înțeleagă, că toate eșecurile ei o să fie și ale lui, și oamenii care l-au votat pe dînsul acum să se gîndească ce au făcut. Cred că lucrul acesta tot va conta foarte mult la alegerile anticipate.

Domnule presedinte, daca vreți numai bine, de ce i-ați luat SISul?

Eu am luat SISul? Deputații au votat, Curtea Constituțională a suspendat. Și haideți să vedem, că șeful SIS a fost pus de Maia Sandu anul trecut și așa și a rămas. Indiferent unde va fi SIS, el este condus de domnul Esaulenco. Indiferent sub cine este instituția, este subordonată și președintelui, și Parlamentului. Scandalul s-a făcut din nimic. În lege era vorba numai de vicepreședintele SIS.

Dumneavoastră mai înainte ați vrut ca președintele țării să aibă mai multe imputerniciri, acum tot vreți aceasta?

Da.

Bine, dacă mîine vine PAS cu o propunere de a aproba o lege, care aduce mai multe împuterniciri președintelui, o susțineți?

Da, de ce nu? Numai că aceasta va intra în putere pentru președintele următor, nu poate fi aprobată pentru președintele acesta, care este acum.

Stadionul republican, unde americanii au vrut să construiască o ambasadă, de ce nu le-ați dat voie? De ce l-ați luat înapoi?

Asta e bine sau e rău?

Ce e bine că rămîn tot aceleași ruine?

În 2017, cînd a fost aprobată această lege, eu nu am semnat-o, fiindcă socot că nu este drept. A fost semnată de domnul Candu, fostul președinte al Parlamentului. Dar decizia comisiei de la Veneția de anul trecut a arătat, ca această lege este anticonstituțională, chiar semnarea ei. Și acum noi am anulat decizia care a fost anticonstituțională. Fiindcă, cînd documentul nu a fost semnat pe mine, m-au suspendat din funcție. Nu poate fi suspendat din funcție președintele pe cinci minute, pentru a semna un document altă persoană, această semnare nu poate fi constituțională.

Acum Șor a spus că vrea acolo, pe acest stadion, să construiască un parc frumos, așa e?

Eu cred că Chișinăul poate și singur, primăria Chișinăului, primarul care face multe lucruri bune, poate acolo să facă ordine. Ideal va fi ca dreptul pentru acest teren să fie dat primăriei Chișinăului.

Bine. Haideți simplu, Ilan Sor o să construiască acolo ceva?

Nu.

Pe 1 decembrie Consiliul Superior al Magistraturii a vizat negativ proiectul legii d-stra privind functionarea limbilor vorbite. Legea a fost votată pe 3 decembrie. Pentru ce ea trebuiște,dacă limba rusă și așa funcționează?

Acolo nu este vorba numai de limba rusa. Și încă, această lege a fost încă din anul 1989, dacă nu greșesc, și în 2018 Curtea Constituțională a recomandat să o reînnoim, fiindcă ea și-a pierdut statutul, aceasta și am făcut. Cred că va fi votată, fiindcă este necesară.

Cei din platformă știu că pregătesc mai multe sesizări la Curtea Constitutională privind voturile stranii din parlament, unul după altul.

Ei încearcă să utilizeze instrumentele pe care le-a utilizat Plahotniuc. Și eu sper că Curtea Constituțională nu se va implica în lupte politice. Dar ceea ce s-a întîmplat săptămîna trecută în parlament a fost foarte urît. Acest haos a fost provocat de deputatii blocului ACUM. Au distrus averea statului, încă se numesc europeni. Nu vă place ceva, părăsiți sala, atacați la Curtea Constitutională.

Bine, ce e cu scrisorile astea de la SIS către magistrați? Că Platon le dă bani unor magistrați pentru ca ei să ia decizii în favoarea lui?

SISul trebuie să informeze instituțiile de stat dacă se fac careva încălcări ale legii, dacă există risc pentru securitata statului. Noi așa scrisori primim în fiecare zi multe. Așa a fost și acum, și bine au făcut. Da, SIS a constatat că au fost niste încercări de a influența judecătorii și el a informat CSM. Mai departe CSM trebuie să ia decizii singur sau împreună cu procuratura.

Va ingrijorează asa un comportament al lui Platon?

Despre Platon eu deja am spus că este foarte periculos pentru stat. Procuratura trebuie să se ocupe de el.

Mai am cîteva întrebări. Prima: agricultorii au venit la Chișinău cu tractoarele, ei nu-s multumiți de majorarea cotei TVA și compensațiile care au fost micsorate, nu-s fericiți deloc. Ce urmează? Va fi majorată cota TVA? Guvernul aprobă?

Din cîte știu eu, asta s-a discutat cu asociația agricultorilor și pe urmă a fost luată decizia. Acolo e reducerea TVA la fertilizanți și majorarea de la 8% la 12% pentru materia primă. Va fi vizat sau nu guvernul nu știu, stiu că se discută. Cea ce ține de compensații. Nu a fost așa în istoria modernă a RM, ca agricultorii să primeasca așa de mare suport din partea statului. Eu îi urez doamnei Maia Sandu ca la fel să susțină agricultorii, cum am făcut asta noi.

Dar de ce FMI nu a oferit bani agricultorilor?

Fiindcă nu reușim să semnăm Memorandumul. In situatie de haos, cine o să semneze ceva? Cine va semna memorandumuri cu guvernul, care trebuie să-și deie demisia? Asta vrea Maia Sandu?

Și ce vom face toamna viitoare fără banii FMI?

Cred că presedintele ales își asumă responsabilitatea fața de asta și cum ea spune că vom trăi mai bine, va găsi o soluție potrivită de ieșire din această situație.

Sînteți de acord că ”Chișinăul este al doilea oras după numarul de populație în spațiul etnic românesc, după București”? Este un citat.

Știu la ce citat vă referiți. Eu deja l-am intrebat pe domnul Ceban ce-i cu el. El a spus, ca e ceva gresit, o interpretare gresită. Nu, eu consider că sîntem moldoveni.

Cum credeți, de ce ați pierdut alegerile la Chișinau în toate sectoarele?

Eu cred ca de vină e criza, COVIDul, seceta și așa mai departe. Oamenii au votat împotriva lor. Dar in general, în aceste condiții noi am obținut un rezultat foarte bun. Și pe urmă, totul abia se începe.

Dvs. chiar așa credeti despre diasporă, cum spuneați despre ea inainte de turul 2?De ce ati atacat diaspora?

Eu nu am atacat diaspora. Noi pregătim multe inițiative pentru ei, pentru a-i favoreza să vină acasă.

Cu ambasadorul în Federația Rusă ați vorbit despre microbusul cu anabolizante?

Nu. Nu am vorbit. Eu socot, ca asta este o rușine pentru țara noastră. Daca el este vinovat, trebuie să fie retras și să răspundă conform legii RM.

Care va fi ultimul decret pe care îl veți semna ca președinte?

Sînt cîteva legi, care trebuie semnate. Dar pentru mine va fi simbolică ultima, pe care eu o consider cea mai importantă - în ceea ce privește majorarea vîrstei de pensionare pîna la 63 de ani, care a fost facută de domnul Timofte. Eu vreau să o anulez. Asta va fi pentru oameni, mulți vor aceasta.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?