X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Ambasadorul Armeniei în Moldova: Conflictul din Karabah nu are o soluție militară

7 oct. 2020,, 18:00   Interviuri
27319 1

De la sfîrșitul lunii septembrie, în Karabah a început acțiuni militare. Ambele părți se acuză reciproc. Ce se întîmplă în "zona fierbinte", se poate face ceva pentru a opri vărsările de sînge? La aceste și alte întrebări a răspuns Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Armenia în Republica Moldova, Jivan Movsisyan.

Dle Ambasador, care estesituația în zona de conflict? Există victime în rîndul populației pașnice?

Din păcate, victime în rîndul populației civilile în Arțah (Nagorno Karabah) exsită încă din prima zi de confruntări militare. Deja pe 27 septembrie, ca rezultat al unei lovituri de artilerie, a decedat o femeie în vîrstă și nepoata sa. Cu toate acestea, în ultimele zile, atacurile aviației și artileriei azere asupra orașelor pașnice din Arțah s-au intensificat, loviturile sînt aplicate în mod intenționat asupra caselor rezidențiale și obiectelor de infrastructură. În total, de la începutul confruntărilor militare au decedat 21 de civili, iar 82 au fost răniți. Printre morți și răniți sînt și copii. Nu există nici o necesitate militară a acestor atacuri, de aceea noi considerăm aceste lovituri din partea Azerbaidjanului drept niște încercări de a provoca o atastfofă umanitară.

Unele mass-media au anunțat că de partea Armeniei luptă mercenari din Siria și din alte țări. Este adevărat?

În Armata Armeniei și Arțah luptă numai armeni, mulți dintre ei sînt voluntari. În presa din Orientul Mijlociu, Vest și Rusia, există publicații despre faptul că, înainte de începerea luptelor, Turcia a trimis cîțiva mii de mercenari din așa-numita "Armată Națională Siriană", care luptă împotriva guvernului legitim al Republicii Arabe Siriene. Participarea militanților de partea Azerbaidjanului ne dă motive să considerăm acest stat ca fiind unul terorist, iar această opinie este susținută de multe alte state.


De asemenea, s-a anunțat că unele teritorii sînt ocupate de Forțele Armate ale Azerbaidjanului.

Conducerea Azerbaidjanului privează poporul său de accesul la informații obiective. În țară este blocat accesul la rețelele de socializare, informația în mass-media este foarte cenzurată și exclusiv în interesul clanului de la guvernare. Nu poate fi vorba despre nici un fel de teritoriu "ocupat", armata azeră nu a reușit să ia nici un sat, de altfel am fi văzut deja zeci de fotografii și materiale video. Și apoi, unde sînt informațiile despre militarii decedați din armata azeră? Aceste informații sînt secretizate! Spre deosebire de partea armeană, care publică zilnic statistici triste ale pierderilor noastre, indicînd numele victimelor, Baku de la bun început a preferat să tacă. În același timp, estimările noastre ne spun că Azerbaidjanul a pierdut mai mult de 3 mii de militari.

Credeți că este posibil să reveniți la masa de negocieri, să opriți războiul și să găsiți o soluție pașnică a situației, așa cum îndeamnă multe țări, cum ar fi Rusia, Franța, SUA?

Republica Armenia susține apelul copreședinților grupului OSCE din Minsk – Rusia, Franța și SUA - privind încetarea imediată a focului și revenirea la un dialog pașnic. Cu toate acestea, nu putem acționa în regim de cedări unilaterale. Nu putem vorbi despre un dialog atunci cînd în conflict, de facto, este implicată Turcia, care conduce operațiunile de luptă împotriva populației pașnice din Arțah. Numai după înlăturarea completă a Turciei din conflict, vom putea vorbi despre deescaladare. În același timp, există mari îndoieli că Baku va putea să se elibereze de dictatul Turciei.

Care credeți că este motivul pentru care negocierile au durat atît de mult și conflictul nu a fost încă rezolvat?

Soluționarea conflictului din Karabah se bazează pe trei principii esențiale: integritatea teritorială, dreptul popoarelor la autodeterminare și principiul neaplicării forței. Azerbaidjanul interpretează aceste principii, considerînd integritatea teritorială drept principalul principiu, deși nu există nicio ierarhie a principiilor. În plus, Baku vorbește mereu despre dorința de a rezolva conflictul prin forță și acum vedem realizarea acestei intenții, ceea ce contravine poziției intermediarilor și comunității internaționale în ansamblu. Conflictul nu are o soluție militară, iar Arțah nu poate și nu va fi în componența Azerbaidjanului în nici un caz și în nici un fel, și atît timp cît Baku nu va conștientiza această situație evidentă, noi nu vom avea progrese în negocieri.

Care sînt condițiile Armeniei pentru încetarea acțiunilor militare?

Republica Armenia nu înaintează prevederi pentru încetarea confruntărilor, cerînd doar eliminarea factorului turc. Cu toate acestea, Azerbaidjanul înaintează în calitate de condiție "eliberarea completă a teritoriilor ocupate", înțelegînd prin aceasta, cedarea teritoriilor Arțah, dar, de fapt, ei vor distrugerea fizică a armenilor pe propriul lor pămînt natal. Acest lucru este absolut inacceptabil, iar Republica Armenia, ca garant al securității în Arțah, nu va permite niciodată acest lucru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?