Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Ajutorii în lupta cu stresul

24 noi. 2019,, 11:20   Interviuri
11339 1

În viața noastră plină de stresuri este foarte importantă munca psihologului. Oamenii acestei profesii îi ajută pe cetățeni să-și restabilească sănătatea psihică și-i îndeamnă să-și realizeze potențialul.

Pentru a atrage atenția asupra acestor specialiști, la 22 noiembrie este marcată Ziua psihologului. Cum alegem psihologul ”corect”, la ce să ne așteptăm de la el, cum să luptăm cu stresul – la aceste și alte întrebări ale portalului Noi.md a răspuns Ludmila Siomina-Ghițu, psiholog cu o experiență de activitate de 20 de ani.

Accesul la viața cetățenilor

În ultimul timp, psihologii tot mai des pătrund în viața oamenilor. Îi ajută să-și rezolve problemele personale și cele familiale, îi învață să depășească stresul, să se afirme, să educe copiii etc. Totuși, există destui oameni care nu au încredere în psihologi. Cum credeți, care este cauza?

– Cred că nu psihologii au început să pătrundă în viața oamenilor, dar oamenii au început să ne abordeze mai des, pentru că sporește încrederea și conștientizarea faptului că psihologul este un specialist în domeniul său. Vorbind despre încrederea în psihologi, eu cred că noi toți nu avem încredere în direcțiile și sferele pe care nu le cunoaștem. Dacă omul nu a mai avut treabă cu acest specialist, nu înțelege sensul muncii lui, clar că nu are încredere în el.


- Pentru un psiholog este suficientă diploma de studii sau el trebuie să se perfecționeze mereu?

– Desigur că doar diploma de studii superioare nu este suficientă. Diploma este doar baza, canavaua, scheletul care îi permite specialistului să înțeleagă în ce direcție vrea el să se perfecționeze. Psihologul, ca și oricare alt specialist, trebuie să se perfecționeze mereu, să acumuleze noi cunoștințe în direcțiile care apar sau să aprofundeze ceea ce cunoaște deja – în gestalt, psihodramă, psihanaliză, terapia orientată spre corp, orice direcție din cele 240, dacă îmi amintesc bine numărul lor. Iată de ce el trebuie să se dezvolte încontinuu.

- Am citit că există multe direcții de specializare a psihologilor. Dumneavoastră ce specializare aveți ?

– Se poate spune că profilul meu este eclectic, adică eu am studiat terapia cognitiv-comportamentală, apoi cea existențială, mulți ani am studiat terapia gestalt. Totuși, eu folosesc diferite abordări.

Ce credeți despre programarea neurolingvistică?

– Programarea neurolingvistică azi este una dintre direcțiile psihologiei. Ce au făcut, de fapt, băieții care au elaborat-o la timpul lor? Au studiat o mulțime de literatură, din diverse direcții au luat metodele funcționale, le-au unit într-o concepție și au prezentat-o ca fiind una nouă. Totul era minunat. Da, ea funcționează, conține multe lucruri interesante și utile. Să spargi nucile cu ciocanul sau cu spărgătorul de nuci – rezultatul va fi același.

Alegerea datorată senzațiilor

Cum să înțeleagă omul la care psiholog anume trebuie să meargă pentru consultare?

– Să alegi azi un psiholog este mai ușor ca niciodată. Există numeroase resurse online, din care poți fla multe fără a cunoaște omul personal – în ce domeniu este specializat psihologul, cum răspunde la întrebări, care-s concepțiile lui despre lume, ți se potrivește el din punct de vedere al valorilor, intereselor, cerințelor? Desigur, e bine să-l telefonezi, pentru a concretiza dacă psihologul ales te poate ajuta în situația concretă.

Cum înțelegeți noțiunile de psiholog bun și psiholog rău? Cum să-i deosebești?

– E greu să deosebești un psiholog bun de unul rău, căci adesea oamenii judecă reieșind din propriile senzații, care nu oferă înțelegerea de ”bun” sau ”rău”. El poate fi nepotrivit pentru o persoană anume, dar asta nu înseamnă că este un specialist rău. Probabil, la bază trebuie să fie puse studiile, felul cum își explică comportamentul, cum interacționează cu Dvs.

În caz de depresie, cine ne poate ajuta?

Multă lume care se confruntă cu depresiile, dacă și acceptă să meargă la specialist, preferă un psihoterapeut. Poate oare psihologul să ajute la depășirea acestei stări? Care este diferența dintre psiholog și psihoterapeut?

– În prezent, legislația RM nu definește dacă psihologul se poate numi psihoterapeut sau nu. De fapt, psihoterapeuții pot fi medici (au dreptul să prescrie medicamente) și ne-medici. În funcție de studiile de bază. Da, în cazurile depresive psihologul poate ajuta la fel ca și psihoterapeutul. Diferența este că psihologul se va baza pe resursele proprii ale persoanei, pe psihicul ei, iar medicul – pe medicamente. Ideală ar fi îmbinarea acestor lucruri.

Depresiile pot fi diferite. Depresia clinică, condiționată de schimbări fiziologice, eu ca psiholog nu o pot trata fără susținerea medicamentoasă a clientului. De aceea obligatoriu voi trimite persoana la un specialist – neurolog, psihiatru sau psihoterapeut, care este în drept să-i prescrie medicamente. Dar voi continua să lucrez cu acel pacient la nivel cognitiv. Clarificăm cauzele depresiei, viziunile despre lume, sensul vieții etc.

”Accesul la psihic pe post de administrator”

Dacă persoana decide să meargă la psiholog, ce să aștepte ea de la acea ședință și ce este imposibil în comunicarea cu psihologul?

– Voi începe cu imposibilul. Psihologul nu poate citi gîndurile. El nu va ghici ce are pacientul, dacă acesta o va tăinui. Psihologul nu va putea rezolva problema în locul clientului său. El nu poate să-i caute un loc de muncă, să telefoneze rudelor acestuia ca să le explice cum să se comporte cu el. Foarte des este imposibil să ajuți persoana chiar din prima ședință. E nevoie de ceva timp, să zicem așa, de un pre-contact, necesar pentru a cunoaște clientul și istoria schimbărilor care au avut loc cu el. Că doar el nu e venit la psiholog imediat după ce s-a confruntat cu problema.

Și nu trebuie să așteptăm minuni. Psihologul nu muncește în locul clientului, dar îl ajută, vorba unei glume din internet, ”să obțină acces la propriul psihic pe post de administrator”. Sarcina mea ca psiholog este să-l ajut pe om să înțeleagă cum anume funcționează el, acele sau alte procese, cum se poate el lua în mîini, să motiveze unde și care-s forțele sale personale. Noi îi oferim clientului posibilitatea de a se cunoaște mai bine.

Cum să înțeleagă omul că e timpul să meargă la psiholog? Dacă în familie există probleme – e clar de la sine. Dar dacă are o neliniște sufletească de durată, care este momentul potrivit să meargă la psiholog?

– Din păcate, foarte des oamenii se adresează psihologului prea tîrziu, după ce apar problemele familiale. Cred că ar trebui să devină o tradiție culturală să ai un psiholog de familie sau să vizitezi periodic acest specialist. Și să mergi la el înainte de a apărea durerea acută. Este o istorie de profilaxie, care funcționează perfect în medicină. Dacă pe om nu-l doare foarte tare, el e în stare să se cunoască și să se înțeleagă pe sine. Cu durere acută, ce poate face? În realitate, lucrurile stau altfel. Oamenii vin la noi în stare de stres profund sau cu o problemă acută, de divorț, depresie, rău sau dacă copiii nu-i mai ascultă. În aceste cazuri trebuie să depui mult efort pentru ameliorarea situației. Ideal ar fi să se adreseze psihologului în clipa în care a apărut o ușoară tensiune sau neliniște, care se menține ceva timp – nd încă nu s-a ajuns la un conflict acut, dar deja există un disconfort.

Tematic vorbind, cu ce probleme vi se adresează oamenii?

– La mine personal, probabil pentru că eu practic deja de 20 de ani, oamenii vin cu cele mai diverse probleme – relațiile părinți-copii, autocunoașterea, stresurile, depresiile, stările de pre-divorț, relații familiale, bătrînețe, maladii, stări acute după pierderea celor dragi etc. În ultimul timp s-au înmulțit adresările cu acuze de neliniște, depresie, atacuri de panică, stres. Evident, eu fiind psiholog de familie, mulți vin cu rugămintea să-i ajut în ameliorarea relațiilor în familie.

Ați observat o perioadă a anului în care fluxul de adresări este mai mare?

– Nu pot spune, cum o fac psihiatrii, că cele mai multe adresări au loc toamna și iarna– perioada acutizării bolilor psihice. În acest an fluxul cel mai mare au fost în februarie, cu ani în urmă – în iunie. Erau atît de mulți cei care aveau nevoie de ajutor, încît unora le-am recomandat să apeleze la alți specialiști. În alt an, în iunie a fost o descreștere. Nu pot spune că ar exista careva creșteri anuale.

Cum este clientul ideal pentru Dvs.?

–Este o persoană gata să muncească asupra sa. Dacă ea vine, ascultă ce-i spun, dar nu schimbă nimic în viața sa – este foarte greu. Din punctul meu de vedere, cei mai buni clienți sînt cei care, în paralel cu consultațiile mele, învață, experimentează, schimbă ceva în propria viață. Și pe parcursul anilor de muncă în comun, se văd și rezultatele acesteia.

Cu excepția rudelor și a prietenilor

Psihologii acordă consultații rudelor, prietenilor?

– Bună întrebare. Încercăm să evităm aceste situații, deoarece pentru ei, noi nu prezentăm o autoritate, ei întotdeauna pot devaloriza recomandările noastre, iar unele lucruri le pot primi foarte bolnăvicios. Dacă îl cunosc bine pe om, pot înțelege destul de repede de ce în viața lui are loc un lucru sau altul, care este legătura acestor lucruri cu caracterul lui și oamenilor le este neplăcut să conștientizeze aceasta. Iată de ce ne străduim să nu lucrăm cu rudele și cu prietenii. Dar să oferim niște recomandări, care l-ar face pe omul apropiat să reinterpreteze anumite lucruri. Încercăm să ajutăm cumva, ori îi recomandăm un coleg.

Dar psihologii înșiși au nevoie de ajutorul psihologului sau ai pot aplica cunoștințele și metodele știute de ei ?

– Este întrebarea mea preferată. Întreb și eu: mulți medici se autotratează? Desigur, unele lucruri ni le aplicăm nouă înșine. Cu succes, căci ne ajută. E un fel de trusă farmaceutică: dacă mă doare capul, eu știu ce trebuie să iau pentru a calma durerea. Există probleme de natură psihologică, pe care eu le rezolv foarte bine cu mine însumi, dar dacă dorim să facem niște mișcări bruște, psihicul nostru întotdeauna ne protejează. Noi niciodată nu vom vedea în propriul psihic ceea ce va vedea o persoană dintr-o parte. De aceea, un psiholog profesionist, ca regulă, are propriul terapeut și supraveghetor. De obicei, aceștia costă mai scump, pentru că investesc mult în propriile studii și trebuie să îndreptățească aceste investiții. De exemplu, o consultație la terapeutul meu costă mai scump ca o consultație făcută de mine. Eu am nevoie de o persoană mai profesionistă decît mine. Adică, mai puternică ca mine, pentru ca eu să pot crește.

Clienții Dvs., ulterior, vă mulțumesc pentru succesele obținute în viața? Mențin relațiile cu Dvs., vă împărtășesc din succesele și insuccesele lor?

– Nu, aproape deloc. Pot număra pe degete clienții care mi-au mulțumit pentru rezultatul obținut. Asta este problema profesiei noastre. Dacă am făcut totul corect, de cele mai multe ori mulțumiri nu vor urma. Da ce înseamnă să faci corect? Sarcina mea este să susțin clientul și să-i ofer instrumentele care îi vor permite să se cunoască și să se conducă pe sine însuși. Dacă terapia a fost corectă, într-un final clientul are senzația clară că a făcut totul de unul singur. Adesea nu mai vede rolul psihologului în succesele sale. Dar există clipe în care pot urma și mulțumirile clientului – dacă toate îi mergeau prost și iată că situația s-a schimbat.

Multe depind de persoană

Azi au loc numeroase seminare, instruiri pentru creșterea individuală. Oamenii le frecventează în speranța să devină fericiți, bogați. În timp, cineva chiar devine prosper, altul nu vede schimbări. În acest caz, poate fi vina psihologului sau totul depinde nu doar de el?

– Seminare și instruiri pentru creșterea individuală pot organiza nu numai psihologii – oricine. Totul depinde de scopul cu care persoana a venit la acest eveniment. Majoritatea oamenilor vine pentru că doresc să obțină motivarea, să găsească o soluție foarte ușoară, ceva care va veni de la sine– o schimbare miraculoasă. De fapt, acest lucru este imposibil. Dar e o temă foarte vastă…

Dacă vorbim despre oamenii care au reușit să obțină succesul – este despre acei care au înțeles conceptul și acționează. Ei vin și zilnic fac ceva de rutină în direcția aleasă. Învinuirile în adresa psihologului nu au sens. Foarte multe depind de persoană. Psihologul este doar una dintre ideile universale cu care ne confruntăm în viață – pentru cineva va fi un impuls, pentru altcineva – un obstacol.

Există diferite opinii cu privire la rețelele sociale: unii zic că e o boală, o dependență, alții ne conving că este o fereastră spre lume, o platformă pentru colaborare cu clienții, un loc de muncă, cunoștințe. Dvs. ce credeți la acest subiect?

– Rețelele sociale, telefonul, televizorul, cărțile sînt doar niște instrumente. Nu putem vorbi despre faptul că ar fi o boală, o dependență sau o platformă de marketing și de promovare. Toate acestea oferă posibilitatea de a comunica. Pentru mine rețelele sociale reprezintă doar un instrument, cum e telefonul mobil sau un aparat de Joc. Elementele dependenței se manifestă altfel. Unii oameni devin foarte dependenți de muncă. Este o dependență la fel ca și cea alcoolică sau narcotică. Omul își tratează în acest fel trauma principală, își înlătură senzația de neliniște.

Studiile - contra stresului

Psihologii concurează înde ei sau colaborează în numele pacientului? Spre exemplu, dacă Dvs. înțelegeți că vi s-a adresat un pacient, pe care îl poate ajuta concurentul Dvs. specializat într-o altă direcție, îl veți readresa într-acolo?

– O întrebare foarte bună – concurența dintre psihologi. Întotdeauna mă strădui să readresez pacientul meu către specialistul care îi va fi mai de folos. Dacă mă sună un client care vorbește altă limbă și comunică comod doar în ea, întotdeauna îi recomand colegii care posedă limba de stat. Eu am lucrat cu copiii 15 ani, deja de cinci ani nu o mai fac. Dar recomand clienților care mă telefonează psihologi pentru copii, pe care îi cunosc. Nu înseamnă că eu nu pot. Dar eu mi-am ales propria direcție. Cu o experiență de 20 de ani, mi-o pot permite. În cazul meu, numărul de adresări este și așa mai redus, din cauza direcției în care activez, dar și a costurilor – serviciile mele costă destul de scump. Așa că dacă ajung la mine cazuri cu care eu nu mai lucrez, neapărat îndrept aceste persoane către alt specialist. Dar nu toți procedează la fel.

Mi se pare sau în prezent multă lume face studii la psihologie? Adesea chiar pentru o a doua diplomă de studii superioare. Cum credeți, de ce?

– Straniu lucru. Azi mulți învață de psiholog, dar nu toți profesează în acest domeniu. Îmi pare că mulți merg să învețe psihologie în loc să meargă la o terapie individuală. Adică, persoana vine să învețe psihologie pentru a se înțelege pe sine însăși. Dar în timpul studiilor înțelege că trebuia, de fapt, să se adreseze terapeutului. Unde mai pui că azi e la modă să înveți psihologie. Și e foarte util, cred eu. Este acea specialitate, care ar trebui implementată în școli la un cu totul alt nivel. Dacă un specialist din oricare alt domeniu ar mai obține și studii psihologice, ar fi foarte bine!

Și ultima întrebare. Ce le-ați recomanda cetățenilor, pentru ca ei să fie mai rezistenți la stres?

– La vremea sa, cele mai bune recomandări privind rezistența la stres le-a făcut Dalai-Lama: ”Dacă problema poate fi rezolvată, ea nu trebuie să te neliniștească. Dacă problema nu poate fi rezolvată – este inutil să te neliniștești”. Cu alte cuvinte, trebuie să schimbăm punctul de vedere, viziunea asupra lumii, aprecierea situației. O persoană foarte stabilă în interior înțelege mai bine ce vrea de la viață și de ce are nevoie, această persoană luptă cu stresul mai eficient. De aceea eu recomand, în primul rînd, odihna. Să o planificați și să vă odihniți mai mult, mai calitativ, nu în fața calculatorului sau televizorului, dar cu plimbări la aer liber, călătorii, măcar și prin Moldova. În al doilea rînd - trebuie să înțelegeți ce scopuri aveți în viață. Este foarte important, dacă doriți să înțelegeți ce vreți și încotro mergeți. Atunci veți renunța mai ușor la ispitele de care azi se folosesc atît de bine specialiștii în marketing. Trei - cîștigați bine. Pentru că dacă aveți bani, ei nu mai contează. Dacă îi aveți, puteți singur alege oamenii pe care îi doriți să-i aveți alături, genul de activitate care vă aduce satisfacții. Ar mai fi și multe alte nuanțe. Cu cît mai devreme și mai bine vă veți cunoaște pe sine, cu atît mai ușor vă veți orienta în lumea înconjurătoare și cu atît mai puțin stres va exista în viața Dumneavoastră.

Lidia Ceban

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?