X 
Arşiţa stiri: 177
Jocurile Olimpice stiri: 136
Transnistria stiri: 1455

Republica Moldova așteaptă să aprofundeze cooperarea cu China

14 iun. 13:00   Internațional
2718 1

Republica Moldova așteaptă să aprofundeze cooperarea cu China pentru a promova cîștigul comun și a aduce mai multe beneficii celor două popoare, a declarat viceprim-ministrul, ministrul moldovean al Afacerilor Externe, Mihai Popșoi.

Viceprim-ministrul moldovean a făcut această afirmație într-un interviu acordat agenției Xinhua la București. El a spus că relațiile dintre Republica Moldova și China se bazează pe respectul reciproc și urmărirea dreptului international, iar relațiile bilaterale mențin o bună tendință de dezvoltare. Poziția Republicii Moldova în problema Taiwanului este consecventă, și anume, sprijină cu fermitate eforturile Chinei de a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială. În același timp, apreciază poziția Chinei de a-i recunoaște și respecta independența, suveranitatea și integritatea teritorială.

Cooperarea comercială bilaterală mai are potential de extindere și așteaptă creșterea pe mai departe a exporturilor de vinuri și de produse agricole moldovenești în China, crede Popșoi. “China este una dintre cele mai mari țări importatoare de vinuri moldovenești, exporturile au avut creșteri ani la rînd, ajungînd la 6-8 milioane de sticle pe an.”

Oficialul moldovean a mai exprimat așteptări față de investițiile chineze în infrastructură de energie și de transport în țara sa. Partea moldoveană dorește să aibă mai multă cooperare cu China în energie ecologică, transferul de tehnologii, pentru a o ajuta să-și reducă amprenta de carbon și să instaureze un sistem economic mai flexibil, mai ales un sistem energetic mai flexibil.

Referitor la schimburile interumane între cele două țări, Popșoi a menționat că manifestările culturale chineze sînt binevenite în țara sa și că speră să prezinte mai bine poporului chinez cultura moldoveană, și în viitor să fie organizate mai multe și mai bogate schimburi culturale bilaterale.


1
5
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

[No canvas support]
  • Votat 0
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав