Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Urmele dezastrului nuclear din Japonia încă persistă

4 aug. 2018,, 18:06   Externe
3239 0

Dezastrul nuclear de la Fukushima din 2011 și-a lăsat puternic amprenta pe mediul înconjurător – atît cel din Japonia, cît și cel de peste hotarele acestei țări.

Plantațiile de viță de vie din însorita Californie nu au fost imune în fața particulelor radioactive de la Fukushima. Oamenii de știință au descoperit recent urme de radiație în strugurii din Napa Valley, folosiți pentru fabricarea de vinuri.

În struguri s-a găsit izotopul radioactiv Cesiu-137 – totuși, consumatorii de vin nu sînt, teoretic, în pericol din această cauză. Urmele dezastrului servesc însă drept o atenționare vie a consecințelor pe care le pot avea dezastrele nucleare.

Omul din spatele acestei descoperiri este fizicianul francez Michael Pravikoff, de la Centre d’Études Nucléaires de Bordeaux-Gradignan. El a găsit în supermarket niște vinuri californiene vintage, din 2009 și pînă în 2012, iar asta i-a trezit o curiozitate.

Izotopul Cesiu-137 nu apare în mod natural, ci doar după o explozie nucleară. Oamenii de știință îl pot căuta în sticlele de vin nedeschise cu o metodă numită spectometrie gamma. Tehnica este folosită pentru a identifica vinurile originale și foarte vechi, după ce testarea de rachete din timpul Războiului Rece a dus la un nivel crescut de Cesiu-137 în vinuri.


Pravikoff a vrut să afle, cu ajutorul spectometriei gamma, dacă urmele dezastrului nuclear de la Fukushima încă mai există și dacă se regăsesc și la un ocean depărtare, în California. El a detectat că nivelul de Cesiu-137 aproape s-a dublat după Fukushima.

Chiar și așa, Pravikoff a subliniat că nu este vreun motiv de îngrijorare pentru consumatorii de vin. „Aceste nivele sînt atît de joase, mult mai joase decît radioactivitatea naturală care se află peste tot în lume”, a zis el.

Așadar, dacă se întîmplă să bei vin californian, cel mai probabil vei fi ok. Iar dacă ești la o degustare de vinuri, măcar vei sparge gheața dacă remarci în fața celorlalți acele note de Cesiu-137 unice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?