X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ungaria: Criza cerealelor din Ucraina subminează piețele UE și comerțul mondial

4 aug. 2023,, 15:30   Externe
3224 0

Imposibilitatea de a exporta cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră a dus, pe de o parte, la aprovizionarea pieței Uniunii Europene cu cereale la prețuri reduse, iar pe de altă parte, a provocat instabilitate pe piețele mondiale, unde prețurile ar putea crește.

Această situație paradoxală a fost semnalată de ministrul ungar al agriculturii, Istvan Nagy, care a răspuns la întrebări despre exporturile de cereale ucrainene într-un interviu acordat săptămînalului Mandiner.

"Închiderea porturilor de la Marea Neagră este alarmantă, deoarece livrările de cereale nu se pot face prin ele, ceea ce duce la creșterea prețurilor pe piața mondială", a declarat șeful Ministerului Agriculturii, amintind de rezilierea unui acord privind cerealele în care erau implicate Ucraina și Rusia. În același timp, a precizat el, "criza ucraineană a cerealelor a dus la schimbări pe piețele interne din Europa", unde fermierii locali suferă din cauza dumpingului ucrainean. Dacă grînele ucrainene nu vor putea să circule către țările asiatice și africane, "piața internă europeană va fi complet subminată", a subliniat Nagy.

El a adăugat că "există persoane care au profitat de pe urma cerealelor ucrainene ieftine și nu le pasă de modul în care acest lucru afectează situația fermierilor locali". Fermierii din țările vecine – Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia - suferă cel mai mult din cauza dumpingului ucrainean. De aceea, ei au propus împreună Uniunii Europene să prelungească cel puțin pînă la sfîrșitul anului interdicția privind importurile de cereale din Ucraina, care a fost stabilită pînă la 15 septembrie. Cele cinci țări central-europene au precizat că, dacă UE nu le va îndeplini cererile, ar putea menține unilateral embargoul asupra importurilor de produse agricole ucrainene.

Mandiner a precizat că, potrivit bazei de date Comtrade a ONU, livrările de cereale din Ucraina către Ungaria au crescut de la 8 milioane de dolari la 401 milioane de dolari, către Polonia de la 14 milioane de dolari la 646 milioane de dolari, iar către România de la 2 milioane de dolari la 1,277 miliarde de dolari între 2021 și 2022. În același timp, revista, făcînd referire la aceeași bază de date, a subliniat că dacă în 2021 printre cei 10 principali destinatari ai cerealelor ucrainene se aflau China, Egipt, Turcia, Spania, Indonezia, Olanda, Irak, Pakistan, Maroc și Tunisia, în 2022 din țările asiatice și africane în top 10 se aflau doar China, Turcia, Egipt și Coreea de Sud, dar li s-au alăturat Ungaria, Italia, Polonia și România. De asemenea, Rusia a atras atenția asupra faptului că produsele agricole ucrainene sînt trimise în principal nu în țările sărace, ci în cele destul de prospere.


Prin urmare, șeful Ministerului ungar al Agriculturii consideră că "este vital ca cerealele să ajungă acolo unde trebuie, în ciuda blocadei porturilor de la Marea Neagră". În acest sens, el a confirmat că Ungaria a propus Comisiei Europene să subvenționeze transportul grîului ucrainean prin Europa către porturile maritime, pentru a-l transporta mai departe către destinațiile tradiționale de comercializare din țările în curs de dezvoltare.

"Recomandăm sprijinirea în comun a transportului de cereale ucrainene la nivel paneuropean, astfel încît acestea să poată ajunge atît în porturile din sudul și nordul mării", a declarat Nagy. - Coridoarele de solidaritate ar trebui să își îndeplinească scopul inițial de a facilita livrarea de cereale ucrainene către piețele din Africa de Nord, Egipt și Peninsula Arabică. Ca o metodă echitabilă de sprijin, Comisia Europeană ar putea finanța din fondul comun tranzitul cerealelor ucrainene pe teritoriul european."

În aprilie, Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, protejînd interesele fermelor lor, au interzis importurile de cereale și alte produse agricole din Ucraina. Ulterior, ele au anulat aceste măsuri în schimbul deciziei Comisiei Europene de a impune un embargo asupra a patru tipuri de cereale și semințe oleaginoase – grîu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui – din Ucraina pînă la 5 iunie și apoi pînă la 15 septembrie. În același timp, cinci țări din Europa Centrală au permis tranzitul cerealelor ucrainene prin teritoriile lor către piețele mondiale.

Problema exportului de cereale ucrainene s-a agravat brusc după rezilierea, la 17 iulie, a acordului privind cerealele, care a fost încheiat de Ucraina, Rusia, Turcia și ONU în urmă cu un an și care a fost prelungit de mai multe ori de atunci.

8
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?