Imaginile făcute de un robot subacvatic conțin indicii despre felul în care banchizele se subțiază și au dezvăluit formațiuni de gheață nemaivăzute pînă acum, precum terase imense cu margini rotunjite și răsucite și proeminențe în formă de lacrimă. Unele dintre ele au sute de metri și par să fi fost sculptate de curenții marini turbulenți, transmite Digi24.
Cercetătorii au descris structurile drept „enigmatice”. „Nu puteam să îmi iau privirea de la ele”, a spus Anna Wahlin, un oceanograf de la Universitatea din Gothenburg, Suedia. „Nu aveam nicio idee că pot arăta în felul ăsta.” Nu doar frumusețea acestor formațiuni este de interes pentru oamenii de știință: banchizele sînt marginile plutitoare ale ghețarilor și sînt critice pentru creșterea nivelului mării.Banchizele blochează alunecarea ghețarilor în ocean. Pe măsură ce apa de sub gheață se încălzește tot mai mult, banchizele se topesc și slăbesc, făcînd ca gheața să alunece încă și mai repede în ocean. Noile imagini vin de sub Banchiza Dotson, care se află în Marea Amundsen din Antarctica de Vest. Dotson este mai stabilă decît alte banchize din regiune. Wahlin și colegii ei au încercat inițial să cerceteze fundul ghețarului Thwaites, din apropiere, care se micșorează rapid. Oamenii de știință estimează că prăbușirea totală a ghețarului Thwaites va crește nivelul apei din oceane la nivel global cu peste jumătate de metru în următoarele cîteva secole. Descoperirile au fost publicate în revista Science Advances.
„Pentru a înțelege ciclul gheții din Antarctica și felul în care gheața ajunge din continent în ocean, trebuie să înțelegem cum se topește în dedesubt, un proces care este la fel de important” ca procesul prin care gheața de pe uscat ajunge în ocean (velaj), potrivit lui Wahlin. Studii precedente au arătat că dacă apa din oceane continuă să se încălzească, colapsul banchizei Dotson va fi inevitabil, potrivit Live Science. Cercetătorii cred că formele ciudate descoperite sub banchiză sînt create de topirea neuniformă a gheții, pe măsură ce apa se mișcă odată cu rotirea Pămîntului pe partea inferioară a ghețarului.
„Este nevoie de multă energie ca să topești gheața, așa că toată gheața din Antarctica este ca un stabilizator uriaș de temperatură și o parte importantă a sistemului climatic al Pămîntului”, a mai spus Wahlin. „Dacă calota de gheață a Antarcticii ar ajunge în ocean într-un ritm crescut, ar putea influența creșterea nivelului mării, așa că dacă aflăm care sînt limitele inferioare și superioare, putem să limităm și creșterea nivelului mării pe viitor.”
Adăuga comentariu