X 
Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4055

Un aisberg de mari dimensiuni s-a desprins în Antarctica

22 mai. 21:00   Externe
3790 0

Un aisberg de mari dimensiuni s-a desprins din banchiza Brunt, în Antarctica, a anunţat British Antarctic Survey (BAS), un institut de cercetare din Marea Britanie.

Aisbergul, care măsoară 380 de kilometri pătraţi, s-a desprins la cîteva săptămîni după ce o fisură de 14 kilometri s-a format în gheaţă.

Evenimentul de ”calving” – termenul ştiinţific care desemnează separarea unor fragmente de gheaţă dintr-un gheţar sau masă de gheaţă – a fost al treilea din regiune în ultimii patru ani.

Oamenii de ştiinţă de la BAS au identificat instabilităţi în regiune în urmă cu un deceniu, iar drept urmare staţia de cercetare britanică Halley a fost mutată la o distanţă de 20 de kilometri în interiorul continentului în 2016, notează Noi.md cu referire la g4media.ro.

”Această fragmentare era aşteptată de la apariţia Halloween Crack, în urmă cu opt ani, şi reduce suprafaţa totală a banchizei la cea mai mică dimensiune de la începutul monitorizării”, a spus Oliver Marsh, cercetător în cadrul BAS.


La Baza Halley cercetătorii sînt prezenţi din noiembrie pînă în martie, în timpul verii antarctice. Restul anului, regiunea e monitorizată cu ajutorul imaginilor din satelit.

0
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?