X 
Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 966

UE se pregătește pentru prima dată să petreacă iarna fără gaz rusesc

20 iul. 19:45   Război în Ucraina
2011

Uniunea Europeană a decis să se pregătească pentru prima dată să petreacă iarna fără gaz rusesc. Pentru a face acest lucru, țările comunității pot extinde funcționarea centralelor lor nucleare și pe cărbune.

Acest lucru a fost declarat de comisarul european pentru Piața Internă, Thierry Breton, în cadrul unei conferințe de presă, transmite RBC-Ucraina.

"Am luat o decizie: ne pregătim pentru o iarnă fără gaz rusesc. Pentru a trece peste iarna aceasta și eventual iarna viitoare, statele UE își pot prelungi funcționarea centralelor nucleare sau a centralelor pe cărbune", a spus el.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a mai spus că apreiază ca fiind unul probabil un scenariu în care UE va fi lipsită de aprovizionarea cu gaze rusești.

O astfel de dezvoltare „va avea un impact asupra tuturor țărilor UE”, a adăugat ea.


La rîndul său, șeful adjunct al Comisiei Europene Frans Timmermans a subliniat importanța trecerii la energie alternativă, care, în fața prețurilor extrem de mari la gaze, a devenit pentru prima dată profitabilă.

Reamintim, mai devreme a fost raportat că Rusia va relua furnizarea de gaz prin Nord Stream 1 joia aceasta, 21 iulie. Dar volumul exporturilor prin gazoduct va scădea.

Potrivit ministrului ucrainean al Energiei, German Galușcenko, Rusia folosește aprovizionarea cu gaz pentru a pune presiune asupra Europei. Dar depozitele din Rusia vor fi în curînd pline și, prin urmare, gazul va trebui pur și simplu ars.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав