Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Ucraina cere Europei să îi furnizeze mai multă electricitate

9 iun. 2023,, 08:00   Externe
4636 0

Ucraina cere Europei să își majoreze semnificativ livrările de energie electrică, după atacurile împotriva infrastructurilor energetice din Ucraina și a distrugerii barajului de la Kahovka care a provocat inundații în sudul Ucrainei, a declarat joi ministrul Energiei, German Galușcenko, notează Noi.md cu referire la Digi24.

„Cerem Europei să majoreze plafonul pentru importurile de electricitate pînă la 2 Gigawați, în loc de 1 Gigawat în prezent”, a spus German Galușcenko, dînd asigurări că centrala nucleară de la Zaporojie nu reprezintă „un risc iminent la acest moment”, dar trebuie supravegheată.

Din cei 600 de kilometri pătrați afectați de inundațiile declanșate de distrugerea barajului de la Kahovka, din sudul Ucrainei, „pînă la 80 de localități ar putea fi distruse, 20.000 de gospodării vor rămîne fără electricitate și cel puțin 10.000 de hectare de terenuri agricole vor fi avariate”, a spus German Galușcenko, citînd estimări preliminare.

Plafonul actual de importuri de electricitate europeană în Ucraina este de 1.050 de Megawați, însă infrastructurile de interconectare existente „ne permit să importăm pînă la 2 Gigawați de electricitate”, a explicat German Galușcenko. „Pînă în prezent Ucraina își acoperea 100% din necesar din producția proprie de electricitate însă am cerut Europei să majoreze plafonul livrărilor”, a adăugat oficialul ucrainean, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Întrebat despre securitatea centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Ucraina și din Europa, German Galușcenko a confirmat că nivelul apelor din bazinul de răcire depinde de cel reținut din apele barajului de la Kahovka. „Nu vedem un risc iminent la acest stadiu dar urmărim îndeaproape situația”, a spus oficialul ucrainean. Potrivit acestuia, în prezent nivelul apelor în bazinul de răcire se situează la 16,6 metri, iar nivelul critic pentru a putea alimenta circuitele de răcire ale centralei este de 12,7 metri.


„Un risc există dar nu este unul imediat”, a explicat Galușcenko, evocînd temperaturile estivale și fenomenul de evaporare.

1
1
0
1
11

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?