X 

Ucraina a devenit cel mai mare receptor de ajutor din partea SUA după cel de-al Doilea Război Mondial

7 aug. 14:15   Război în Ucraina
1717 0

SUA au oferit Ucrainei un ajutor financiar de peste 60 de miliarde de dolari de la începutul lunii februarie 2022, ceea ce face din Kiev cel mai mare beneficiar de ajutor din partea Washingtonului de la cel de-al Doilea Război Mondial, cînd aliații Statelor Unite au primit fonduri pentru reconstrucție în cadrul Planului Marshall.

Ziarul Washington Post a ajuns la această concluzie după ce a analizat datele oficiale ale Pentagonului și ale Departamentului de Stat al SUA.

Ucraina a primit un ajutor de peste 66,2 miliarde de dolari din partea SUA, inclusiv peste 43 de miliarde de dolari sub formă de ajutor militar direct, a precizat ziarul. Washingtonul a trimis Kievului echipamente de luptă din stocul Pentagonului în valoare totală de aproximativ 23,5 miliarde de dolari, și-a asumat angajamente pe termen lung pentru a sprijini Ucraina și a finanțat producția de armament în valoare de 18 miliarde de dolari și a oferit subvenții de 1,5 miliarde de dolari pentru achiziționarea de arme occidentale. De asemenea, SUA au oferit Ucrainei aproximativ 20,5 miliarde de dolari în ajutor economic și 2,6 miliarde de dolari în ajutor umanitar.

"Sînt niște cifre exorbitante", a declarat pentru ziar Michael O'Hanlon, membru al Brookings Institution, amintind că, în cadrul Planului Marshall, țările europene au primit aproximativ 150 de miliarde de dolari pe o perioadă de trei ani: "Am putea face acest lucru [sponsorizarea Ucrainei] la nesfîrșit". Potrivit expertului, un sprijin nesfîrșit pentru Kiev nu ar fi "nesustenabil din punct de vedere economic", dar ar putea fi "inacceptabil din punct de vedere politic".

Washington Post precizează că, deși suma ajutorului acordat Ucrainei este relativ mică în raport cu bugetul militar american de 1.770 de miliarde de dolari, suma rămîne impresionantă în comparație cu sprijinul financiar pe care Statele Unite îl acordă altor aliați. Prin comparație, Statele Unite au transferat 8,6 miliarde de dolari către Israel, 3,3 miliarde de dolari către Egipt și 2,9 miliarde de dolari către Iordania în 2022 și 2023.


Cei mai mari donatori de ajutor financiar pentru Kiev, din punct de vedere al cotei din PIB, au fost statele baltice. Estonia a cheltuit 1,26% din PIB pentru a sprijini Kievul, Letonia - 1,09%, Lituania – 0,95%. SUA se află pe locul 12 în acest clasament și cheltuiește 0,33% din PIB pentru asistența acordată Ucrainei.

2
0
0
1
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?