X 

Turcia a intensificat contactele cu privire la acordul cerealier înainte de întîlnirea Erdogan-Putin

14 aug. 14:15   Război în Ucraina
1817 0

Turcia a intensificat contactele cu Ucraina, SUA și UE cu privire la un acord privind cerealele înainte de o posibilă întîlnire între președinții turc și rus Tayyip Erdogan și Vladimir Putin.

Despre aceasta a declarat o sursă diplomatică pentru TASS.

"Turcia a intensificat activitatea diplomatică multilaterală cu Ucraina, SUA și UE în ceea ce privește acordul privind cerealele. Activitatea se desfășoară prin intermediul Ministerului de Externe, Ministerului Apărării și Ministerului Comerțului. În perioada premergătoare discuțiilor dintre Erdogan și Putin, au fost intensificate lucrările pentru a elimina problemele cu care se confruntă punerea în aplicare a inițiativei privind cerealele", a subliniat interlocutorul agenției.

Între timp, ziarul Milliyet susține că vizita lui Putin în Turcia va avea loc "în zilele următoare". În același timp, postul de televiziune Ahaber TV notează că, dacă liderul rus nu va veni în republică, atunci Erdogan va face o vizită în Federația Rusă.

La 3 august, purtătorul de cuvînt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că locul și data exactă a întîlnirii dintre președinții rus și turc vor fi convenite pe canale diplomatice. Cu o zi înainte, Peskov a subliniat că "locul întîlnirii va fi negociat, nu este neapărat Turcia".


La 17 iulie, purtătorul de cuvînt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a anunțat încetarea participării țării la acordul privind cerealele. Potrivit acestuia, partea care privește Rusia în acest acord la Marea Neagră nu a fost îndeplinită pînă în prezent, motiv pentru care este reziliată.

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a sugerat ca Turcia și ONU să continue "inițiativa cerealelor" într-un format trilateral.
Rusia a amenințat cu "riscuri" părțile care decid să continue inițiativa fără participarea Rusiei.

0
1
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?