Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Todua: "Ei știau ce îi aștepta și și-au primit sentința cu demnitate"

13 iun. 2022,, 13:45   Externe
4271 0

România la sfîrșitul domniei lui Nicolae Ceaușescu trăia într-un regim de austeritate severă și interdicții monstruoase, inumane, care au adus țara la revoluția din decembrie 1989, în urma căreia președintele țării și soția sa Elena au fost condamnați la moarte, dar ei și-au primit sentința cu demnitate.

Despre acest lucru a spus autorul cărții "Ultimele zile ale lui Nicolae și Elena Ceaușescu" (Последние дни Николае и Елены Чаушеску), istoricul, politologul, jurnalistul, fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova (2010-2014), Zurab Todua, vorbind în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova" de la postul de televiziune NTV-Moldova, relatează Noi.md.

El a amintit că în acele vremuri dificile din România, gazul era furnizat doar cîteva ore pe zi, în timp ce presiunea gazului era foarte slabă, uneori putea fi folosit doar noaptea. Casele nu erau încălzite deloc. Era interzisă iluminarea încăperilor cu becuri mai puternice de 40 de wați. În același timp, cei care încălcau aceste reguli puteau fi pedepsiți. Existat și o listă cu toate interdicțiile. În fiecare an, începînd cu 1981, în România toamna erau publicate așa-numitele decrete privind economia, în care erau enumerat tot ce era interzis de făcut: nu era voie să iluminezi camera cu becuri mai puternice, nu trebuiau încălzite casele. Benzina era oferită într-un volum de cel mult 30 de litri pe lună.

"Lista acestor interdicții era absolut incredibilă și cumva pur și simplu fantasmagorică, inumană. Același lucru se referea și la produsele agricole. S-a ajuns la punctul că la sfîrșitul anilor 80, în magazinele alimentare din România construite în anii 70, nu exista nimic, nu existau deloc produse. Erau doar cutii de conserve de mazăre și castraveți și atît. Toată lumea era îngrozită. Spre sfîrșitul anilor optzeci, acolo era practic o catastrofă. În magazine nu puteai cumpăra nimic. Carnea servea de fapt drept a doua monedă. Pe lîngă bani, pentru carne puteai face multe. Pentru un kilogram de carne, puteai cumpăra niște bunuri, puteai obține servicii etc.", a spus Zurab Todua.

În opinia sa, aici conducerea României a făcut această greșeală uriașă și a adus cu adevărat țara la sărăcie.


"Și nu este surprinzător faptul că această revoluție din decembrie a avut loc în 1989, deoarece psihologii au dovedit că torturarea cu frig este una dintre cele mai groaznice. Deoarece foamea încă poate fi îndurată într-un fel, dar frigul - practic nu poate fi suportat. Și oamenii care au vizitat România la sfîrșitul anilor 80 își amintesc că iarna era o masă gri solidă, fețe sumbre, agresive. Era clar că nu se putea cumpăra nimic, nu se poate face nimic și, în consecință, starea de spirit era extrem de negativă. În acea perioadă, în toate țările din Europa de Est avusese deja loc schimbări de regim, revoluții de catifea și necatifea. Și cînd la Timișoara au apărut tulburările cunoscute, aceasta a fost ocazia care a aruncat oamenii în aer. Nemulțumirea era puternică. În acel moment, nu exista libertate în mass-media, totul era interzis, televiziunea funcționa două sau trei ore pe zi. Oamenii aflau cu mare greutate despre ceea ce se întîmplă în țările vecine. Starea de spirit era deja înfierbîntată, iar cînd a existat încercarea de a suprima revoltele din Timișoara, acestea au dus la vărsare de sînge, care, de fapt, a aruncat în aer societatea și a dus la ceea ce s-a încheiat pe 21 decembrie, cînd a fost ultima zi a aflării lui Ceaușescu la putere", a subliniat istoricul și politologul.

El a menționat că Nicolae Ceaușescu a încercat să oprească toate tulburările cu un mare miting în piață, sperînd că va putea repeta succesul anterior.

"Era sigur că avea autoritate în rîndul oamenilor, că era popular și grozav, că era cu adevărat de neatins și nimeni nu va îndrăzni să-l atingă. Iat cînd acolo pe piață au început revoltele, el a rămas șocat și nu a putut depăși acest șoc pînă la sfîrșit, pînă la proces. Iar la proces, Nicolae și Elena Ceaușescu erau deja adunați, calmi. Ei știau ce îi aștepta și și-au primit sentința cu demnitate", a spus Zurab Todua.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?