X 
Arşiţa stiri: 169
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1455

Stratfor: Cea mai puternică armă din lume este dolarul înarmat

16 mar. 2022,, 05:00   Externe
3684 0

Președintele organizației private de informații și analiză Stratfor, George Friedman, a publicat un articol "Învățarea lecției din războiul din Ucraina", unde analizează situația actuală din jurul războiului din Ucraina și trage concluzii cu privire la principalele sale rezultate.

După cum scrie Friedman, " cea mai importantă lecție strategică de pînă acum nu are nicio legătură nici cu Rusia, nici cu Ucraina. Statele Unite au demonstrat că poate cea mai puternică armă din lume este dolarul înarmat. Comerțul mondial necesită dolari americani, fie în mînă, fie ca referință pentru desfășurarea comerțului. Euro este pe locul doi și nimeni nu va accepta un proiect de construcție de cinci ani încheiat în yuani. Pentru a avea acces la dolari, trebuie să ai acces la locul în care sînt tipăriți - la Sistemul Federal de Rezerve sau la o instituție financiară care plutește în dolari, iar astfel de instituții sînt obsedate de ideea de a nu încălca regulile americane".

Potrivit canalului telegram Не надо бла бла, George Friedman observă, de asemenea, că SUA, în calitate de cea mai mare economie, pot semăna haos în (orice) țară și citează ca exemplu Iranul, unde lipsa accesului la dolari, combinată cu blocarea exporturilor, a dus la distrugerea economiei.

"Cheia înarmării dolarului și a comerțului este cooperarea altor țări. Statele Unite au mobilizat nu numai cea mai mare parte a NATO, ci și țări precum Japonia, care este departe de acțiunile militare, dar aproape de dolar", scrie directorul Stratfor. În opinia sa, aliații americani, nevrînd să enerveze Statele Unite, au creat o coaliție a băncilor centrale pentru a izola economia rusă de livrarea resurselor energetice. Interzicerea importului de resurselor energetice ruse și utilizarea dolarului ca armă, potrivit lui Friedman, creează o criză militară fără precedent pentru Rusia.

"Strategia militară americană se datorează parțial refuzului de a se angaja în luptă cu trupele rusești, atît din cauza nedorinței de a pierde noi războaie, cît și pentru că centrul de greutate al inamicului de astăzi nu este militar, ci financiar. Spre deosebire de atacurile aeriene, bombele financiare nu explodează brusc. Ele erodează încet țesătura națiunii pînă cînd steagul național se transformă în zdrențe. Aceasta este teoria", scrie George Friedman.


În același timp, potrivit lui Friedman, Statele Unite ar trebui să se aștepte la consecințe și pentru economia sa, în primul în ceea ce privește prețul benzinei și al mai multor produse. "Întrebarea este dacă va rezista ea ofensiveI economice pentru a proteja o țară care are o importanță strategică pentru Statele Unite, dar nu are prea multă semnificație emoțională", notează George Friedman.

Potrivit acestuia, răzbunarea pentru atacul de la Pearl Harbor a fost un lucru, dar garantarea securității Harkovului – este cu totul altceva. Este mai ușor să lupți decît să te limitezi în alimentație.

Președintele organizației analitice Stratfor nu face încă predicții despre cine va ieși învingător din conflictul militar din Ucraina. Dar, potrivit lui Friedman, putem deja vorbi despre două lucruri. În primul rînd, dolarul a devenit o armă de șoc și exclusivă a Statelor Unite, făcînd posibilă izolarea Rusiei fără a fi nevoie de o blocadă. De asemenea, războiul a devenit o lecție pentru chinezi, care "și-au dat seama că puterea militară a Rusiei nu poate fi comparată cu puterea economică a Statelor Unite.

Pe de altă parte, rezultatul războiului dintre Ucraina și Rusia va avea o anumită semnificație morală și strategică enormă. "Acest rezultat încă nu se cunoaște. Dar siguranța că Statele Unite controlează valuta financiară globală a fost deja demonstrată, cel puțin pînă cînd va apărea o monedă alternativă și oamenii vor fi gata să încheie în ea acorduri pe o perioadă de cinci ani", rezumă Friedman.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав