TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Singurul copac din lume care face 40 de soiuri de fructe (VIDEO)

Singurul copac din lume care face 40 de soiuri de fructe (VIDEO)

Chiar dacă sună mai degrabă de scenariu pentru Alice în Ţara Minunilor, povestea copacului care produce anual 40 de tipuri de fructe este cît se poate de reală. În spatele ei se află Sam Van Aken, profesor de arte plastice la o universitate americană.


Pentru a realiza acest pom unicat, Van Aken, sculptor la Universitatea Syracuse, a folosit altoirea, procedeu binecunoscut de pomicultori şi grădinari, scrie mediafax.ro.


Inițial, americanul nu si-a dorit decît un pom spectaculos atunci cînd este în floare. Si l-a obținut, căci florile sînt de diverse culori si fiecare soi înflorește la timpul lui. Apoi, cînd florile au dat în rod și-a dat seama că a obținut o întreaga livadă într-un pom. A reușit să ajungă la această performanță prin altoiri succesive, păcălind pomul să facă diverse soiuri de piersici, prune, caise, nectarine și cireșe.


În cinci ani, Van Aken a obţinut ,,copacul cu 40 de fructe” care, la prima vedere, nu se distinge de alţi pomi fructiferi, dar care primăvara, cînd înflorește, surprinde prin inflorescențe multicolore. Profesorul a obţinut pînă acum 16 astfel de pomi, care au fost plantați în muzee, centre comunitare şi colecții private de artă. Acum intenționează să pună bazele unei mici livezi cu asemenea pomi în care cresc, printre altele, prune, caise, nectarine, cireșe şi chiar migdale, însă într-un spațiu din oraș.
Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load