X 

Serghei Banari: "Nu a existat niciun acord cu cereale, a existat o înșelătorie cu cereale"

20 aug. 03:01   Război în Ucraina
19220 0

Nu a existat niciun acord cu cereale, a existat o adevărată înșelătorie cu cereale, în urma căreia toată lumea și-a rezolvat problemele și întrebările.

O astfel de opinie a exprimat politologul, economistul și omul de afaceri Serghei Banari, în cadrul emisiunii "По фактам cu Iulia Fedorova", relatează Noi.md .

"Nu este corect să-i spunem un acord al cerealelor, pentru că au existat condiții în acest acord. A existat o "înșelătorie cu cereale", eu așa l-aș numi. O știu pe de rost. Știu bine despre asta, pentru că, și pe de o parte, și pe de altă parte, sînt colegii mei din grupurile de negocieri cu care comunic și știu toate aceste nuanțe, chiar pînă la punctul în care s-a discutat și pauza de cafea. Deci, să fim sinceri. Toate condițiile celeilalte părți nu au fost îndeplinite. Din cele 31,5 milioane de tone de cereale, doar 3% au mers în Africa", a spus Serghei Banari.

El a fost de acord cu cuvintele președintelui turc Recep Tayyip Erdogan că "acordul cerealelor" a plecat în istorie.

"Da, desigur. Dar el nici nu a existat. A fost o înșelătorie. Fiecare și-a rezolvat propriile probleme. Putin a folosit Turcia pentru importuri paralele, a dus mașini-unelte și echipamente. Occidentul a închis ochii la asta. La încălcarea sancțiunilor. Erdogan, ca un turc normal, și-a îâștigat micul bacșiș. Și Occidentul și-a rezolvat propria problemă: a încărcat și a luat produsele în schimbul armelor furnizate Ucrainei", a spus politologul, economistul și omul de afaceri.


La 17 iulie, Secretarul de presă al Președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a anunțat încetarea participării țării la acordul de cereale. Potrivit acestuia, partea referitoare la Rusia în acest Acord de la Marea Neagră nu a fost îndeplinită nici pînă în prezent și, prin urmare, acțiunea sa a luat sfîrșit.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a propus Turciei și ONU să continue "inițiativa cerealelor" într-un format trilateral.

Rusia a amenințat cu "riscuri" pentru părțile care decid să continue inițiativa fără participarea Federației Ruse.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că criza ucraineană a cerealelor este un subiect complicat, menționînd că autoritățile Moldovei încearcă să găsească o soluție, să împace interesele fermierilor R. Moldova, dar și să poată asigura acest tranzit de cereale din Ucraina.

”Este un subiect complicat. Încercăm să găsim o soluție. Se discută și cu Ucraina, și cu România, și cu Comisia Europeană, să vedem cum putem împăca interesele fermierilor R. Moldova, dar și să putem asigura acest tranzit de cereale din Ucraina. sîntem obligați să ajutăm Ucraina care astăzi ne asigură pacea”, spune Maia Sandu într-un interviu pentru RFI.

”Noi vom face totul ca să găsim o soluție pe cît se poate de bună pentru ambele părți. Guvernul va continua discuțiile în acest format. Și evident una dintre soluții este să facem investiții rapide în infrastructura de transport”, a mai menționat șefa statului în interviu.

15
4
5
3
18

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?