Rusia a prelungit cu Ucraina, Turcia și ONU acordul privind exportul de cereale

14 mar. 16:15   Război în Ucraina
2040 0

Acordul privind crearea unui coridor sigur pentru exportul de cereale ucrainene din porturile Odessa, Cernomorska și Iujnîi a fost prelungit.

Despre acest lucru a declarat viceministrul rus de Externe, Alexandr Grușko.

Potrivit acestuia, procesul de anulare a restricțiilor privind exportul de produse agricole din Rusia, fapt conținut în a doua parte a acordului, se desfășoară, dar încet.

"Vom insista ca toate promisiunile care au fost făcute Rusiei [cu privire la ridicarea sancțiunilor] (...), să fie realizate", a spus Grușko.

Anterior, a devenit cunoscut faptul că, pe 13 martie, la Geneva, au avut loc negocierile dintre Rusia și ONU privind prelungirea acordului de export a cerealelor. Ulterior, viceministrul rus de Externe, Serghei Verșinin, a declarat că țara sa este gata să prelungească Acordul care permite Ucrainei să exporte cereale prin porturile sale de la Marea Neagră, dar numai cu 60 de zile.


În același timp, ministrul Infrastructurii al Ucrainei, Alexandr Kubrakov, a declarat că poziția Rusiei privind prelungirea acordului doar cu 60 de zile nu corespunde acordului său cu Turcia și ONU. Ucraina insistă că 120 de zile este perioada minimă admisibilă.

Un înalt reprezentant al guvernului ucrainean a declarat că Kievul va respecta termenii acordului semnat anul trecut, care presupune o prelungire a acordului cu cel puțin 120 de zile.

"Vom respecta cu strictețe acordul", a spus oficialul.

"Rușii și-au dat seama că 60 de zile este imposibil din punct de vedere legal, de aceea încearcă să găsească o cale de ieșire", a declarat înaltul reprezentant al guvernului ucrainean.

Inițiativa exportului de cereale prin Marea Neagră a fost aprobată cu medierea ONU și a Turciei în iulie anul trecut și prelungită cu 120 de zile în noiembrie. Acordul, care permite exportul de alimente din porturile din Odesa, expiră pe 18 martie.

Kievul a declarat că dorește să prelungească Acordul cu cel puțin un an și că Ucraina dorește să includă în acesta porturile Nikolaev.

Acordul a fost semnat la 22 iulie 2022 între reprezentanții Rusiei, Turciei, Ucrainei și ONU. De coordonarea deplasării navelor este responsabil Centrul Comun de Coordonare din Istanbul. În același timp, Acordul presupunea, de asemenea, anularea restricțiilor privind exportul de îngrășăminte rusești. În același timp, Moscova consideră că această parte a acordului nu este îndeplinită.

2
1
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?