Reacția Moscovei după arestarea unui jurnalist RIA Novosti

Reacția Moscovei după arestarea unui jurnalist RIA Novosti

Rusia a promis miercuri că „va face totul” pentru eliberarea jurnalistului ruso-ucrainean care lucrează pentru agenţia de presă RIA Novosti şi care a fost arestat cu o zi înainte la Kiev, după un raid al forţelor speciale, şi a fost inculpat pentru „înaltă trădare”, informează AFP, potrivit agerpres.


„Rusia va face totul pentru ca acest cetăţean rus să fie eliberat şi pentru ca asemenea acţiuni faţă de alţi reprezentanţi ai mass-media, fie că sînt ruşi sau că lucrează pentru media ruse, să nu se mai repete”, a declarat la televiziune purtătoarea de cuvînt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.


„Ucraina continuă cu obstinaţie să ducă o politică de reprimare la adresa mass-media”, a denunţat Zaharova.


Serviciile de securitate ucrainene au desfăşurat marţi percheziţii la sediile de la Kiev ale agenţiei de presă RIA Novosti şi televiziunii Russia Today (RT), arestîndu-l pe jurnalistul agenţiei de presă Kiril Vîşinski, inculpat pentru „înaltă trădare”, infracţiune pasibilă de 15 ani de închisoare.


Jurnalistul a fost transferat miercuri în oraşul Herson din sudul Ucrainei, unde tribunalul va decide joi asupra încarcerării lui înainte de proces.


În vîrstă de 51 de ani, Kiril Vîşinski a lucrat pentru media ucrainene înainte de a deveni în urmă cu cîţiva ani corespondentul televiziunii publice ruse Rossia şi de a trece apoi la RIA Novosti.


Citește și: 4000 de angajați ai Google cer gigantului IT să nu mai colaboreze cu armata americană


SBU îl acuză că a desfăşurat „activităţi subversive” la cererea Moscovei şi în special că a încercat „să justifice anexarea (peninsulei ucrainene) Crimeea” de către Rusia în 2014 şi că îi „susţine” pe separatiştii proruşi din estul Ucrainei, conform şefului adjunct al SBU, Viktor Kononenko.


Kremlinul a denunţat marţi „acţiunile absolut revoltătoare şi scandaloase” şi a promis „măsuri de retorsiune” împotriva Ucrainei.


La rîndul său, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi-a exprimat „profunda îngrijorare”, cerîndu-i Kievului „să respecte normele internaţionale” privind libertatea presei.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load