X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Profesorii români întrerup greva

12 iun. 2023,, 15:57   Externe
3236 0

Federația Sindicatelor Libere din Învățămînt și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” din România au luat decizia de a opri temporar greva generală.

”Greva se suspendă! Federația Sindicatelor Libere din Învățămînt și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale, condiționată de instituirea, în ordonanța de urgență ce urmează a fi aprobată în ședința de Guvern de astăzi, prin articol distinct, a:

- principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public;

- acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024.

În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată”, se arată într-un comunicat.


Guvernul român a adoptat, luni, ordonanţele de urgenţă privind majorările salariale pentru personalul din Educaţie.

"Am decis, la nivelul coaliţiei şi în deplin consens cu liderii de sindicat, ca odată ce avem răspunsul scris din partea dumnealor legat de revenirea la clasă a tuturor dascălilor, vom adopta şi ne vom ţine de cuvînt, cum am făcut-o şi pînă acum, prin adoptarea ordonanţei de urgenţă cu elementele de conţinut aşa cum au fost ele agreate împreună cu sindicatele. (...) În deplin dialog cu sindicatele, reprezentanţii profesorilor, cu reprezentanţii părinţilor, cu reprezentanţii elevilor, am considerat că este absolut necesar să încheiem acest conflict de muncă şi să asigurăm (...) soluţia prin care să putem să încheiem anul şcolar, să se deruleze Evaluarea naţională şi, desigur, să se deruleze examenul de Bacalaureat. Ca atare, vom adopta ordonanţa de urgenţă, de fapt sînt două ordonanţe de urgenţă, pentru că una vizează asigurarea creşterilor salariale de la bugetul de stat şi desigur asigurarea fondurilor necesare pentru formarea profesională, bani care vor fi pe liniile de finanţare europeană", a precizat prim-ministrul Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei Executivului, după anunţul sindicatelor din învăţămînt privind suspendarea grevei.

Prima probă a Evaluării Naționale este chiar luna viitoare, adică dacă profesorii vor fi toți de mîine în școli trebuie să constituim imediat comisiile care elaborează subiecte și să facem listele de profesori care supraveghează și cei care corectează lucrările, spun directorii de școli.

Această hotărîre a fost luată prin consensul liderilor locali, după o videoconferință care a durat pînă tîrziu în noapte și care a fost reluată la prima oră a dimineții. Avem, așadar, o majoritate a opțiunilor pentru oprirea grevei, după ce premierul a adus duminică o ofertă cu mult mai generoasă decît cele de pînă acum, adică o creștere a salariilor medii, de la 1 iunie, cu 25%, prime pentru dezvoltarea profesională în fiecare an, pe 5 octombrie, în valoare de 1500 de lei pentru personalul didactic și 500 de lei pentru personalul nedidactic.

Ar urma ca de la 1 ianuarie 2024, dascălii să primească jumătate din diferența între grila de salarizare - care ar trebui aprobată pînă la 15 iulie - și salariile profesorilor – la 31 decembrie 2023.

Urmează să vedem dacă într-adevăr dascălii vor reveni la catedră și dacă anul școlar va fi finalizat în bună regulă.

Liderii sindicali români au primit duminică, din partea guvernului, un nou set de propuneri - cel mai generos de pînă acum.

Angajații ar urma să primească, de la 1 iunie, 25% în plus la salariu, și prime în luna octombrie, timp de 5 ani, adică 1.500 de lei pentru profesori și 500 de lei pentru personalul nedidactic.

Urmează ca la începutul anului 2024 să primească jumătate din restul creșterilor promise.

0
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?