Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Prețul gazelor în Europa a crescut

27 apr. 2022,, 08:42   Externe
2571 0

Prețul gazelor în Europa a crescut pînă la 17% după ce Rusia a tăiat livrarea de gaze Poloniei. Temerile pe piață sînt că alte state europene ar putea fi lovite.

Deja Gazprom a anunțat că Bulgaria este următoarea țară care nu va mai beneficia de această resursă, transmite digi24.ro cu referire la Bloomberg.

Amenințarea cu tăierea de gaze a persistat în ultimele săptămîni, însă a existat un indiciu săptămîna trecută că UE sugera o potențială cale de ieșire din această tensiune.

Sfîrșitul lunilor aprilie și mai sînt perioade de plată pentru gazele livrate în aprilie – prima tranșă pentru care se aplică noii termeni - iar oficialii europeni și directori de companii încă încearcă în multe cazuri să-și dea seama cum să răspundă în cel mai bun mod. Europa este în mare dependentă de gazele rusești și pînă acum a evitat să sancționeze această resursă din statul responsabil de invazia din Ucraina.

„Posibile tăiere ar putea fi un precedent pentru tăieri suplimentare ca urmare a cererii Rusiei pentru plata în ruble”, spune Patricio Alvarez, analist de la Bloomberg Intelligence.


Polonia s-a pregătit pentru lipsa de gaze rusești iar guvernul a spus marți că are suficient combustibil fosil în stoc. Varșovia a cerut sancțiuni mai dure pentru Rusia însă a întîlnit opoziția altor state UE.

Bulgaria a luat, de asemenea, măsuri, deși este încă foarte dependentă de gazele rusești. Totuși, lovitura imediată va fi mai domolă datorită vremii mai calde.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?