X 

Polonia este pregătită să asigure tranzitul cerealelor ucrainene către țările care au nevoie de ele

25 sep. 14:00   Război în Ucraina
1769 0

Polonia este pregătită să asigure tranzitul grîului ucrainean pe teritoriul său pentru a fi ulterior expediat către cele mai sărace țări din Africa și Asia, a declarat președintele polonez Andrzej Duda într-un comentariu la postul de televiziune TVP.

"Consider că este o decizie corectă a guvernului polonez să mențină interdicția privind vînzarea de cereale ucrainene pe piața poloneză. Pe de altă parte, sînt absolut convins că este necesar să facem tot posibilul pentru a maximiza tranzitul", a declarat Duda.

Potrivit președintelui polonez, au fost pregătite coridoare speciale de tranzit, datorită cărora cerealele ucrainene pot fi transportate pe teritoriul țării și exportate ulterior în locuri "unde este cu adevărat necesar".

La 15 septembrie, Comisia Europeană nu a prelungit embargoul asupra cerealelor și a altor produse agricole din Ucraina, dar a cerut Kievului să prezinte pînă la 18 septembrie un plan de prevenire a denaturării pieței în țările UE. Ulterior, Ungaria, Polonia și Slovacia au anunțat o interdicție unilaterală a importurilor de cereale ucrainene. Ucraina a depus o plîngere la Organizația Mondială a Comerțului și a lansat o investigație împotriva acțiunilor neprietenoase ale celor trei țări europene.

Schimbul de acuzații între Varșovia și Kiev cu privire la exportul de produse agricole a început încă din luna iulie. Autoritățile ucrainene au calificat inițiativa Varșoviei de a extinde interdicția drept un pas neprietenos și populist față de Kiev. Autoritățile poloneze au remarcat deteriorarea relațiilor din cauza unor astfel de declarații și au acuzat Kievul de lipsă de recunoștință. Consilierul șefului biroului președintelui ucrainean, Mykhaylo Podolyak, a recunoscut fără menajamente că Kievul va considera Varșovia un prieten apropiat pînă la sfîrșitul ostilităților, iar după aceea va începe o competiție între cele două țări, în care Ucraina își va apăra cu înverșunare interesele.

3
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?