X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Parlamentul Ungariei va relua cu dată deschisă votul asupra candidaturii Suediei la NATO

25 sep. 2023,, 16:15   Externe
1947 0

Parlamentul Ungariei a pus ratificarea acordului de aderare a Suediei la NATO pe ordinea de zi a sesiunii de toamnă care va începe la 25 septembrie, dar nu a fost stabilită o dată pentru un vot pe această temă.

Acest lucru reiese din lista documentelor pe care deputații le-au propus pentru examinare în sesiunile din septembrie și octombrie, publicată pe site-ul parlamentului.

"Proiectul de lege privind ratificarea protocolului de aderare a Regatului Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord", cu numărul T/638, se află pe linia a doua în această listă, dar nu are niciun termen pentru audieri sau vot final, care sînt specificate pentru alte documente. Există căsuțe goale în dreptul fiecărei zile de sesiune parlamentară.

La 21 septembrie, Máté Kocsis, liderul fracțiunii parlamentare a partidului de guvernămînt FIDES - Uniunea Civică Maghiară, a declarat că există puține șanse de ratificare în timpul sesiunii de toamnă a acordului de aderare a Suediei la NATO. El a explicat că parlamentarii maghiari au avut deja plîngeri serioase împotriva politicienilor suedezi pentru declarațiile lor neprietenoase, iar acum a apărut un film educațional pentru școlile suedeze care conține evaluări extrem de negative ale stării democrației maghiare. Același punct de vedere îl are și președintele parlamentului ungar, László Kövér, care a recunoscut la 18 septembrie că nu era sigur dacă să aprobe sau nu cererea suedeză.

La 14 septembrie, ministrul ungar de Externe Péter Szijjártó a publicat o scrisoare deschisă adresată omologului său suedez Tobias Billström, în care a avertizat că acțiunile regatului continuă să servească drept obstacol în calea aderării la NATO. În cauză sînt "acuzații grave, părtinitoare și nedrepte" la adresa Ungariei, a declarat ministrul.

În afară de Ungaria, dintre toate țările NATO, Turcia nu a ratificat cererea Suediei. Ankara face presiuni asupra Stockholmului pentru a lua măsuri mai decisive împotriva activiștilor kurzi care s-au stabilit în regat. În același timp, Budapesta a declarat în repetate rînduri că nu intenționează să împiedice admiterea țării nordice în alianță și că "nu va fi ultima care nu va ratifica un astfel de acord". La 27 martie, parlamentul ungar a aprobat aderarea Finlandei la NATO, dar a amînat examinarea aderării Suediei. Finlanda și Suedia și-au depus candidaturile la 18 mai 2022, indicînd că au fost împinse la un astfel de pas de evenimentele din Ucraina.

0
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?