X 
Transnistria stiri: 1369
Eurovision stiri: 500

Locuinţa unui faimos dictator, scoasă la vînzare (FOTO)

27 feb. 2018,, 02:01   Externe
3815 0

O agenţie imobiliară de lux a anunţat pe pagina sa de internet punerea în vînzare a Pazo de Meirás, reşedinţa de vară şi proprietate a familiei fostului dictator spaniol Francisco Franco, pentru preţul de 8 milioane de euro, relatează EFE.

În anunţ, care deja nu mai poate fi accesat pe internet, figurau imagini din exteriorul imobilului situat în localitatea Sada (La Coruńa, nor-vestul Spaniei), şi un clip al proprietăţii inclusă în catalog.

Surse ale agenţiei consultate de EFE au refuzat să ofere detalii despre vînzarea imobilului Pazo de Meirás, inclus în categoria Bunuri de Interes Cultural (BIC) în 2008 şi asupra căruia guvernul regional din Galicia are drept de preempţiune şi poate face o ofertă în acest sens.

Pazo de Meirás i-a aparţinut scriitoarei Emilia Pardo Bazán (1851-1921) şi a fost folosită ca reşedinţă de vară timp de multe decenii lui Franco, originar din această comunitate autonomă spaniolă şi căruia locuitorii Galiciei i-au cedat clădirea şi terenul care o înconjoară în 1938, după o consultare populară.

Asociaţiile pentru recuperarea memoriei istorice au cerut în ultimele decenii restituirea imobilului, considerînd ca familia lui Franco şi-a însuşit în mode ilegal proprietatea.


Pe de altă parte, declararea proprietăţii ca Bun de Interes Cultural îi obligă pe moştenitorii lui Franco să permită accesul publicului în reşedinţă timp de patru zile pe lună.

Familia lui Franco s-a opus deciziei privind deschiderea pentru public, însă un proces din 2010 s-a încheiat cu o sentinţă a Curţii Supreme în favoarea deciziei guvernului autonom din Galicia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Alegeri: Ce părere aveți despre inițiativa de a introduce votul prin corespondență?