X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Liderii UE au cerut pentru prima dată încetarea totală a focului în Gaza

22 mar. 11:45   Externe
2124 0

Țările UE au cerut în unanimitate o "pauză umanitară imediată care să ducă la o încetare durabilă a focului" în Fîșia Gaza. Pentru prima dată de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, o astfel de declarație a fost semnată și de Ungaria.

Acest progres a fost obținut joi, după cinci luni de neînțelegeri între cei 27 de lideri europeni, al căror eșec în încercarea de a se uni pentru a obține un armistițiu în Orientul Mijlociu a pus în pericol unitatea UE, transmite euronews.

La Summitul de la Bruxelles a fost exprimat regretul privind "situația umanitară catastrofală din Gaza și impactul disproporționat al acesteia asupra populației civile", precum și "foametea provocată de fluxul insuficient de ajutoare către Fîșie".

Președintele Consiliului European, Charles Michel, responsabil pentru găsirea unui compromis între șefii de stat și de guvern din UE, a lăudat "declarația puternică și unitară".

Liderii fac apel la Israel să nu continue invazia planificată a cartierului Rafah din sudul Fîșiei Gaza, unde se estimează că peste un milion de palestinieni se adăpostesc de război. De asemenea, UE cere Israelului să respecte hotărîrea istorică a Curții Internaționale de Justiție care obligă guvernul lui Netanyahu să ia măsuri pentru a preveni genocidul din Gaza.


Deși state-membre ale UE precum Belgia, Irlanda și Spania au cerut încetarea focului încă de la sfîrșitul lunii octombrie, Republica Cehă și Ungaria au blocat acest îndemn, temîndu-se că ar submina sprijinul blocului pentru dreptul Israelului la autoapărare.

мÎn februarie, toți miniștrii de externe ai UE, cu excepția Ungariei, au aprobat apelul pentru o încetare permanentă a focului în Fîșia Gaza asediată, însă Budapesta și-a exercitat dreptul de veto.

UE ține pasul cu aliatul său transatlantic. Miercuri, secretarul de stat american Anthony Blinken a anunțat că va face presiuni pentru o "încetare imediată a focului legată de eliberarea ostaticilor" într-o rezoluție care va fi prezentată spre examinare Consiliului de Securitate al ONU.

Acest lucru este considerat un avertisment dur pentru prim-ministrul Israelului și o schimbare semnificativă a poziției SUA, care a votat de trei ori împotriva rezoluțiilor ONU privind încetarea focului.

Liderii UE s-au declarat "uimiți" și "profund îngrijorați" de situația umanitară din Gaza și au afirmat că pentru a putea livra ajutoare vitale sînt necesare "puncte de trecere suplimentare".

Sprijinul UE a primit un nou coridor maritim care leagă Cipru de Gaza. Președintele cipriot Nicos Christodoulidis a declarat reporterilor că o a doua navă cu ajutoare umanitare pentru Gaza va părăsi probabil insula în această săptămînă.

Însă mulți lideri ai Uniunii au declarat că acest coridor maritim nu poate înlocui accesul pe uscat și au solicitat autorităților israeliene să depună mai mult efort pentru a se asigura că ajutorul ajunge la palestinieni.

0
2
0
4
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?