X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4056

Kosovo închide băncile sîrbești din nordul țării

21 mai. 07:45   Externe
3303 0

Poliția kosovară a închis cele șase sucursale ale băncii sîrbe din nordul Kosovo, în virtutea unui decret care interzice tranzacțiile comerciale în dinari sîrbi începînd cu luna februarie, potrivit AFP.

Belgradul, care cheltuiește milioane de euro din bugetul său pentru ajutorarea sîrbilor kosovari, a condamnat imediat această decizie, acuzînd Pristina că îi „terorizează”.

Cele șase sucursale ale Băncii de Economii Poștale situate în cele patru municipalități cu majoritate sîrbă, au fost închise deoarece funcționau „ilegal”, a explicat poliția într-un comunicat, adăugînd că „această acțiune s-a desfășurat pînă în prezent fără probleme sau incidente” și că scopul ei „este de a stabili ordinea și legalitatea”.

Poliția, care a îndepărtat, de asemenea, semnele cu „Ministerul sîrb al Finanțelor” din fața băncilor, a declarat că acționează la ordinul procuraturii.

Membri ai KFOR, forța NATO în Kosovo, și ai misiunii europene Eulex, se aflau la fața locului în partea de nord a orașului Mitrovica pentru a observa situația, a constatat un corespondent AFP.

Ministrul sîrb de interne Ivica Dacic a reacționat imediat, acuzîndu-l pe premierul kosovar Albin Kurti că îi „terorizează” pe sîrbii din Kosovo.

„Kurti nici măcar nu merită să fie menționat, dar dacă comunitatea internațională nu-și revine, toate acestea vor duce la noi conflicte în Balcani, cu consecințe imprevizibile”, a spus el într-o declarație.

„Finanțarea ilicită”

Din februarie și de la interzicerea tranzacțiilor în dinari sîrbi de către Banca Centrală din Kosovo, s-au înmulțit întîlnirile în încercarea de a găsi un teren comun între Pristina și Belgrad, care nu a acceptat niciodată independența Kosovo și continuă să finanțeze un sistem de instituții așa-zis „paralele”, cum ar fi spitale și școli.

Serbia plătește subvenții pentru mii de angajați ai acestor instituții, precum și burse pentru studenți, pensii pentru pensionari și așa mai departe. Totul în dinari și, adesea, în numerar. Kosovo a vrut să pună capăt acestui sistem, argumentînd că este imposibil să se urmărească originea acestor fonduri.

De la 1 februarie, tranzacțiile comerciale în dinari, tolerate anterior în zonele cu populație preponderent sîrbă, au fost interzise. Este permisă doar utilizarea euro, moneda oficială.

Belgradul denunță o „crimă împotriva umanității”

Unele bănci din nordul Kosovo încă mai emiteau dinari – în sume mici, dar mulți rezidenți, studenți, angajați și pensionari care primesc ajutoare de la Belgrad trebuie acum să treacă granița pentru a le primi.

Pristina a explicat că nu este vorba de a interzice Serbiei să plătească salariile sîrbilor din Kosovo, ci de faptul că Belgradul trebuie să facă acest lucru în euro. Pentru premierul Albin Kurti, scopul este de a combate „finanțarea ilicită, spălarea de bani… lucruri care s-au întîmplat în trecut”.

La rîndul său, Belgradul, care consacră aproximativ 120 de milioane de euro din bugetul său pentru Kosovo, asigurîndu-și astfel loialitatea sîrbilor kosovari, a denunțat în mod constant o „crimă împotriva umanității”.

Închiderea băncilor este „un nou act de sălbăticie care amenință în mod direct supraviețuirea poporului sîrb din Kosovo”, a declarat luni premierul Milos Vucevic.

Șapte întîlniri au avut loc din februarie între negociatorii sîrbi și kosovari în încercarea de a găsi un compromis, fără succes, fiecare parte acuzînd-o pe cealaltă pentru eșec.

„Nici Serbia și nici Kosovo nu sînt pregătite să ajungă la un acord”, a deplîns UE la jumătatea lunii mai, după ultima întîlnire nereușită dintre negociatori.

Menționăm că Moldova nu recunoaște independența Republicii Kosovo.

1
0
0
0
12

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?