X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Ingredientul secret folosit în picturi de către Leonardo da Vinci

4 apr. 2023,, 03:00   Externe
2321 0

Conform celor mai noi studii, este posibil ca marii maeștri, precum Leonardo da Vinci, Sandro Botticelli și Rembrandt, să fi folosit proteine, cum ar fi gălbenuș de ou, în picturile lor în ulei.

Leonardo da Vinci, pe numele său real Leonardo di ser Piero da Vinci, a fost unul dintre cei mai cunoscuți pictori italieni datorită lucrărilor de artă aparte. Printre cele mai celebre picturi ale sale se regăsesc „Cina cea de Taină” și „Mona Lisa„. Recent, cercetătorii au analizat operele de artă ale lui Da Vinci și au fost detectate urme de proteine clasice în ulei, deși acestea erau adesea atribuite contaminării, transmite playtech.ro.

Revista Nature Communications a precizat faptul că includerea proteinei în picturi a fost cel mai probabil intenționată și a atras atenția asupra modului în care cei mai apreciați pictori europeni din secolele XVI-lea și al XVII-lea își pregăteau vopselele. Studiile arată că adăugarea unor gălbenușuri de ou în vopsea are efecte de lungă durată.

„Există foarte puține surse scrise despre acest lucru și nu a mai fost realizată nicio lucrare științifică care să investigheze subiectul cu o asemenea profunzime. Chiar și cu o cantitate foarte mică de gălbenuș de ou puteți obține o schimbare uimitoare a proprietăților vopselei în ulei, demonstrînd cum ar fi putut fi benefică pentru acești artiști”, a declarat autorul studiului, Ophélie Ranquet, de la Institutul de inginerie a proceselor mecanice de la Institutul de Tehnologie Karlsruhe din Germania.

În vremurile de demult, fabricarea vopselei a fost un proces artizanal și experimental, iar vechii maeștri ar fi adăugat gălbenuș de ou noului tip de vopsea, care a apărut pentru prima dată în secolul al VII-lea în Asia Centrală.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?