Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

În Germania mii de medici au ieșit la protest

11 ian. 15:00   Externe
3467 0

Munca medicilor din Germania este complicată de birocrație și restricții. Mii de medici nu au consultat pacienți în perioada sărbătorilor de iarnă în semn de protest.

Medicii din Germania au tras un semnal de alarmă, avertizînd că profesia se confruntă cu o lipsă de personal. Mii de medici nu au consultat pacienții în timpul sărbătorilor de iarnă, protestînd împotriva birocrației împovărătoare și a salariilor mici, relatează euronews.

"Unificarea Germaniei a însemnat că s-au pierdut aproximativ 4.000 de locuri în școlile de medicină. Cred că acest lucru devine din ce în ce mai vizibil. Din ce în ce mai puțini medici vor să lucreze în Germania. De exemplu, cunosc mulți studenți la medicină care acum spun: "Condițiile sunt mai atractive în Danemarca, cînd îmi voi termina studiile voi merge probabil în Danemarca sau în Suedia". Cunosc mulți medici care merg în Elveția pentru că acolo salariul este mult mai mare", a spus medicul ginecolog Peter Rott.

Într-un interviu acordat Euronews, el a declarat că, după deducerile fiscale, încasează doar 70.000 de euro pe an. Salariul este bun, dar nu este suficient pentru a plăti mai mult asistenților medicali.

Marți, medicii au convocat un summit de urgență cu ministrul german al sănătății, Karl Lauterbach, care a promis că va pune capăt constrângerilor bugetare permițînd medicilor de familie să cîștige mai mult.


Dar este nevoie, de asemenea, de redus sarcins birocratică și de gîndit la digitalizare.

"Cum va arăta viitorul medicinii ambulatorie depinde în mare măsură de măsurile care vor fi luate în continuare. Dacă propunerile noastre vor fi puse efectiv în aplicare, se vor vedea îmbunătățiri semnificative în asistența medicală specializată. În acest caz, lucrurile nu vor sta atît de rău. Dar dacă acest lucru nu se va întîmpla, atunci va fi cu adevărat grav. Pentru că deficitul de medici este o problemă permanentă", a declarat Dirk Heinrich, președintele Asociației Medicilor Rezidenți din Germania.

"Cred că trebuie să dezvoltăm noi metode, cum ar fi integrarea medicilor pensionari, de exemplu, prin telemedicină sau alte tehnologii", este convinsă Laurin Gerdes, studentă și membră a asociației medicale Hartmannbund.

Medicii avertizează că pacienții se vor pomeni în fața ușilor închise dacă politicienii nu vor acționa rapid.

9
1
0
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?