Arşiţa stiri: 153
Jocurile Olimpice stiri: 124
Transnistria stiri: 1410

Houthis au atacat o navă ucraineano-poloneză, se raportează un rănit

14 iun. 13:15   Externe
3407 0

O navă ucraineano-poloneză a fost avariată de un atac al militanților Houthi susținuți de Iran în Golful Aden, lăsînd o persoană rănită.

Comandamentul Central al SUA, ale cărui nave participă la o misiune navală de protejare a navelor comerciale, a relatat despre incident într-un raport emis, scrie Adevărul European.

Potrivit raportului, nava afectată era deținută de o companie ucraineană și are un operator polonez, dar arborează sub pavilionul Palau. Nava a fost lovită de două ori.

„Houthii susținuți de Iran au lansat două rachete de croazieră antinavă în Golful Aden. Ambele au lovit vasul Verbena, un vrachier sub pavilion Palau, deținut de ucrainean și operat de polonez... Nava Verbena raportează daune și un incendiu la bord. Echipajul continuă să stingă incendiul. Un marinar civil este grav rănit”, se spunea în primul raport din 13 iunie.

Se observă că nava a fost anterior staționată în Malaezia, iar acum se îndreaptă spre Italia cu o încărcătură de cherestea de construcții.


Într-o actualizare ulterioară, CENTCOM a raportat că Verbena a fost atacată pentru a doua oară. Lovitura a fost efectuată de o rachetă balistică antinavă lansată din zonele controlate de Houthi din Yemen.

Comandamentul central a condamnat acțiunile huthiților, subliniind că aceștia își explică comportamentul prin protejarea palestinienilor din Fîșia Gaza, dar atacă cetățenii țărilor care nu au nimic de-a face cu acest război.

Comandamentul central a mai spus că forțele sale au lovit un radar de apărare aeriană Houthi și au distrus o dronă navală și două bărci de patrulare Houthi pe mare în ultimele 24 de ore. O dronă lansată peste Marea Roșie a fost și ea doborîtă.

La începutul acestei săptămîni, o navă din Grecia a fost lovită în regiune.

La sfîrșitul lunii mai, Houthii au atacat o navă de marfă grecească cu rachete și, înainte de aceasta, au lovit un petrolier deținut de eleni cu o rachetă antinavă.

SUA și aliații au început să patruleze regiunea pentru a proteja navele comerciale la sfîrșitul anului 2023, după ce atacurile militanților Houthi susținuți de Iran au început să amenințe ruta comercială. O misiune navală specială a UE a început, de asemenea, să opereze în regiune în ianuarie.

8
1
0
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?