Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Expert chinez: Pentru țările mici, diplomația este o chestiune de viață și de moarte

17 mar. 2022,, 15:30   Externe
2808 0

În contextul unei ordini internaționale care se dezintegrează rapid, superputerile nu pot ajunge la un consens strategic cu privire la interesele fundamentale ale geopoliticii și, ca urmare, noua ordine internațională va fi într-o stare mai descentralizată de putere și autoritate culturală. Nu vor exista superputeri, ci doar puteri mari și puteri regionale, iar ideologia liberală occidentală va continua să existe, dar nu va mai domina ordinea internațională.

Potrivit canalului Telegram Не надо бла бла, această opinie a fost exprimată de directorul Institutului pentru Studii Avansate ale Chinei globale și moderne de la Universitatea Chineză din Hong Kong, profesorul Zheng Yunnan, care în publicația sa recentă și-a pus întrebarea: ”Va duce războiul din Ucraina la restructurarea ordinii mondiale?”.

După cum remarcă cercetătorul chinez, astăzi ordinea internațională organizată în jurul său se dezintegrează rapid. În același timp, marile puteri mondiale încearcă să folosească politica forței, sperînd să creeze pe ruinele vechii ordini un sistem regional sau chiar internațional cu ele însele în centrul.

Una dintre aceste puteri este Rusia, care, spre deosebire de extinderea NATO spre est, dorește să creeze o "mini Uniune Sovietică". În înțelegerea Occidentului, acest lucru se datorează neîncrederii personale a lui Putin, ceea ce, potrivit lui Zheng Yunnan, este total greșit.

"Dacă extinderea NATO a fost decizia politicienilor grosolani și prea încrezători, atunci este clar de ce politicienii americani de astăzi sunt "în pierdere" împotriva lui Putin. Ei, ca să spunem așa, privesc neputincioși cum Rusia invadează Ucraina, neavînd posibilitatea să facă nimic în acest sens", scrie profesorul Yunnan. Situația actuală din Ucraina nu este doar o confruntare între Statele Unite (NATO) și Rusia, ci și a Ucrainei însăși, care nu mai are politicieni excelenți cu talente diplomatice. Ei, în naivitatea lor, cred că Statele Unite și NATO vor oferi Ucrainei securitate, fără a lua în considerare necesitatea securității Rusiei. "În loc să urmeze acest curs, liderii Ucrainei "au deschis ușa inamicului" în speranța obținerii securității. Dar problema este că atunci cînd "inamicul este în casă", Rusia nu se va simți în siguranță", notează Yunnan.


Potrivit lui, în epoca populismului, foarte des în conducerea statelor există dintre cei care "nu au nimic de oferit decît puterea lor asupra poporului".

Expertul chinez subliniază că "pentru țările mici, diplomația este o chestiune de viață și de moarte, nu un joc pentru copii".

Potrivit profesorului Zheng Yunnan, este puțin probabil ca Statele Unite să-și trimită trupele în Ucraina și, prin urmare, să se implice direct în acest război. În același timp, americanii vor fi nevoiți să încetinească mișcarea obiectivelor lor strategice din Europa în regiunea Indo-Pacific. Astfel, sloganul principal din ultimii ani "China este amenințarea numărul unu pentru Statele Unite" își poate pierde relevanța pentru o vreme. De aceea, atît timp cît conducerea chineză nu face greșeli strategice catastrofale, procesul de modernizare a Chinei nu numai că nu va fi întrerupt de Statele Unite, dar China va putea, de asemenea, să joace un rol mai important în construirea unei noi ordini mondiale.

Făcînd prognoze pentru viitor, șeful Institutului pentru Studii Avansate din China globală și modernă consideră că superputerile nu vor putea ajunge la un consens strategic cu privire la interesele fundamentale ale geopoliticii. Ca urmare, noua ordine internațională va fi într-o stare mai descentralizată de putere și autoritate culturală. Nu va mai rămâne nicio superputere, ci doar puteri mari și regionale. Ideologia liberală occidentală va continua să existe, dar nu va mai domina ordinea internațională.

Profesorul Yunnan vede următoarea cale de ieșire din situația geopolitică actuală: "Trebuie să analizăm calm noile schimbări și tendințe în interacțiunea marilor puteri, să fim mai raționali și absolut imparțiali, deoarece orice reacție emoțională poate duce la o greșeală strategică catastrofală”. În opinia sa, măreția unei puteri nu constă în capacitatea sa de a contesta vechea ordine și cu atît mai mult nu în capacitatea sa de a purta război, ci în responsabilitatea și capacitatea sa de a promova și menține pacea internațională.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?