X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ucraina pune China în fața alegerii

17 mar. 2022,, 18:00   Analitică
8540 0

În politica internațională, de obicei China se străduiește să ocupe o poziție de mijloc, care îi oferă spațiu pentru manevre diplomatice. Este evident că, în raport cu conflictul armat dintre Rusia și Ucraina, această abordare «echidistantă» este imposibilă. De alegerea strategică a Chinei poate depinde structura geopolitică a lumii.

La începutul lunii martie pe site-ul The U.S.-China Perception Monitor a apărut articolul «Rezultatul posibil al războiului ruso-ucrainean și alegerea Chinei ». Autorul, profesorul Hu Wei, șef-adjunct al Centrului de cercetări în domeniul politicii de stat al Biroului de consilieri al Consiliului de stat al RPC, crede că prin renunțarea la poziția sa de neutralitate, Beijingul va avea posibilitate să-și îmbunătățească relațiile cu Occidentul și să-și consolideze imaginea internațională: «Deși este complicat și necesită multă înțelepciune, aceasta este alegerea optimă pentru viitor. Vom obține un progres strategic maxim, nu izolarea continuă de Occident».

În opinia cercetătorului chinez, escaladarea conflictului dintre Rusia și Occident va contribui la distragerea atenției SUA de la China, însă numai în caz că Vladimir Putin nu va pierde puterea. În caz contrar, fiind de partea Moscovei, Beijingul cu siguranță va fi afectat. Wei amintește, că legea supremă a politicii internaționale spune: «Nu există prieteni veșnici și dușmani veșnici, există doar interese veșnice ». Deci, în actuala situație internațională, China poate reieși numai din apărarea propriilor interese, și din două rele trebuie să-l aleagă pe cel mai mic.

Și Ji Qiai, fostul șef al Academiei chineze de relații internaționale moderne (CICIR) arată că Moscova și Beijingul tind să revizuiască ordinea internațională, dar abordările lor și scara acestor schimbări diferă. Rusia mizează pe forța sa militară și diplomatică, precum și pe o abordare hibridă: gestionarea războiului prin strategia haosului, care va permite maximizarea instrumentelor rusești de influență și a puterii de negociere. Cu alte cuvinte, menționează Qiai, Rusiei îi convine instabilitatea, în timp ce China preferă stabilitatea.

În același timp, crede Ji Qiai, China este oarecum avantajată de haosul creat de Rusia, datorită căruia atenția Washingtonului este cel puțin distrasă de la rivalitatea cu Beijingul. Însă plus la agenda antiamericană comună, China și Rusia au viziuni cardinal diferite asupra ordinii internaționale: Beijingul se pronunță pentru ierarhia internațională cu dominația Chinei. În cadrul acestei ordini Rusia cedează în fața Chinei și trebuie să manifeste respect, ceea ce fără îndoială nu este un viitor dorit de Rusia, care tinde să obțină un statut egal cu cel al Celestei și să-și egaleze pozițiile cu India, Japonia și Asia de Sud - Est, pentru a echilibra influența geopolitică a Chinei.


În domeniul colaborării economice a celor două țări China este lider incontestabil. Anul trecut volumul schimbului de mărfuri între Beijing și Moscova a atins $146,9 mlrd., unde 70% din volumul total al exporturilor rusești le-au constituit resursele naturale. Asta în timp ce China trece treptat la utilizarea unor noi surse de energie, fapt care va duce inevitabil la reducerea importurilor de resurse energetice din Rusia.

Deși ritmul creșterii economice a FR în a.2021 a fost de 4,7%, chinezii nu văd o traiectorie pozitivă în dezvoltarea economiei rusești pentru anii imediat următori. PIB-ul Rusiei ocupă locul 11 în lume, adică 7 și 10 procente din economia SUA și, respectiv, a Chinei.

Dacă vorbim despre CMI, China tradițional apreciază înalt Rusia ca putere militară, însă stima scade treptat. În a.2020 cheltuielile militare ale Rusiei au fost de $61 mlrd., sau cca 24% și 7,8% din cele ale Chinei și SUA, respectiv. În opinia experților chinezi, dacă Rusia nu va avea un buget pentru cercetări militare, elaborarea și modernizarea sistemelor, ea se va transforma într-o «benzinărie deghizată în putere nucleară ».

«Privind spre Rusia, China vede o țară care se zbate între ambițiile de mare putere și posibilitățile reduse. În opinia Chinei, astăzi această tensiune este cauza principală a șovăirilor, neliniștii și alegerii strategice a Rusiei», - susține Yun Sun, director de programe pentru China la Stimson Center .

Expertul subliniază, că există un aspect al puterii naționale ruse, care insuflă strategilor chinezi un respect profund: «Viziunea strategică a Rusiei, voința ei puternică și capacitatea de a utiliza, îmbina și integra forța militară, manevra diplomatică și războiul hibrid în scopul promovării acestei viziuni. Rusia folosește diverse instrumente pentru a crea haos, ceea ce o ajută să-și atingă scopurile geopolitice, care în caz contrar ar fi inacceptabile pentru o țară cu dimensiunile și mijloacele ei. Capacitatea de a îmbina abilitățile diplomatice, manipulările strategice și războiul hibrid pentru a-și atinge scopurile geopolitice este trăsătura pe care China o admiră, dar pe care nu o are ».

Alexandr Stahurschii,

Centrul de investigații strategice și reforme (CISR)

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?