Eurovision stiri: 492
Transnistria stiri: 1304

Cum îţi dai seama că suferi de depresie

3 sep. 2023,, 22:00   Externe
2252 0

Am intrat de ceva timp în anotimpul rece şi avem parte de frig, umezeală și întuneric.

Ne trezim dimineața pe întuneric și tot pe întuneric ne întoarcem acasă, după o zi de muncă. Soarele își face simțită prezența tot mai rar, iar noi tînjim în continuare după vremea însorită de vară. Zilele sînt mai scurte, cu lumină slabă și avem din ce în ce mai puțin chef de ieșit la plimbări. În plus, se apropie sărbătorile și vine vremea să facem bilanțul anului.

Acesta este, în mare, tabloul sufletesc al majorității dintre noi în luna decembrie. V-ați întrebat însă de ce persoana de lîngă dumneavoastră este mult mai afectată în această perioadă? „Unii dintre noi nu au, pur și simplu, structura necesară, pentru a înfrunta intrarea în anotimpul rece și, încetul cu încetul, cad într-o stare cenușie și pesimistă, pe care noi, specialiștii, o numim astenie (depresie). În forma ei cea mai ușoară, cu simptomele ușor depresive, enumerate mai sus, această stare poartă numele de tulburare afectivă sezonieră sau, mai bine spus, depresie sezonieră”, declară dr. Cozmin Mihai, medic specialist psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi. Cum ne dăm seama însă totuşi că persoana de lîngă noi suferă de astenie?

„Simptomele depresiei sînt obiectivate printr-o dispoziție manifestată prin disperare sau printr-o senzație de gol interior, o lipsă de reactivitate la stimulii, de obicei, plăcuți, însoțită de o stare de agitație sau chiar de o încetineală psihomotorie. În plus, trezirea matinală este cu cel puțin două ore mai devreme decît ora obișnuită de trezire, iar pe timpul zilei se remarcă o poftă de mîncare scăzută, urmată de o scădere în greutate. Sentimentele de vinovăție exagerate apar odată cu toate semnele enumerate, fără a avea vreun motiv bine întemeiat. Toate acestea sînt însoţite în cele mai multe cazuri de un disconfort anxios manifestat printr-un sentiment continuu de stat ca pe ghimpi și o neliniște permanentă, avînd teama că se poate întîmpla ceva rău. Deficitul de concentrare din cauza îngrijorării permanente și sentimentul de pierdere a autocontrolului complică și mai mult situația celui afectat”, explică dr. Cozmin Mihai.

Astenia sezonieră îmbracă o simptomatologie mai gravă, dacă nu se iau la timp măsuri terapeutice. Printre cauzele incriminate pentru aşa-numita astenie de iarnă se află insuficiența luminii naturale. „Din cauza faptului că organismul uman beneficiază de o cantitate redusă de lumină naturală, creşte sinteza de melatonină, hormon responsabil de apariţia stării de somnolenţă cu care ne putem confrunta în această perioadă”, mai spune medicul psihiatru de la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi.


De asemenea, răcirea vremii și trecerea la ora de iarnă sînt cauze ale acestei îmbolnăviri. „Tot în anotimpul rece s-a observat și scăderea nivelului de serotonină în organism”, explică dr. Cozmin Mihai. Începînd cu fototerapia, în forma cea mai ușoară de depresie, și ajungînd pînă la tratamentul psihofarmacologic, în formă gravă, astenia trebuie tratată, pentru a nu complica şi mai mult situația aceluia care trece prin această stare de angoasă.

„Prin semnele enumerate mai sus vă puteți da seama de starea, în care se găsește persoana de lîngă dumneavoastră. Nu ezitați să îi oferiți ajutorul și să îl îndreptați către un medic psihiatru. Cu ajutorul specialistului, îşi va recăpăta starea de bine şi va reuşi să se bucure din nou de razele soarelui!”, concluzionează medicul specialist psihiatru.

2
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?