COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 762 106 INFECTAȚI 285 321(+1371)   TRATAȚI 269 685     DECESE 6632(+15)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2923
Puterea stiri: 6631

Cum alegem cadoul de Anul Nou pentru copiii noştri, în funcţie de vîrsta lor?

21 dec. 2019,, 19:32   În lume
7550 2

Sărbătorile de Iarnă sînt încărcate de magie, iar părinţii caută să îi înveţe pe copii bucuria de a dărui şi de a primi un cadou de la cei dragi.

De multe ori, părinţii nu pun atît de mare accent şi pe utilitatea cadoului, ci doar vor să bifeze acţiunea şi să îi satisfacă fiului sau fiicei micul … “moft”.

În opinia psihologului Lenke Iuhoş, aşa-zisul cadou perfect nu există, ci valoarea acestuia este dat de bucuria cu care părintele i-l dăruieşte şi de zîmbetul pe care-l oferă înapoi copilul. Mai mult decît atît, specialistul afirmă că, de multe ori, părinţii au tendinţa de a trece cu vederea şi peste utilitatea cadoului şi nu corelează natura cadoului cu vîrsta pe care o are copilul.

Ce să urmărim atunci cînd alegem un cadou?

Bebeluşul


La bebeluşi, atingerea obiectelor este o activitate motrică cu o eficienţă fabuloasă asupra sistemului nervos. “În cazul unui bebeluş foarte mic, jucăria perfectă pentru el poate avea formă umanoidă, personaj de desene animate sau un animăluţ şi trebuie să fie construită dintr-un material delicat la atingere. Valoarea jucăriei în dezvoltarea bebeluşului creşte prin muzica plăcută emanate de aceasta şi contribuie major la adormirea sau liniştirea copilului”.

Copilul mic (toddler)

La vîrsta de 1-2 ani, copilul descoperă bucuria mişcării, orice îl interesează, mai ales ce este în mişcare. De asemenea, sînt extrem de fascinaţi de orice se deschide sau se închide sau de obiecte care pot fi împinse sau rostogolite. “Putem folosi această etapă de descoperire a mediului prin decizii ferme în cumpărarea cadoului perfect pentru el. Putem ţine cont de faptul că tot ce este colorat îl atrage, îi place, îi captează la maxim atenţia, mai ales dacă are obiectul încorporat şi o faţă umană plăcută, zîmbitoare. Folosind aceste interese, îl bucurăm dacă va primi un puzzle format din bucăţi mari, o jucărie în care să introducă forme, cuburi. Prin aceste jucării se va stimula capacitatea cognitivă, concentrarea, atenţia, coordonarea motrică, orientarea în spaţiu etc. În dezvoltarea mişcărilor fine şi stabile, au un rol pozitiv obiectele, bicicletele, maşinuţele pe care trebuie să le împingă din picioare”, explică psihologul Lenke Iuhoş.

Preşcolarul

La vîrsta preşcolară, cea de grădiniţă, copiii sînt fericiţi să-şi petreacă timpul construind turnuri şi castele uriaşe. Blocurile realizate din materii prime naturale şi elementele colorate, mici, conectabile, fac parte din design-ul camerei de copii.

“În magazine nu e dificil să găsim cuburi prin care se pot construi un elicopter sau un castel de prinţese. E recomandabil să vă asiguraţi că gradul de complexitate a jocului este în concordanţă cu vîrsta. Recomandabil este să evitaţi acel gînd că va creşte şi se va juca mai tîrziu! Trebuie să îi oferim o bucurie în prezent, nu să i-o pregătim pentru viitor. În această perioadă, există o nevoie tot mai mare de a dobîndi diferite roluri, indiferent că este fetiţă sau băiat. Sunt dispuşi să încerce rolul de om matur, de negustor, de mamă, ca şofer de autobuz, de poştaş, de cîntăreaţă pop, de actor, se joacă de-a mama şi tata etc. Cunoscînd această normalitate, e binevenit un cadou sub formă de mini-bucătărie, o trusă medicală, un cărucior, haine pentru copii, un mic fier de calcat, un aspirator etc. Aceste jucării ajută enorm la eliberarea emoţională a copilului, însă ideal este să vă alăturaţi micii lor aventuri şi să petreceţi mai mult timp cu ei”, este de părere psihologul Lenke Iuhoş.

Şcolarul

La vîrsta şcolară, în viaţa copilului joacă un rol din ce în ce mai important performanţa şi concurenţa. Şcoala formează reguli, automat sînt captaţi de jocuri cu reguli. “Pentru şcolarul mic, este o bucurie să aibă cît mai multe şi mai diverse jocuri de masă, care trebuie jucate în asociere cu cineva. Ideale sînt jocurile care implică aruncarea unui zar şi pornirea şi respectarea unor reguli de către persoane chiar de diferite vîrste. Este extrem de benefic jocul în familie, în care adulţii pot să şi piardă fără a duce copilul în eroare. Cu ajutorul jocurilor sociale, putem creşte sentimentul de realizare, să formăm automatizarea ideii că el nu poate întotdeauna să cîştige. În caz că nu este primul care a terminat, nu este o problemă, deoarece el acum are o bogată experienţă. În timpul jocului, poate depăşi frustrarea provocată de concentrarea pe concurenţă şi să înveţe să îndure eşecul prin exemplele comportamentale date de către părinţi”, consideră psihologul Lenke Iuhoş.

Adolescentul

Adolescentul este prototipul celui mai greu de mulţumit prin cadourile oferite de Crăciun. Este întotdeauna util să considerăm că este timpul pentru formarea şi consolidarea identităţii. Prin discuţii deschise, într-o atmosferă prietenească, putem discuta cu tinerii adolescenţi ce anume îi interesează. Chiar dacă nu este întotdeauna uşor să răspundă, poate să fie o surpriză îmbrăcămintea dorită, obiecte specifice vîrstei, cărţi etc. “Puteţi alege obiecte care au legătură cu hobby-ul lor declarat sau pe care încearcă să îl ţină ascuns de toată lumea. Un cadou bine ales îi transmite adolescentului sentimentul de apartenenţa (va fi încurajat să vorbească despre ideile lui) şi sentimentul de acceptare (îi înţelegem identitatea, deciziile). În caz că aţi aflat de dorinţele sau interesul lui legat de carieră, puteţi să-l surprindeţi cu obiecte, cărţi, workshop-uri din domeniul respectiv. Vă recomand să eviţaţi întrebările deschise, precum: Tu ce doreşti de Crăciun? Prin faptul că doriţi să vă uşuraţi munca, vă lipsiţi de două efecte spectaculoase ale Crăciunului: momentul de a vă cunoaşte mai bine adolescentul, farmecul dat de cadoul neştiut (surpriza)”, conchide psihologul Lenke Iuhoş.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Ce părere aveți despre introducerea prezentării obligatorii a certificatului COVID-19 în Republica Moldova?
🔽🔽