X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Cum a evaluat Ministerul rus de Externe rezultatele summitului NATO

13 iul. 2023,, 11:20   Externe
2405 0

Rezultatele summitului NATO de la Vilnius au arătat că alianța a revenit, în sfîrșit, la schemele Războiului Rece. Acest lucru se afirmă în raportul Ministerului rus de Externe.

"Summitul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord a avut loc la Vilnius în perioada 11-12 iulie. Rezultatele sale demonstrează că organizația s-a întors în cele din urmă la schemele Războiului Rece, doar că acum de dragul protejării "miliardului nostru" de cealaltă parte a omenirii și pe baza ideologiei de împărțire a lumii în democrații și autocrații", se arată în raport.

"NATO reduce în mod constant pragul pentru utilizarea forței și consolidează componenta nucleară în planificarea militară", a subliniat Ministerul rus de Externe.

Acesta a menționat că SUA și sateliții săi intenționează să folosească NATO ca "principalul instrument de hegemonie în afacerile mondiale, de descurajare a altor centre ale ordinii mondiale multipolare emergente". "Scopul acestei politici de căutare a dușmanilor este îndreptat împotriva Rusiei", a adăugat Ministerul rus de Externe.

Departamentul diplomatic a subliniat că Statele Unite și aliații lor, visînd să provoace o înfrîngere strategică Rusiei, "își sporesc prezența militară în apropierea granițelor Rusiei, desfășurînd acolo sisteme de arme de atac și desfășurînd în mod constant exerciții cu accent pe operațiuni ofensive".


Instituția din Piața Smolenskaia a remarcat că țările NATO reprezintă mai mult de jumătate din cheltuielile militare globale. "Dar nici măcar acest lucru nu este suficient: acum, membrii blocului vor cheltui cel puțin 2% din PIB pentru apărare. Complexul militaro-industrial american își freacă mîinile: cu armele furnizate Ucrainei și arse acolo, aliații vor trebui să suplinească propriile nevoi cu achiziții în Statele Unite la prețuri fabuloase", a precizat ministerul diplomatic rus în comunicatul emis.

"Rezultatele summitului de la Vilnius vor fi analizate cu atenție. Ținînd cont de provocările și amenințările la adresa securității și intereselor Rusiei care au fost identificate, vom răspunde în timp util și în mod corespunzător, folosind toate mijloacele și metodele de care dispunem. În plus față de deciziile deja luate, vom continua să consolidăm organizarea militară și sistemul de apărare al țării", a declarat ministerul.

În special, ministerul a subliniat că țările NATO au promis la summit că vor continua să furnizeze Kievului tot mai multe arme cu rază lungă de acțiune, pentru a prelungi cît mai mult conflictul ucrainean. "Ucraina este destinată să joace rolul de principal material consumabil în războiul hibrid cu Rusia declanșat de NATO. Luînd cursul escaladării, aceștia au emis o nouă porție de promisiuni de a furniza regimului de la Kiev tot mai multe arme moderne și cu rază lungă de acțiune pentru a prelungi conflictul cît mai mult timp posibil - pînă la epuizare", a declarat departamentul diplomatic rus.

Acesta a menționat că statele din alianță au confirmat formula de la București din 2008, conform căreia Ucraina ar putea adera la NATO, dar, din nou, nu au decis cînd se va întîmpla acest lucru. "Dar această pastilă amară a fost îndulcită de faptul că, în ceea ce privește Kievul, au eliminat cerința de a îndeplini planul de acțiune pentru aderare ca o condiție integrală pentru trecerea la alianță", a subliniat Ministerul rus de Externe. În plus, prin decizia summitului, a fost înființat Consiliul NATO-Ucraina, "în cadrul căruia Kievului i s-a promis posibilitatea de a participa pe o presupusă poziție de egalitate cu statele membre ale alianței".

Raportul notează că blocul nord-atlantic desface spirala de militarizare și agravare a tensiunilor politico-militare în scopul obținerii supremației în lume, în acest scop continuînd politica provocatoare de expansiune. Astfel, alianța intenționează să continue "continuarea procesului de natoizare a Ucrainei". "Alianța continuă să atragă în plasa sa Georgia, Bosnia și Herțegovina, Moldova. Aspirațiile expansioniste ale NATO nu se limitează la regiunea euro-atlantică. După ce a absorbit Finlanda și aproape Suedia fără nicio discuție publică și referendumuri, NATO încearcă să transforme Arctica într-o arenă de confruntare militară. Există o penetrare activă în spațiul post-sovietic", - au declarat cei din Piața Smolenskaia.

În plus, NATO a declarat Orientul Mijlociu și Africa ca fiind zone de interes strategic, "unde Washingtonul și aliații săi încearcă să-și impună ordinele și să sugă resurse", iar alianța "își întinde tentaculele în regiunea Indo-Pacific sub un pretext fictiv". "În frenezia globalistă de la Vilnius, s-a afirmat că parteneriatul strategic în creștere între China și Rusia este contrar valorilor și intereselor alianței", a explicat ministerul diplomatic în comunicatul său. Ministerul rus de Externe a adăugat că majoritatea țărilor din lume au îngrijorări serioase cu privire la acțiunile NATO. "Securitatea nu poate fi decît indivizibilă, iar aceasta nu poate fi consolidată prin ignorarea securității altora. Indiferent cît de departe se extind planurile geopolitice ale Washingtonului și Bruxellesului, lumea nu va deveni un 'glob NATO'", a conchis ministerul.

NATO a adoptat la 11 iulie declarația finală a summitului de la Vilnius, în care și-a exprimat încrederea că viitorul Ucrainei se află în alianță. O invitație de a adera la NATO poate fi adresată Ucrainei "atunci cînd aliații vor ajunge la un acord și condițiile [impuse Kievului de către Occident] vor fi îndeplinite", se arată în document.

8
0
0
0
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?