Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Țările G7 au convenit asupra unor garanții de securitate pentru Ucraina. Cum au comentat Moscova și Kievul

12 iul. 2023,, 16:43   Externe
2526 1

Grupul celor șapte (G7) a convenit asupra principiilor generale ale garanțiilor de securitate pe termen lung pentru Ucraina, angajîndu-se să crească livrările de armament.

Acest lucru este menționat în declarația comună adoptată la sfîrșitul summitului NATO de la Vilnius.

În document, citat de Financial Times (FT), se precizează că garanțiile includ livrări de "echipamente militare moderne în mediile terestru, aerian și maritim", precum și schimbul de informații, asistență în domeniul securității cibernetice a Ucrainei și instruirea militarilor acesteia.

"Vom lucra cu Ucraina la angajamente specifice de securitate pe bază bilaterală pentru a garanta o capacitate pe termen lung (pentru Kiev) de a apăra Ucraina în prezent și de a descuraja orice agresiune rusă în viitor", se arată în documentul citat de agenția de presă AFP.

"În cazul unui viitor atac armat din partea Rusiei, sîntem pregătiți să oferim Ucrainei asistență și sprijin urgent în materie de securitate, arme moderne terestre, maritime și aeriene, precum și asistență economică și să introducem măsuri pentru a împovăra Rusia cu costuri economice și de altă natură", se arată în document.


În schimb, notează FT, Kievul se angajează să reformeze sistemul judiciar și controlul civil asupra forțelor armate. După cum a indicat G7, prioritate în livrări vor avea "sistemele de apărare aeriană, artileria cu rază lungă de acțiune, avioanele de luptă și vehiculele blindate", scrie agenția de presă ANSA.

Liderii Marii Britanii, Germaniei, Italiei, Canadei, SUA, Franței și Japoniei au promis că activele Rusiei aflate în jurisdicțiile țărilor G7 vor rămîne înghețate pînă cînd Rusia "va plăti pentru daunele provocate Ucrainei".

Purtătorul de cuvînt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a descris intenția G7 de a oferi garanții de securitate Ucrainei ca fiind eronată și periculoasă, deoarece în acest fel țările G7 atentează la securitatea Rusiei.

După cum a precizat Peskov, "prin oferirea oricăror garanții de securitate Ucrainei, aceste țări ignoră de fapt principiul internațional al indivizibilității securității". "Adică, oferind garanții de securitate Ucrainei, ele atentează la securitatea Rusiei", a subliniat el.

Purtătorul de cuvînt al președintelui rus a declarat că o astfel de decizie a G7 pe termen lung, mediu și chiar scurt este plină de consecințe foarte negative. În același timp, el a subliniat că în aceste țări se aud și vocile unor oameni care își dau seama de ceea ce se întîmplă.

Sperăm că aceste voci vor fi cumva auzite și că se va da dovadă de înțelepciune. Pentru că, altfel, prin luarea unor astfel de decizii, aceste țări fac de fapt Europa mult mai periculoasă pentru mulți, mulți ani de acum înainte. Și, bineînțeles, ne fac și nouă rău, lucru de care vom ține cont și de la care vom porni mai departe", a avertizat Peskov.

La rîndul său, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a declarat că acordul privind garanțiile de securitate pentru Ucraina de către țările G7 reprezintă un succes concret pentru Ucraina.

"Garanțiile de securitate sînt foarte importante pentru oameni. Garanții de securitate în drumul spre NATO, nu în loc de aderarea la NATO", a subliniat Vladimir Zelenski .

Potrivit acestuia, acordul privind garanțiile de securitate pentru Ucraina de către țările G7 este un succes concret important pentru Ucraina.

Vladimir Zelenski a subliniat că, pînă în prezent, Ucraina nu are garanții de securitate legale din partea partenerilor săi, dar are garanții reale - financiare, de sancțiuni și de apărare.

"Acesta poate deveni primul document juridic care simbolizează faptul că avem o astfel de umbrelă de garanții de securitate. Și atunci Ucraina va avea deja documente cu fiecare dintre statele garante de securitate. Și vor exista toate acele lucruri pe care le avem sau care ne lipsesc. Aceste lucruri vor fi la nivel bilateral. Acest document oferă posibilitatea de a ne alătura altor parteneri, cu excepția țărilor G7", a declarat președintele.

În opinia șefului statului ucrainean, rezultatele summitului NATO de la Vilnius pentru Ucraina sînt "bune, dar nu ideale".

"Putem afirma - rezultatele summitului sînt bune, dar dacă ar fi existat o invitație, ar fi fost ideale", a subliniat președintele ucrainean.

6
0
1
2
18

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?