X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Cu ce a plecat Ucraina de la summitul NATO

14 iul. 2023,, 16:28   Externe
3121 1

În afară de invitația și calendarul clar al aderării la NATO, Ucraina a pleacat de la summitul de la Vilnius cu – sprijin militar și financiar, în premieră, garanția securității pe termen lung din partea țărilor G7 + Uniunea Europeană.

După acum anunță Reuters, cele mai bogate economii democratice au oferit, miercuri, Ucrainei o „garanție de securitate”, după cum i-a spus președintele Volodimir Zelenski – un cadru internațional asumat sub semnătură de liderii Canadei, Franței, Germaniei, Italiei, Japoniei, Marii Britanii, Statelor Unite și unețe țări din Uniunea Europeană.

Zelenski a anunţat joi seară, în discursul către compatrioţi, că şase ţări s-au alăturat deja acordului-cadru propus de G7 - anunţat la summitul NATO de la Vilnius prin care Kievului i se furnizează garanţii de securitate pînă la aderarea propriu-zisă la alianţa militară occidentală, potrivit News.ro.

„Continuăm acordul nostru de mare succes privind garanţiile de securitate pentru Ucraina în drumul său către NATO prin pregătirea unor acorduri bilaterale. La numai o zi după Vilnius, şase ţări s-au alăturat deja celor mai mari şapte democraţii din lume cu care am convenit ieri asupra garanţiilor de securitate”, a anunţat Zelenski.

Cele şase state sînt Republica Cehă, Danemarca, Olanda, Norvegia, Spania şi Suedia, a precizat el, mulţumindu-le.

„sînt încrezător că cercul de garanţi va creşte. Ucraina şi Statele Unite vor păstra o listă de state care se vor alătura Declaraţiei noastre comune cu G7 privind garanţiile de securitate pe drumul spre NATO”, a arătat Zelenski.

Miercuri, în marja summitului NATO, ţările Grupului celor Şapte au dezvăluit un cadru internaţional pentru a asigura securitatea pe termen lung a Ucrainei împotriva Rusiei. O serie de alte pachete militare au fost anunţate la întîlnirile bilaterale dintre Zelenski şi liderii NATO


G7, care cuprinde Statele Unite ale Americii, Germania, Japonia, Franţa, Canada, Italia şi Marea Britanie, cărora li se asociază Uniunea Europeană, a spus că şi alte ţări ar putea semna acordul-cadru pentru a-şi lua propriile angajamente faţă de Ucraina. Reuters menţiona, de exemplu, că Polonia şi România (care va găzdui un centru de pregătire a piloţilor ucraineni pe F-16) ar putea fi semnatare ale unor astfel de acorduri bilaterale în cadrul propus de G7.

Totodată, țările semnatare preconizeză că vor lucra cu Ucraina la „angajamente și acorduri bilaterale concrete de securitate pe termen lung”, menite să creeze o forță capabilă să „apere Ucraina acum și să descurajeze agresiunea rusă în viitor”.

G7 a precizat că va furniza forțelor ucrainene echipamente militare moderne pe uscat, în aer și pe mare.

„Prioritatea va fi acordată apărării antiaeriene, artileriei și tunurilor cu rază lungă de acțiune, vehiculelor blindate și altor capacități cheie, cum ar fi aviația de luptă”, se arată în declarație.

Țările G7 s-au angajat să ofere prompt asistență militară și financiară Ucrainei, dar și să impună sancțiuni Rusiei dacă autoritățile ruse vor declanșa un nou război după încheierea conflictului actual.

În schimb, Ucraina promite inclusiv să continue lupta anticorupție.

Kievul va:

continua implementarea reformelor în domeniul aplicării legii, judiciar, anticorupție, guvernanței corporative, economice, sectorului de securitate și managementului de stat, care subliniază angajamentele sale față de democrație, statul de drept, respectarea drepturilor omului și a independenței mass-media și își plasează economia pe o cale durabilă;

avansa reformele și modernizarea apărării, inclusiv prin consolidarea controlului civil democratic asupra armatei și îmbunătățirea eficienței și a transparenței în instituțiile și industria de apărare din Ucraina.

Declarația NATO privind garanțiile de securitate pentru Ucraina

După întîlnirea cu președintele ucrainean Vladimir Zelenski, Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Ucraina trebuie să primească garanții de securitate suficiente, atunci cînd se va încheia războiul ruso-ucrainean.

Stoltenberg a reamintit că liderii au transmis un mesaj puternic pentru aderarea Ucrainei la NATO, confirmînd că "Ucraina va deveni membru al alianței", dar invitația oficială de aderare va fi trimisă la o dată ce va fi convenită de toate statele membre a alianței.

În același timp, astăzi, premierul ungar Viktor Orban, a spus că aderarea Ucrainei la NATO va duce imediat la declanşarea celui de-al treilea război mondial deoarece ar însemna că alianţa nord-atlantică este în război cu Rusia.

4
2
0
1
12

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?