X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Criză de combustibil în Sri Lanka

27 iun. 2022,, 08:00   Externe
3635 0

Prețul combustibilului a crescut cu pînă la 22% în Sri Lanka, după ce ministrul Energiei a avertizat că țara a rămas fără benzină și motorină în condițiile în care mai multe livrări au fost întîrziate, relatează The Guardian.

Ministrul Kanchana Wijesekera din statul insular cu 22 de milioane de locuitori din Oceanul Indian nu poate spune cu exactitate cînd vor fi reluate importurile de benzină și motorină și îi îndeamnă pe șoferi să nu mai stea la coadă pentru combustibil.

Oficialul le-a cerut scuze șoferilor și a explicat sîmbătă că încărcăturile de petrol care trebuiau să ajungă în țară săptămîna trecută nu au venit, iar cele programate să sosească săptămîna viitoare nu vor ajunge din motive „bancare și logistice”.

Astfel, compania de stat Ceylon Petroleum Corporation (CPC) a anunțat duminică, 26 iunie, că a crescut prețul motorinei cu 15%, pînă la 460 de rupii (1,27 dolari) pe litru, în timp ce benzina s-a scumpit cu 22% pînă la 550 de rupii (1,52 dolari) pentru un litru.

În aceste condiții, rezervele limitate de combustibil vor fi distribuite spre cîteva de stații din țară.


Transportul public și generarea de energie vor avea prioritate, a adăugat Wijesekera.

Guvernul a închis instituțiile de stat neesențiale precum și școlile timp de două săptămîni pentru a reduce naveta din cauza crizei energetice, iar mai multe spitale au raportat o scădere bruscă a prezenței personalului medical din cauza penuriei de combustibil.

Săptămîna trecută, forțele de ordine au deschis focul pentru a înăbuși revoltele izbucnite la o stație de combustibil din Visuvamadu, la 365 km nord de capitala Colombo.

Poliția a declarat că patru civili și trei soldați au fost răniți cînd armata a folosit muniție reală pentru a opri violențele provocate de agravarea crizei economice.

Economia noastră se confruntă cu un colaps total.

Trecem printr-o situație mult mai gravă, dincolo de simpla penurie de combustibil, gaz, electricitate și alimente.

Ranil Wickremesinghe , prim-ministrul din Sri Lanka: Sri Lanka are o datorie externă de 51 de miliarde de dolari, guvernul anunțînd că negociază cu Fondul Monetar Internațional pentru o posibilă salvare.

Ambasada SUA din Colombo s-a angajat să ofere o finanțare de 158,75 milioane de dolari, în timp ce ONU a lansat un apel de urgență pentru a strînge 47 de milioane de dolari pentru cele mai vulnerabile segmente ale populației.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?