Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Consecințele deciziei lui Putin. Ce se întîmplă cu prețul petrolului și a rublei

23 feb. 2022,, 09:15   Externe
4866 2

Prețul petrolului a crescut cu peste patru dolari pentru un baril, din cauza îngrijorărilor legate de o posibilă întrerupere a aprovizionării, după ce Moscova a ordonat trupelor să intre în două regiuni separatiste din estul Ucrainei şi a recunoscut independenţa lor.

Decizia Federaţiei Ruse a atras condamnări internaționale, iar oficialii americani au declarat că Washington-ul, în coordonare cu aliații, plănuiește să anunțe noi sancțiuni împotriva Rusiei, al doilea mare producător de petrol din lume, transmite Mold-street.com.

Rusia ar putea opri livrările de petrol și gaze?

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de distrugerea eforturilor de pace și a exclus orice concesie teritorială într-un discurs adresat națiunii.

Președintele american Joe Biden a emis un ordin executiv, pentru a opri orice activitate de afaceri din SUA cu regiunile separatiste și a interzice importul tuturor mărfurilor din acele zone.


În acelaşi timp, un oficial al administrației Biden a spus că acțiunea militară a Rusiei nu a constituit încă o invazie care ar declanșa un pachet mai larg de sancțiuni.

Imediat după anunţul Moscovei, contractele futures la țițeiul Brent au urcat la 97,66 dolari pentru un baril, cu peste 4% mai mult decât era la finele săptămânii trecute. Este cel mai mare preţ din septembrie 2014. Marţi cotaţia petrolului a urcat deja la 99 de dolari pentru un baril.

Analistul Commonwealth Bank, Vivek Dhar, a declarat pentru Reuters că este puțin probabil ca guvernele americane și europene să impună sancțiuni petroliere sau gaziere faţă de Rusia, dacă aceasta va invada în continuare Ucraina, deoarece acest lucru va avea efecte negative pentru aceste state.

Cu toate acestea, Rusia însăși ar putea opri aprovizionarea cu petrol și gaze, dacă ar încerca să riposteze împotriva oricăror alte sancțiuni impuse de Occident, a adăugat Dhar.

Analiştii mai spun că marea întrebare, care planează asupra pieţei petrolului, este dacă exporturile ruseşti de resurse energetice ar fi de fapt perturbate, dacă Moscova ar continua cu o invazie pe scară largă a Ucrainei, iar guvernele occidentale ar impune sancţiuni instituţiilor financiare ruse.

Rubla se devalorizează, iar dolarul poate ajunge la 100 de ruble

În acelaşi timp, luni, ca urmare a deciziei Moscovei, cursul de schimb al monedei ruse a slăbit brusc: dacă la începutul zile un dolar costa 76,7 ruble, apoi la finele zile - 79,7 ruble, iar un euro - peste 90 de ruble.

Marţi, 22 februarie, rubla rusească a continuat să se devalorizeze, un dolar ajungând să coste aproape 80,5 ruble.

Publicaţia Vedomosti susţine că aplicarea scenariului introducerii întregii game de sancţiuni occidentale asupra sectorului financiar din Rusia va provoca un șoc pe piața valutară și, în următoarele câteva săptămâni, vom putea vedea rubla la nivelul de 85–90 față de dolar și în cele mai rele scenarii chiar și 100 de ruble.

Pe de altă parte, experții din Rusia spun că autoritățile au un set de instrumente bine pus la punct cu privire la modul de menținere a cursului de schimb al monedei ruse, așa că scăderea, în primul rând, va fi pe termen scurt, iar în al doilea rând, nu va fi catastrofală.

Unul dintre factori este cantitatea fără precedent de aur și rezerve valutare, pe care Banca Centrală le poate cheltui pentru a susține rubla.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?